lördag, januari 28, 2023

Veckan som gick (4:2023)

Januari månad lider mot sitt slut och endast ett par handelsdagar återstår. Det känns onekligen lite positivt där ute på marknaden. Det finns dock fortfarande de som tror på ett rejält nedställ till inom kort. Så övertygade är de att de satsar pengar mot marknaden. Jag vet i vanlig ordning inte vart börsen bär hän men nog känns det som att det har gått lite väl bra sista tiden trots hög inflation och ränteskrammel. Den som lever får se. 

Nu får ni ursäkta mig om jag glider över lite på politik men en del diskussioner och argumenterande på twitter gör mig lite oroad inför framtiden. Det finns rationella tänkande människor som är villiga att tumma på våra allra heligaste rättigheter bara för att blidka en despot och diverse religiösa grupperingar. Det handlar naturligtvis om efterspelet efter att den där dåren Paludan bestämde sig för att bränna en bok utanför Turkiets ambassad.

Jag själv har ingen önskan att utöva mina rättigheter och bränna en bok som för vissa är speciell bara för att visa att jag kan och har rätt till det. Det jag inte heller vill är att någon myndighet eller stat skall lägga sig i vad jag gör med min bok. Vi har mötes- och föreningsfrihet i Sverige och med stöd av grundlagen ordna och delta i demonstrationer. Anordnaren måste ansöka om tillstånd från Polismyndigheten naturligtvis men myndigheten får inte neka tillstånd med hänvisning till eventuell våldsanvändning hos motdemonstranter eller att regeringen försöker få landet att bli medlem i en försvarsallians.

Att börja neka demonstrationsrätt bara för att en gruppering har för ömma tår är ett mycket farligt sluttande plan vi då ställer oss på. Jag är till exempel stark anhängare av äganderätten och när jag ser en del plakat i de demonstrationer som Vänsterparitet anordnar så blir jag rätt förbannad men inget gott kan komma av att vi förbjuder dem att uttrycka sina åsikter fritt, hur illa vi än tycker dessa är.

"Hets mot folkgrupp!" skriker kanske någon då? Det finns redan lagstiftning som hanterar detta. Att bränna böcker skall inte anses vara hets mot religösa. Äta kött skall inte anses vara hets mot veganer. Att äga sitt hem och sin härd skall inte anses vara hets mot vänsterpartister. 

Nåväl nu över till ämnet som bloggen vanligtvis försöker behandla. Endast en affär har gjorts denna vecka men jag låg och trålade längs den nordamerikanska havsbotten efter napp men tyvärr bidde det inga fler denna gång. 

PepsiCo Inc
Sett över senaste året så verkar $PEP röra sig i någon slags 3-4 månaderscykler där aktien noterar nya högre dalar och toppar. Av ren experimentlusta så plockade jag på mig 5 aktier till för 169,96 USD i vad som nu tycks vara en liten dipp. Det skall bli intressant och se om aktien åter rör sig upp mot 185 USD eller om min förutsägelse bara var ren humbug. Fördelen att göra ett sådant här experiment med just PepsiCo är ju att jag i grunden vill äga bolaget. Vad skall jag göra om aktien letar sig upp mot 185 USD? Måste jag inte sälja mina 5 inköpta aktier då för att så att säga förverkliga min spådom? Just nu äger jag 85 aktier sammanlagt. 
Värdemässigt så har veckan varit riktigt bra och ökningen landar på 312.872 kronor eller +1,8%. Det sammanlagda portföljvärdet är i skrivande stund 17.722.779 kronor med 85.000 kronor i kassan.

Trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. Mikael Aslan2023-01-28 11:33

  Jag äter kött och bor i ett hus men jag bränner inte ner något precis som att jag tar inte vegetarianens talrik och kastar den eller bränner en flagga från V eller tar sönder valaffischer.

  Nåväl. Jag kommer nu till portföljens förändringar. Då börsen har gått bra iår hittills så blir jag mer våghalsig. Jag har ökat i SEB A och öven köpt i Boule Diagnostics Eurocon Consulting och båtbolaget Nimbus.

  2 aktier har sålts. Det är Björn Borg med vinst och Sintercast med förlust!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra att du inte tar någon annans tallrik eller flagga för det vore stöld.

   SEB kom med en riktig kanonrapport men jag är fullinvesterad där så det blir till att sitta still och håva in utdelningen.

   Radera
  2. Mikael Aslan2023-01-28 18:52

   Det är så sant som det är sagt att de vore stöld. Men vet ej om en någon skulle anmäla om jag lade talriken tillbaka. Borde ha skrivit jag tar inte talriken och slänger grönsakerna. En flagga kan man skriva ut från Internet eller sy själv eller be en skräddare gör det.

   Radera
 2. Försökte fiska i Billerud men fick inget! Nya försök nästa vecka.
  Många intressanta rapporter på tisdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns lite som riktigt fiske, snålar man med agn så får man inget napp :-)

   Radera
 3. Håller inte med. "Hetsen" av folkgruppen kommer ju inte av att Paludan eldar upp sin egen bok, utan att han gör det demonstrativt på offentlig plats. Hade han slängt den hemma i sin braskamin hade ingen brytt sig. Och yttrandefriheten har sina begränsningar ändå, t.ex får jag inte skrika "död åt alla xxx", N-ordet har klara begränsningar för när det får användas, flaggor med hakkors är tabu liksom heil-gesten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ok att inte hålla med. I alla fall än så länge i Sverige. Det du nämner med hakkors och N-ord är just hanterad av lagstiftning redan. Mängder med prejudicerande domar finns redan.
   Likadant med vänsterpartiets plakat då? I det egna vardagsrummet får de vifta bäst de vill men demonstrativt på något torg där jag kan råka se dem är fel?

   Radera
 4. Börsveckan var helt okej, är omsprungen av index men det är inte helt ovanligt. Nu är det kul med alla årsrapporter och utdelningshöjningar. Sen kommer väl Avanza att betala ut källskatten för åren 22,21, 20, förhoppningsvis under februari som man lovade i tweeten (i början av året), den ser vi fram emot. Sen lite elprisstöd. Och i Mars-april blir det utdelningsregn. Man gör vad man kan för att slippa deppa ihop fullständigt av detta bedrövliga väder.

  Intressanta kulturella motsättningar Sverige kontra Turkiet. I vanlig ordning ska ett muslimskt land i vanlig ordning brösta upp sig och köra med härskartaktik, och lilla Sverige ska krypa ihop i ett hörn och be om förlåtelse för att vi finns. Snälla någon kan man inte bara inse att det är otroliga olikheter mellan hur vi beter oss, hur vi tänker och hur vi uppför oss. Titta bara på EU och skillnaderna mellan nord- och Sydeuropa. Åker du till arabien eller asien får du ännu större skillnader som skapar utmaningar. Jag säger inte att Sverige och hur vi agerar i skandinavien är nödvändigtvis rätt, men vi är väl vana vid att man t.ex. gör affärer på ett visst sätt, medan man i arabien och Kina gör affärer på ett annat sätt. Sen att Erdogan får använda Nato som sin egen privata lekstuga är inget annat än exceptionellt. hade någon medlem i t.ex. dotterns fotbollsklubb, eller på jobbet hållit på på detta sätt hade vi andra nog bett denne att dra åt h--vete. Man väger väl fördelar och nackdelar, men till syverne och sist kanske det handlar om vem de andra natomedlemmarna helst vill ha med, Turkiet eller Sverige/Finland. Som man bäddar får man ligga, och är stadgarna skrivna på ett sådant (dumt?) sätt att ett enskilt land, i detta fall ett arabland med en diktator vid rodret, får vetorätt kring vilka som ska bli medlemmar eller inte, ja då får man nog skylla sig själv. Det hela känns lite som Stefan Löfvens "vi såg det inte komma". Jo min vän, alla vi världsvana tänkande människor såg det komma ca 10 år innan du gjorde det. Var inte t.ex. Jimmie Å nere vid medelhavet och spred samma budskap om Sverige som Tidölaget nu ska göra? Jaja, vi får hoppas att man nu tar krafttag mot kriminalitet, korruption och migration innan landet går under eller får så pass dåligt rykte i omvärlden att folk vare sig vill resa hit eller starta företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den där källskatten gäckar oss fortfarande. Jag vill minnas att Avanza eller företrädare för Avanza gick ut på twitter och lovade mer information i januari. Jag har ännu inte sett någon ny information och det börjar bli tight nu.

   Att vår ansökan används som ett slagträ i Erdogans presidentvalskampanj känns ju inte seriöst när det gäller medlemskap försvarsallianser och jag hoppas det lugnar ner sig i slutet av maj när valet tydligen skall vara avklarat. Jag misstänker att NATO (USA) väldigt gärna vill ha med Sverige, Finland och Turkiet på grund av våra strategiska lägen men till slut rinner väl tålamodet över hos någon. Frågan är bara hos vem?

   Radera