lördag, december 24, 2022

Veckan som gick - julafton

Julgröten är uppäten, skinkan är klar och klapparna ligger under granen.

Avanza kom med två riktigt trevliga nyheter under veckan. Den första var mer av nice to have karaktär då de äntligen lyckades få med utdelningarna från ETF:er in i utdelningsprognoserna. Även direktavkastningen visas nu också på detaljsidan hos Avanza. Innan var man tvungen att surfa in på fondbolagets hemsida för att leta upp informationen där.  

Nyhet nummer två var av en mycket större dignitet enligt mig. Avanza lovar att i början på nästa år betala tillbaka kundernas eventuella källskatt för 2020/2021/2022, allt på ett bräde. Därefter blir det lite mer vagt men kanske kan vi som har våra utländska innehav i en kapitalförsäkring hos Avanza slippa att vänta i tre år på återbetalningen av källskatt hädanefter.I mitt fall så blir det en betydande summa som kommer trilla in  "i början av nästa år". Enligt Avanzas egna transaktionshistorik så bör jag få ta emot en klumpsumma om drygt 55.000 spänn. Med tanke på att det knorras en hel del om inställda/kapade utdelningar 2023 så är detta extra välkommet. 

Endast handel i ett värdepapper denna vecka.

Brookfield Renewable Corp
Jag har fortsatt växla upp mitt innehav i $BEPC efter att Avanza tvingat mig att sälja innehavet i $BEP.UN. 150 nya aktier införskaffades och sammanlagt har jag nu 350 stycken. 
Värdeutvecklingen för veckan blev lite överraskande positiv. Det sammanlagda portföljvärdet stannar på 16.942.389 kronor med 350.000 kronor i kassan. En ökning med 82.620 kronor eller +0,5%.

Jag önskar alla en riktigt god jul!

10 kommentarer:

 1. Jag missade alltså en Avanza juklapp , etf utdelning med i prognoserna. Ser även att de nu syns tydligt på respektive etf sida också!
  God Jul ZS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var riktigt trevligt. Idag fick jag dessutom två utdelningar från just ett par etf:er.

   Radera
 2. God Jul! Riktigt fin nyhet från Avanza och grym start på året du får med 55 000 riksdaler in på kontot :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja härligt! Skönt att Avanza svarat upp mot konkurrenterna 👍

   Radera
 3. God jul! Brukar läsa men inte kommentera, men nu kan jag ju passa på och säga att du är en inspirationskälla i jakten på ekonomisk frihet :) kul att du delar med dig av aktieköp och livsreflektioner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det var en riktigt trevlig julklapp att läsa!

   Radera
 4. God Jul! Ja det kommer att bli ca 65000 kr som landar på vårat konto, det tackar vi för då portföljvärdet har dragits ner under sista månaderna på 2022, och därmed också räntorna i portföljbelåningen. Lite ny deg in där hjälper absolut till. Avanza kom med två riktigt bra nyheter för en gångs skull, det tackar vi för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år! Synd att man inte kan få tre års källskatt tillbaka varje år ;-)

   Lyckas de lämna tillbaka källskatten redan efter ett år så nöjer jag mig med det. Bara det bör bli ett tillskott på >30k 2024 och det växer för varje år.

   Radera
 5. Dagarna har gått snabbt och jag är lite sen. Har köpt SHB A och sålt Betsson veckan som gick!

  SvaraRadera