lördag, januari 01, 2022

Årssammanställning

2021 var året då vi skulle säga farväl till Covid19. Alla skulle få vaccin och viruset skulle bli en icke-fråga. Nåväl facit blev att väldigt många svenskar har vaccinet i sig men viruset verkar ändå frodas i våra kroppar, åtminstone en liten stund tills immunförsvaret får tummen ur och sparkar ut det eller att kroppen helt enkelt ger upp och dör. Det här var sannerligen ingen munter inledning på min nyårskrönika. Börsåret har trots (tack vare?) pandemin varit riktigt bra och de allra flesta som jag följer på twitter eller vars bloggar jag läser vittnar om en god portföljutveckling.  

Portföljutvecklingen 2021 - 2022

Utvecklingen för den mindre portföljen har varit mycket god under 2021. jag fortsätter säga den mindre trots att den klivit över åtta miljoner nu. Som vanligt när jag gör min årssammanställning och skall bedöma mig själv som förvaltare så blir jag lite osäker på vilket index jag skall jämföra mot. Det är min åsikt att ett index som inkluderar utdelningar skall användas i mitt fall och då har vi ju OMXSPI. Det som rimmar illa med den jämförelsen är att majoriteten av innehaven i min lilla portfölj inte är noterade på Stockholmsbörsen. Samtidigt kan man ju tycka att det är det perfekta indexet att jämföra mot då det är ett gångbart alternativ till att själv försöka välja rätt aktier. 

Lilla portföljen 2021

Mot OMXSPI så underpresterar alltså den lilla portföljen med 0,51 procentenheter vilket inte bekommer mig så mycket då jag överpresterar på helheten. Dessutom är jag av den uppfattningen att en hobby får kosta lite.

Lilla portföljens värde nyårsafton 2021


Den större portföljen där den stora fondvolymen ligger och en hel del industri har presterat ännu bättre trots sin storlek. I denna portfölj är jag extremt passiv. Utdelningarna som trillar ut återinvesteras löpande i den mindre portföljen vilket gör att denna portfölj växer mindre i kronor och ören. 

Stora portföljen 2021

Trots att jag mjölkar denna portfölj på utdelningar så har den ändå växt med 2,3 miljoner ett sådan här fint börsår. Den stora portföljen överpresterar alltså OMXSPI med 3,44 procentenheter.

Stora portföljens värde nyårsafton 2021


Portföljernas sammanlagda värde landar alltså på 19.859.865 kronor. Det är en ökning med hela 5.304.576 kronor från föregående nyårsafton. Det ger en värdemässig ökning på 36,4%. När portföljvärdet väl har växt till sig så behövs inga fantasisiffror för att få en god avkastning i kronor och ören. Kan vara värt att tänka på när man ser börskollegors makalösa avkastningssiffror och grafer. 

Värt att nämna är att jag även förvaltar min frus portfölj om möjligt ännu mer passivt än min egen. Hennes portfölj slog min med cirka fyra procentenheter...

Värdeutvecklingen har tuffat på fint under året även om september var lite grinig och sänkte portföljvärdet med någon miljon. Allt är förlåtet och jag stänger året på ett nytt ATH.

Total värdeutveckling månad för månad

Tjugomiljonersnivån fortsätter att gäcka mig som ni kan se men tids nog kanske jag når upp och över. Champagnen köpte jag redan i somras då jag för första gången var nära. Den står fortfarande här hemma odrucken och hånar mig. 

Utdelningsåret 2021

Under 2021 mottog jag 151 olika utdelningar. Två av dem är i och för sig återbäring av källskatt som Avanza efter mycket om och men lyckades lämna tillbaka till oss kunder. Totalt blev det en utdelningsskörd på hela 297.058,79 kronor netto (374.732,90 brutto). En ökning med 81,7% mot 2020, men så var 2020 rätt speciellt och 2021 är kanske lite dopat av extrautdelningar som hölls inne under 2020. 

Man kan säga att min tidräkning för utdelningar började 2013 även om jag mottagit utdelningar långt innan dess men då jag inte registrerat dem så räknar jag inte med dem. Från 2013 så har jag nu mottagit 1.577.352,30 kronor netto (2.054.049,0 brutto) i utdelningar. Den här snöbollen börjar helt klart plocka på sig lite hastighet nu och växer fint för varje år som går.

Mål för 2022

Jag brukar sällan sätta några hårda börsrelaterade mål för året men ibland försöker jag kanske ta bäring mot någon slags önskad målbild med sådant jag kan påverka. Att säga att målet är att portföljen skall avkasta +x% för 2022 känns lite fånigt då jag inte försöker hoppa från tuva till tuva och mest flyter med de stora börstrenderna. Nej då kanske jag mer har ambitionen att öka mitt intresse i en speciell sektor eller branch eller kanske att försöka höja upp direktavkastningen i portföljen. Ett första kliv på det nya börsåret blir att sälja av lite fonder och putta in i utdelande aktier tror jag. Det är helt enkelt kul med det där ka-ching-ljudet i mobilen.

Gott nytt år!

13 kommentarer:

 1. Bra jobbat. Jag är +34,59 i min stora pensionsfond vilket känns helt OK med så många innehav i aktier, fonder och ETFer. Vet inte om jag varit med om det tidigare att så många aktier överpresterat fonderna.

  Nästa år blir spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det har varit ett bra år för de flesta med en diversifierad portfölj. I ditt fall blir det nog lite extra spännande med tanke på din lagda plan för året. Lite avundsjuk är jag allt.

   Radera
 2. När jag läste din genomgång var det inga direkta överraskningar då jag vet om att din portfölj tuffat på bra, en tanke som ändå trots FIRE programmerade tankar var att med +5.3 mkr så kanske det är dags att köpa en härlig Porsche eller nåt men sen började jag tänka efter lite och insåg att varför då?

  En hejdundrande värdeutveckling tillsammans med en fantastiskt utdelning där du surt nog får betala rejält med skatt!

  Knäck nu Champagnen, välkyld med något gott tilltugg, för snart går du över de 20 mkr oavsett vad som sker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nä någon Porsche blir det inte. Jag lutar mer åt båthållet då men är nöjd med min nuvarande så det blir nog ingen ny.

   Radera
  2. Härligt att vara nöjd! Det är framgångsreceptet till FIRE som du exekverat väldigt väl!

   Radera
 3. Ah, jag blir alldeles knäsvag. Upp 5 miljoner på ett år, det är en hisnande summa för en som jämförelsevis fortfarande står i startgroparna. Men det är dig väl unt! :-)

  Kul att stänga på ATH, det gjorde jag också. December var snäll i år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja även för mig är det hisnande siffror i värdetillväxt på ett år. Kul med ATH just när man stänger böckerna också.

   Radera
 4. Hej!
  OMXSPI ger ingen rättvisande jämförelse. Bättre att använda OMXSGI som inkluderar utdelningarna.

  Det skiljer ungefär 5% mellan dessa index.

  Ha de,
  Leif

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Leif. Jag snurrade som vanligt till det med indexen.

   Radera
 5. Mäktigt! Målet för mig är att nå cirka 5% av ditt portföljvärde vilket kan kännas otroligt futtigt vid sådan jämförelse :p Dock är denna portfölj typ 25 år äldre än min!

  Undrar över värdet om 15~ år, när du "tvingas" sluta jobba? :-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis som du skriver tiden som nog är mest avgörande. Låter man portföljen jobba ostört och är någorlunda diversifierad så kommer värdet av sig självt.

   Jag tror att jag går innan jag tvingas bort men man vet aldrig.

   Radera
 6. Gott Nytt (börs)År! :-)

  SvaraRadera