söndag, januari 24, 2021

Tänk om den kommer tillbaka

Jag pratar naturligtvis om förmögenhetsskatten. Nu verkar en hel del av sparbloggarna och de som hänger på finanstwitter vara lite för unga för att ha upplevt förmögenhetsskatten eller ens vara medvetna om att den en gång fanns. Det var faktiskt inte så länge sedan den togs bort. Den avskaffades den förste januari 2007 av regeringen Reinfeldt. Sug på den ett tag, 2007 är inte direkt forntiden. 

De flesta sansade människor säger att den kommer aldrig tillbaka. Jag är beredd att hålla med i detta reflexsvar, kanske för att jag inte vill tänka på vad som skulle krävas om den återinfördes. Det låter också osannolikt att som EU-medlem återinföra den igen, även om Spanien gjorde just det 2011, när det är så enkelt att lyfta sina bopålar och banka ner dem i en mer sansad mylla. Men tänk efter, den är egentligen bara ett dåligt riksdagsval bort. 

Om den återinförs så kommer den med största sannolikhet inte utformas på samma sätt eller ha samma tröskelvärden som den hade strax innan den avskaffades. En exakt likadan skatt skulle bildligt talat gå bärsärkagång genom en stor del av medelklassens ekonomi. 

För gifta/sambos/sambeskattade låg förmögenhetsgränsen på 3 miljoner (1,5 för ensamstående). Den överskjutande delen beskattades sedan med 1,5%. Till förmögenheten räknades fastigheter, aktier, aktiefonder, obligationer, kontanter och i vissa fall även lotterivinster. Det fanns en hel del specialregler, undantag, begränsningsregler och direkta kryphål i underlagsberäkningen. Kryphålen kom till för att det ultrarika helt enkelt inte skulle ta sitt pick och pack och lämna landet. 

Även om fastigheten bara togs upp till taxeringsvärdet och eventuella skulder drogs av så blir det ganska snabbt en relativt stor kapitalhög som du sitter på. Lägg därtill din aktieportfölj som troligtvis skall räknas med till 80% av marknadsvärdet. Nu har din hög växt sig så hög att du syns ända från Rosenbad. Du förstår väl själv vad som händer när en politiker med makt ser att du har reserver att ta av? Då kommer det att börja knorras om vård, skola och omsorg som är underfinansierade. Inte på grund av att de styrande prioriterar fel, utan för att du har ett överskott. 

Som jag skrev tidigare  så hoppas och tror jag inte att den kommer tillbaka. Kommer den tillbaka så kommer den inte att vara utformade exakt som den var 2006. Om så vore fallet så skulle det, beroende på hur man tolkar undantagen, ge mig en skattebörda på mellan 17.000 till 22.000 mer i månaden. Det skulle nog tvinga både mig och min fru att sluta jobba så att vi skulle kunna utnyttja begränsningsregeln. Den säger att max 60% av inkomsten får ätas upp av inkomst- och förmögenhetsskatt. Men va bra! Utbrister ni då. FIRE betyder ju ingen inkomst av tjänst i många fall. Tyvärr kunde även en politiker räkna ut det där kryphålet och skapade minimiregeln. Den medför att minsta möjliga beskattning är 1,5% av 50% av förmögenheten alldeles oavsett inkomst. Skit också!

Vi får se vad som händer när den här pandemins ekonomiska stödåtgärder skall betalas. Jag tvivlar på att Kina erbjuder sig att plocka upp notan.

Trevlig avslutning på helgen!


16 kommentarer:

 1. Långsiktigt är det inte en tillfällig kris som pandemin som vi ska vara oroliga för. Försörjningskvoten för riket blir allt sämre. Fler munnar som ska mättas. Någonstans "måste" de ta och de kommer att ta från de "rika". Dvs de som jobbar och äger sin bostad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt detta blir mer sten på bördan. Förhoppningsvis kanske man kan rensa bort lite onödiga poster i budgeten innan börjar jag nettobetalarna.

   Radera
 2. Sluta !! Nu kan jag inte sova inatt.

  SvaraRadera
 3. Att skatten på kapital/kapitalinkomster kommer att öka framöver är helt klart! Mellanmjölksvarianten kommer att bli successiva ökningar av skatten på ISK/KF. I dagsläget finns det ingen majoritet i riksdagen för det, men Sverige i grunden helt socialistiskt så det räcker med lite svammel om att "de allra rikaste måste bidra med mer och klyftorna behöver minska" för att det ska bli verklighet! Svenssons kommer dock inte förstå att det är de som avses med de allra rikaste... Frågan är i vilket land skatten inte kommer att öka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror tyvärr att du kan ha rätt.

   Radera
  2. "De allra rikaste" sparar nog inte i ISK, utan låter pengarna flytta till skatteparadis. Sverige har väldigt mycket att förlora på höjda skatter för medelklassen.

   Radera
  3. "De allra rikaste" brukar vara formuleringar som Ulla Andersson slänger sig med, men då verkar hon mena alla de som överhuvudtaget sparar pengar. Hon tycker för övrigt att ISK-skatten är provocerande låg och vill höja den. Med ditt antagande så skulle det drabba främst medelklassen.

   Radera
 4. Flera decennier av idiotiska beslut kommer obönhörligen att leda till detta (och mycket värre saker). Personligen förväntar jag mig att mer eller mindre hela västvärlden kommer att gå under i en illaluktande socialistisk soppa långt innan det är dags för mig att kasta in handduken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en mycket dyster profetia. Jag hoppas verkligen att du har fel.

   Radera
 5. Jag är så gammal så jag minns när förmögenhetsskatten togs bort. Ett par år innan så hade familjens fritidsfastighet skänkts av föräldragenerationen till mig och mina syskon, just för att pensionärerna inte hade så mycket över så de tyckte det var roligt att betala fastighetsskatten (plus förmögenhet på det).
  Dagen då det beslutades att förmögenhetsskatten skulle tas bort hade min sambo lönesamtal med sin chef. När de var klara, med resultat av nån liten procent som knappt täckte inflationen, så avslutades samtalet med:
  "Ja, då går jag väl och lyssnar vad de sagt på nyheterna om den riktiga löneförhöjningen dvs avskaffandet av förmögenhets- och fastighetsskatten".
  Chefen bara garvade och skulle göra det samma (också villaägare i ordinär stockholmsförort).

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns det som om det var igår :-)

   Radera
 6. Tyvärr är det rejäla molnbanker, mörka och hotfulla, som tornar upp sig för de som kämpar i detta land. Övriga dansar glatt vidare och hittar på allt möjligt för att erhålla oförtjänta stödpengar.

  Fastighetsskatt. Förmögenhetsskatt. Höjd bilskatt på alla fordonstyper förutom den senaste flugans som dessutom inköpssponsras. Nog fan kommer vi som har sparat undan att få betala än mer.

  Nästan så att man borde sälja av allt o köpa fysiskt guld och gräva ner.

  Inget vidare kul alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är nedslående hur illa sparande anses vara för samhället.

   Radera
 7. Som du antyder är det väldigt lätt att flytta kapital i den globala ekonomin. Tror detta håller tillbaka en sådan regional lagstiftning. Risken är om det återinförs via EU lagstiftning, då är det svårare att undkomma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den risken finns kanske men förhoppningsvis, i det fallet, gör EU det EU gör bäst. Grälar, bråkar och till slut lägger någon veto för att de inte fick igenom ett grej i ett helt annat ärende.

   Radera