tisdag, juni 01, 2021

Utdelningar i maj

Maj maj måne jag kan lura dig till Skåne! Utdelningar ljuger dock inte. Ännu en bra utdelningsmånad har jag haft men nu lugnar det nog ner sig ända fram till hösten. 

I helgen som gick klarades dessutom premiärdoppet i havet av. Vattentemperaturen hade hunnit klättra upp till hela 16 grader Celsius så det gick att ligga och flyta en stund utan problem. Säsongens första båtturer ut i skärgården är riktigt fina. Kanske är man lite ringrostig när det gäller båtmanövreringen men det tar man igen med entusiasm och skrik på frun. Bär av! BÄR AV! 

Nåja, skall vi gå vidare och titta på utfallet för maj månads utdelningar?

Arjo - 1.411 kr
ASML Holding - 469,80 kr
AT&T - 3.446,15 kr
Bure Equity - 2.400 kr
Catena - 3.750 kr
Cibus Nordic Real Estate 810 kr
Fortum - 6.780 kr
Investor - 26.000 kr
Kindred Group - 2.328 kr
Latour - 16.690 kr
Main Street Capital - 340 kr
Northwest Healthcare - 506 kr
Peab - 4.500 kr
Sampo - 7.011 kr
Securitas - 8.000 kr

Sammanlagd utdelning för april månad blev 84.441,95 kronor brutto. Samma månad 2020 fick jag bara 25.109,50 och året innan  64.552 kronor. Det blev alltså en klar förbättring även om man jämför med ett mer normalt år. 

YTD har jag nu tagit emot 180.285,10 kronor netto (233.903,89 brutto). En rejäl slant och den kommer eventuellt behövas för att betala de kraftigt höjda kapitalskatter som Socialdemokraterna nu för fram inför valet 2022. 

Jag har noterat på finanstwitter att en del haft en jobbig månad värdemässigt. Så har inte varit fallet för mig. Från sista april till sista maj i år så ökade mitt sammanlagda portföljvärde från 16.845.260 kronor till 17.420.257. En ökning med +574.997 kronor eller +3,4%. Tittar vi på värdeökningen för innevarande år så hamnar vi på 2.864.968 kronor eller cirka 19,7%.

Jag kan ha förståelse för att människor ser ovan siffror och tänker att det är bara rättvist om sådana som jag bidrar mer till statskassan. Det är nog ganska lätt att hamna i dylika tankegångar. I alla fall om man är ideologiskt färgad och inte riktigt tänker igenom resonemanget. För skulle det verkligen vara rättvist? I dagsläget betalar jag redan riktigt mycket skatt. Alla pengar som ligger i mina portföljer är skattade pengar från lön alternativt utdelningar. Jag startade i mycket tidig ålder med mitt sparande och investerande vilket har fört med sig att det är stora summor i dag. Skillnaden mellan mig och många andra är att jag valde att skapa min egen trygghet genom att spara. Att inte vara beroende av nyckfulla politiker. Den planen ser ut att explodera i ansiktet på mig.

Nu får det vara slut på gnällande. I slutändan kan jag ju faktiskt emigrera.

Trevlig fortsättning på juni!

11 kommentarer:

 1. En rejäl summa, verkligen!
  Tycker o tänker som du i skattefrågan, blir så irriterad och uppgiven på detta ständiga skitsnack o korkade ideer från framförallt vänstersidan. Ser massor med problem och orättvisor med förslaget. Trött på att betala skatt som används som livsuppehållande medel till personer som inte, trots vuxen ålder, klarar att stå på egna ben och dessutom importerats hit i alldeles för står utsträckning av politikerna som inte frågar folket om vi vill ha nuvarande och hemska situation som gått helt överstyr på alla sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja uppgiven var nog rätt ord. Det är ändå Sveriges största parti som ser oss sparande lönearbetare som problemet och orsak till bristerna i samhället. Vi måste bidra mer! Hur får de ens ihop det resonemanget i sitt egna huvud?

   Radera
  2. Det får de nog inte men de ser inga alternativ vilket är än värre...

   Radera
 2. Fina summor. Vi ligger själva runt +20% för året 2021. Portföljen tog storstryk under 2020 när alla handlade tech och grön teknik som galna. Nu har vi fått lite revansch i alla fall. Tyvärr har verkligheten hunnit ikapp de flesta reits och bcds som handlas kring eller med premium mot NAV. Det blev en skvätt NLY, annars har jag försiktigt skalat av Exxon som jag inte ser som något jag vill äga i framtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. +20 redan är bra. Hoppas det står sig eller ökar ännu mer. Den här veckan har jag ännu inte handlat nåt vilket känns lite konstigt :-)

   Radera
 3. Jag har levt som ensamstående mor i många år, haft urdålig inkomst och kommer att få en låg pension. För några år sen startade jag upp mitt sparande och har nu lyckats få ihop över en miljon. Jag är alltså miljonär. Jag har dragit in på allt. Lever snålt, hoppar frisören, kör gammal bil , lagar all mat från grunden. Jag kommer inte att behöva något bostadstillägg eller annat när jag blir pensionär. jag kommer att klara mig ändå. Ska jag då straffas för det och betala mer i skatt än vad medelsvenssons gör ? Jag blir så less. Min omgivning går ut och äter lunch varje dag, kör nya fina bilar, kaffe latte på stan, och de drömmer om att bli miljonärer. OM de bara visste vad " enkelt " det är. Dra in på allt fluffet, spara 10 000 kr i månaden i sju år och du har en miljon. Efter 11 år har du två miljoner. Så slipper man gnälla över dålig pension.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat! Du är Socialdemokraternas värsta mardröm. En person som på pappret tillhör dem som de skall "beskydda" men som väljer att ta eget ansvar och som inte vill hamna i beroendeställning hos nyckfulla makthavare.

   Precis som du så lagar jag all mat själv och drar in på det mesta som inte ger mervärde.

   Radera
 4. 810 från Cibus då har du 1000, mina 799 behöver komma dit åsså men just idag tankade jag 300 Volvo B vilka tillsammans med mina 350 hos LF ger dryga 6000 riksdaler den 1 juli eller strax efter, mumsfillibabba

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1000 stycken Cibus stämmer bra. En fin siffra att både sträva efter och att ha. Volvos extrautdelning kom verkligen som en överraskning och kommer stärka upp julis utdelningsskörd ordentligt.

   Radera
 5. Bra jobbat med utdelningarna iaf Zero. Vart tänker du isåfall att emigrantlasset går !??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju ofta sneglat på spanien (fastlandet) så kanske dit. Jag är också barnsligt förtjust i Teneriffa men det ligger ju lite off från allt annat tyvärr.

   Radera