lördag, januari 08, 2022

Veckan som gick

Börsåret har börjat lite knackigt för mina portföljer men det var skönt att tomterallyt ordnade ett fint bokslut. Nu är det alltså ett nytt år och vi har knappt 12 månader av toppar och dalar att uthärda innan ett nytt bokslut skall skrivas. Det är inte bara sång, dans och roliga hattar vid nyår. Det är även då vi skattebetalare blir varse i vilken utsträckning vi skall bidra till politikernas olika grader av slöseri.   
 
Mitt portföljbidrag till staten (exklusive schablonskatt på ISK och KF) landar på 250.000 kronor. Det är alltså skatt på överskjutande vinst vid (tvångs)försäljning av olika innehav såsom Kungsleden och även en hel del fonder som låg i en klassisk depå.

Det som skänker mig lite tröst är att jag vanligtvis vill ha dessa affärer med staten avklarade så fort som möjligt på det nya året vilket gjorde att jag påbörjade säljuppdraget vid nyår och realiserade pengarna precis innan börsen surnade till. Enda smolket i bägaren är att jag intradag klättrade över 20 miljoner för att sedan tappa 250.000 kronor vid uttaget. Var är min diamantbägare ty jag behöver fälla några tårar... 

Som sagt, några fondandelar har sålts av för skattmasens räkning men lite växel blev över för nya inköp.

iShares Core FTSE 100 UCITS ETF
Jag har utökat portföljen med ytterligare en etf. Jag läste ett inlägg av Petrusko om just denna etf och blev lite intresserad. Att sedan den notoriska finsmakaren Northernlightsinvestment även tog in fonden gjorde att jag bestämde mig för ett initialt prova-på-köp om 400 andelar. Detta blir min fjärde etf.

Microsoft Corp
Aktien har tappat lite mark sedan nyår och eftersom jag är så förtjust i Microsoft så blev jag tvungen att köpa på mig ytterligare 10 stycken. Totalt äger jag nu 85 med sikte mot 100.

Amazon.com Inc
Styckpriset är ganska högt så det fick bli 1(!) till Amazon.com. Jag sysslar ju inte med teknisk analys men som ett blåbär så undrar jag om inte köpet var feltajmat. Korta trenden ser ut att vara tydligt nedåt och aktien handlas under den där MA200 som så många lägger så stor vikt vid. Nåväl jag kan nu stoltsera med ett innehav på hela 4 aktier.

Veckan slutar på klart minus vilket den hade gjort även utan skatteuttaget. Det sammanlagda portföljvärdet är nu 19.221.261 kronor varav 255.000 kronor i kassan. En minskning med 638.604 kronor eller -3,2%.

Utanför fönstret singlar snöflingor stora som citronfjärilar ned från himlen och färgar min gräsmatta vit än en gång. En passande färg då jag precis som vanligt har en vit månad framför mig. En slags pånyttfödelse innan dekadensen drar igång igen. Av någon oförklarlig anledning så smittas jag av omgivningen och media som alltid pratar om januari som fattigmånaden. En slags återhållsamhet lägger sig över mig och jag överväger vardagsinköp på ett sätt som jag aldrig annars skulle göra. Det slutar som vanligt med att jag har en massa pengar som dräller runt på lönekontot när februari börjar.

Trevlig helg och god fortsättning!

5 kommentarer:

 1. Har gått omkring och väntat på det där 20-miljoner inlägget från dig. Anade att det borde vara nära (vet ju ungefär hur din portfölj är uppbyggd) ;) Då får det komma 2022 istället. Eller kanske 22 år 2022 klingar bättre.

  Jag kör det mesta på KF eftersom jag vill betala skattmasen ännu snabbare. Bryr mig inte om eventuella missade möjligheter till förräntning i det fallet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där tjugomiljonersstrecket hånar mig ganska hårt får jag medge, men jag har aldrig haft direkt bråttom i mitt investerande.

   Fördelen med KF är just att man löpande betalar av sin skatteskuld istället för en klumpsumma. Jag betar av min gammeldepå årligen och flyttar över till KF/ISK men någon brådska har jag inte där heller :-)

   Radera
 2. Då var vi alltså minst tre som tog in den etf:en! 250 tkr till politikernas tokerier och allmänna slöseri är inget kul, och detta då från FIRE-kassan... Borde helt klart införas ett skattetak, de har ju skapat så många andra tak ju...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En knapp vecka efter min skatteinbetalning så läste jag att vi nu tvingas betala statsbidrag till Jehovas Vittnen. Skönt att veta att skattepengarna används på rätt sätt...

   Radera
  2. Verkligen skönt! Makten går alltid att lita på...

   Radera