Om mig

Jag har ägt aktier sedan början av 1990-talet. Aktieintresset slog rot i mig när jag som barn spenderade mina somrar tillsammans med min farmor och farfar i deras sommarhus i Göteborgs södra skärgård. Varje vardagskväll började alltid på samma sätt, farfar satte sig framför teveapparaten och slog på TEXT-TV för att vant bläddra fram sidan 200. Sedan satt han där och uppdaterade sig på hur hans aktier hade gått under dagen.

Eftersom det var en TV påslagen i huset så satt jag naturligtvis där bredvid honom utan att egentligen förstå varför. Jag minns att jag brukade peka ut de aktier som hade rört sig mest i kronor och ören under dagen och min farfar hummade medan han fortsatte studera kurserna allt eftersom de rullade fram, en sida i taget. Kanske gillade min farfar sällskapet där vid teven, eller så ville han kanske bara starta min sparresa för mig, men en dag så fick jag ett tiotal aktier i ett par fastighetsbolag.

Jag önskar att jag kunde skriva att jag från den dagen var frälst på aktier och att varje överflödig krona gick till nya aktieköp, jag önskar faktiskt det men som så många gånger förr så ser nutid alltid lite lättare ut i framtidens backspegel. Aktieinnehavet från min farfar låg mest och skvalpade på mitt vpc-konto utan att jag ägnade någon större mängd tid åt dem.

Nästa stora intåg på aktiemarknaden blev när staten sålde ut Telia till oss medborgare. Det gick som det gick och jag sålde till slut med en liten förlust. Tack och lov blev jag inte helt avskräckt av den affären eller av att IT-bubblan sprack. Det var egentligen den branta backen ner från IT-bubblan som gjorde att jag började fundera mer på att spara i aktier, men då främst stabila bolag med stabil intjäning.

Och på den vägen är det...

3 kommentarer:

  1. Det är kul att läsa det du skriver, har en likartad historia
    är inne på mitt tredje år så det är mycket fumlande för min del.
    Ska försöka få en feed på när du skriver, det är Mycket trevlig läsning.

    SvaraRadera
  2. Roligt att läsa om din resa och vilken portfölj du har👌🏻

    SvaraRadera