söndag, januari 19, 2020

Min utdelningshistorik och YOC

I fredags gick portföljvärdet över 13,5 miljoner. Den 20/6 2019 passerade jag 12 miljoner så man kan nog säga att det snurrar på ganska bra nu. Hur är det då med mina utdelningar genom åren. Ja i jämnförelse med många andra bloggares portföljer så har jag nog inte så imponerande utdelning. Tittar man på mina portföljer så förstår man att jag inte har en renodlad utdelningsstrategi, om ens någon strategi 😁. Även om min investeringsstrategi varit lite suddig så förstod jag tidigt vad inflation är och vad den gör med mina pengar. Det gick nog också relativt tidigt upp för mig vad ränta på ränta är för något. På senare år har jag dock börjat intressera mig mer och mer för utdelningsstrategin.

Här är en liten enkel sammanställning över erhållna utdelningar sedan 2013 och fram till och med 2019.


Som ni kan se så är det verkligen inte så att man kissar på sig när man ser den historiska utdelningsutvecklingen. Förklaringen till den stagnerade utvecklingen i mitten av spannet beror på att jag inte återinvesterade mina utdelningar under flera år. Jag beslutade mig istället för att amortera ner bolånet. Som lägst var jag nere på 400.000 kronor i bolån. När det var dags för flytt för några år sedan så ökade jag på belåningen igen och nu återinvesteras alla utdelningar.

Även om just utdelningsökningen inte är så imponerande så är ett annat nyckeltal destå roligare. Nyckeltalet som älskas av några, hatas av andra och ignoreras av resten. Jag pratar naturligtvis om nyckeltalet YOC. Jag tillhör nog egentligen den skara som ignorerar detta nyckeltal, men jag tänkte kolla på några stycken i mina portföljer.

Swedish Match har jag ägt väldigt länge och har ett mycket lågt GAV.


2019 delade Swedish Match ut 10,50 kronor per aktie. Givet mitt GAV på 16,81 kronor så ger det ett YOC på cirka 62,5%.

SEB har jag också ägt länge och även där har jag ett lågt GAV.


2019 delade SEB ut 6,50 kronor per aktie. Givet mitt GAV på 16,93 kronor så ger det ett YOC på cirka 38,4%.

Det är imponerande procentsatser förvisso, speciellt om man tar dem helt utanför sitt sammanhang. Det som inte syns så tydligt i siffrorna är att jag förutom investerat knappt 17 kronor per aktie också lagt in mer än 20 år i dessa aktier.

Som jag nämde tidigare så tycker inte jag att man skall lägga så mycket fokus på just YOC. Om man är en långsiktig investerare så är det mer ett (förhoppningsvis) roligt nyckeltal som visar hur viktig tidsaspekten är när man investerar i välskötta stabila företag.

Ännu en ATH noterades denna vecka. Sammanlagda värdet är nu uppe i 13.566.261 kronor.





2 kommentarer:

  1. Hejsan ZS och tack för sammanställningen! Nej YOC ska man kanske inte direkt fokusera på. Du köpte Swedish match och jag gjorde det inte, minns kurser kring 16-22 kr när jag läste börskurserna i tidningen, vilket jag ångrat många gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är lätt att gräma sig över köp man inte gjorde. Jag önskar tex att jag köpt Latour mycket tidigare, en sisådär 20 år tidigare 😊.

      Radera