måndag, juni 28, 2021

Skalade lite investmentbolag

Eftersom den här farbrorn börjar känna sig lite trött och sliten och tänker att det här med att lönearbeta kanske inte är något för honom längre så beslutades det att skala av en del i ett par högt värderade investmentbolagsinnehav. Vad har investmentbolagen med farbrors trötthet att göra tänker ni? Jo om jag nu mot förmodan hoppar av för att leva på min portfölj så skulle det kännas väldigt bekvämt med att slippa hålla på att tajma försäljningar hit och dit utan bara motta utdelningar som jag kan slösa upp efter bästa oförstånd. Ja då duger inte en DA på strax över 1%, inte med min lilla portfölj i alla fall.


Som ni ser av bilden ovan så sålde jag alltså av 230 stycken Latour. Känns lite konstigt då det har varit ett riktigt kanoninnehav i mina portföljer genom åren, men med en premie på över 50% och en DA som med nöd och näppe når över 1% så fick det bli så här. Industrivärden har förvisso lite högre DA men det är ett så tråkigt innehav där allt är noterat och ingen rabatt får man längre heller. Nä 700 aktier fick lämna portföljen utan det minsta darr på underläppen. 

Ja då var halva jobbet gjort men nu måste ju likviderna sättas i arbete. Gärna då i innehav som ger någorlunda stabilitet men med en väsentligt högre DA.


Det fick bli ett nytt innehav och en påfyllning i ett befintligt. Tele2 har jag aldrig direktägt tidigare utan bara fått indirekt via mitt innehav i Kinnevik. Ser man historiskt så lär kursresan inte bli så märkvärdig men DA är i skrivande stund över 7% vilket tilltalar en trött farbror. En liten påfyllnadsinbetalning fick det också bli i STORE Capital. Innehavet har tuffat på bra sedan min startposition och även här är DA betydligt bättre än både Industrivärden och Latour. 

Jag har fortfarande kvar lite växelpengar att handla upp men jag behöver vänta till minst imorgon då jag åter får ändra courtageklass. Tanken är att sprida ut kvarvarande slantar på flera högutdelare men det är ännu oklart vilka.

Trevlig start på veckan med lite ommöblering i portföljerna.

23 kommentarer:

 1. Nice! Hur mycket i utdelning per år är målet för en trött farbror?
  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har egentligen inte satt något exakt mål ännu men 360.000 per år kan nog vara en bra första målnivå. Jag har ju också en rejäl summa i icke utdelande fonder där jag får köra någon slags 4%-regel på.

   Radera
 2. Direktavkastningen är bara en del av totalavkastningen. Att tajma marknaden behöver man också göra i Tele2 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag tänker att ledningen tajmar utdelningen för mig. Jag sitter bara still i båten under tiden.

   Radera
 3. Först tänkte jag att det var ett inlägg åt det skämtsamma hållet, Ni göteborgare håller ju på å drar vitsar hela tiden. Men nu får jag väl säga Välkommen in i Klubben för Oss som är lite fed up på jobbet !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja nu börjar både ork och tålamod tryta men kanske behöver jag bara semester.

   Radera
  2. Semester kan förbättra läget markant, det har jag själv erfarit många gånger. Själv hade jag ett icke-konstruktivt 3 timmars möte idag, vilket kanske kan visa sig vara konstruktivt i slutändan.

   Men jag ropar inte hej ännu.

   Radera
  3. 3 (!) timmar i möte skojar man inte bort men leder det till en större beslutsamhet så kan det kanske vara värt det. Jag har börjat släppa lite antydningar på jobbet men med glimten i ögat så att jag har en chans att fega ur.

   Radera
 4. Jag klev av lite väl tidigt kanske (ca 3,5M). Hittills (ca 6månader) är det helt underbart då jag kan spendera tid med mina relativt små barn (4-7), ifall det visar sig att vi ej nåt en fat FIRE så småningom om så kan jag tänka mig att hoppa på o jobba något år längrefram. Jag kommer nog tycka det var rätt val på ålderns höst, även ifall jag dör med 100M istället för 115M.
  /Kemoko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det låter riktigt nice.

   Radera
  2. Modigt! Ja, vad väntar jag på... Vore fint med mera tid med barnen o för annat.

   Radera
  3. Modigt !??? Ja men shit pommes frites så modigt. Hur ska det gå för den stackaren som inte ens uppnått 18 miljoner.

   Det låter som en grov och våghalsig chansning att sluta jobba.

   ;)

   Radera
  4. Men va fan...kanske man ska läsa allt innan man kommenterar.

   Ja, det var modigt Kemoko.

   Radera
  5. Jag är också väldigt modig! Kanske inte sluta-jobba-modig men ibland äter jag saker som passerat bäst före datumet.

   Radera
  6. @NLI: det blir lätt lite rörigt med kommentarerna...
   Men visst även ZS verkar få upp modet ju!

   Radera
 5. Hej ZS,

  Intressanta transkationer. Dina reflektioner på YoC? Då du haft såväl INDU som Latour i flera år torde din DA vara högre än ca 1 %?

  Allt gott!

  /Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker YoC mest är en pappersprodukt. Det här är ett försök att öka kassaflödet inför en möjlig exit och då trumfar reda pengar helt klart en stilig YoC.

   "Have it good!" Som Glenn brukar säga.

   Radera
 6. Verkar sunt tänkt ZS! Tillslut bör man nog vara klok o lyssna på sig själv. 360 tkr/år borde även för farbror med båt o annat vara tillräckligt?! Netto eller brutto?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den där båten....
   Det behöver vara netto så att jag känner mig lite trygg :-)

   Radera
 7. Det låter klokt! Jag skalade lite investmentbolag nyligen också. Industrivärden till premie känns inte så lockande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej den är lite för trött för att hålla på utan rabatt tycker jag.

   Radera
 8. DA på 1% spelar väll mindre roll? En portfölj som är hyfsat spridd och har stabila bolag med eller utan DA bör man ju kunna plocka 4% per år för alltid ifrån enligt trinity studien. I ditt fall med nästan 18M bör det göra det möjligt med ca 720k i uttag (-eventuell skatt), korrekt?
  Mvh Kemoko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert korrekt. Det är bara så bekvämt om utdelningarna trillar in och du inte behöver sälja något för att upprätthålla ditt leverne.

   Radera