lördag, juni 18, 2022

Veckan som gick

Det är lite deppigt börshumör därute nu. Till och med mainstream-media har börjat ana att privatinvesterare har det lite kämpigt i år. Sägs inte det vara en bottensignal? Jag tror dock inte att vi har nått botten ännu, inte heller tror jag det blir smooth sailing även efter att vi nått en eventuell botten. Som optimist tror jag däremot att detta kommer passera och de som har en fin riskhantering kommer komma ut rikare i andra änden. 

Idag(!) fick jag de utdelningar som knuffade mig över 250k netto för året. En kvartsmiljon som trillar in bör väl få vem som helst att dra på smilbanden?

En handfull transaktioner hann jag med under veckan och kassan har tack vare en av dem byggts på betydligt.

Swedish Match
Det har så smått börjat sjunka in att slaget om SWMA nog är förlorat. Jag sålde av halva  innehavet i måndags men sitter alltså kvar på 5000 aktier. Jag sitter kvar av enbart känslomässiga skäl då även jag förstår att det vore bättre att sälja allt och köpa tillbaka om budet faller. Ett av mina äldsta innehav med ett GAV på 1,68 kronor.

Peab
Jag både inledde börsveckan och avslutade den med köp i Peab. Jag började i måndags med att fylla på med 100 aktier för att under tisdagen följa upp med ytterligare 50 stycken för att nå jämnt 100-tal. Aktien fortsatte nedåt under veckan och jag började störa mig på att jag inte hade ett jämnt 1000-tal. Sagt och gjort, i fredags fyllde jag på med ytterligare 300 aktier. Sammanlagt äger jag nu 1000 aktier.


Samhällsbyggnadsbo. i Norden B
Mot bättre vetande fortsatte jag köpa aktier i SBB B under veckan. Känslan är att det här är ett riktigt högriskinnehav där jag nog får vara beredd på en riktigt skakig resa. Det är svårt att få grepp om lånesituationen, Ilijas egna trassliga ekonomiska status samt att det dyker upp nya(!) blankarfirmor på dessa nivåer. Ytterligare 700 aktier inhandlades under veckan men nu får det nog räcka. Min investerade position är liten och utgör cirka 1% av portföljen men obehaget är påtagligt.

Tvångsbeteende fångat på bild


XACT Norden Högutdelande
För att lugna nerverna lite så avslutade jag veckans handel med att utöka min position i XACT Högutdelande med 300 andelar. Sammanlagt äger jag nu 2000 andelar vilket jag mycket väl kan tänka mig att utöka.


Veckan slutar med en brakförlust och backar hela 726.917 kronor eller -
4,4%. Det sammanlagda portföljvärdet är i skrivande stund 15.923.778 kronor varav 562.000 kronor i kassan.

Trevlig helg!

9 kommentarer:

 1. Kanske man skulle börja överväga den där SBB-B nu :) Jag har SBB-D vilket utgör 0,68% av de individuella innehaven. Jag tror (naturligtvis) på en vändning och nya framtida ATH bland börsindexen. Men NÄR, det är svårt att förutse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena NLI! Trevligt med ännu ett livstecken från dig. SBB B känns ju väldigt nedtryckt men jag är lite orolig för vad som händer inom 2 år när de skall finansiera om 15mdr kronor. Det blir nog ingen kompisränta direkt.

   Radera
  2. Köpt SEB och SHB!

   Radera
  3. Banker känns ju inte fel nu när räntan tickar uppåt.

   Radera
 2. Jag ligger nästan lika mycket back sen nyår som du på en vecka! Jösses. När jag tänker på att det är typ 2 års inkomster för mig, Innan skatt !så känns det en del i maggropen. När jag tänker på att det hade räckt till en ny bil ...eller ta ledigt två år från jobbet...så blir jag också lite deppig. Men vad är väl en bal på slottet.... om tio år är jag nog glad att jag har dom där jag har dom. Förhoppningsvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om tio år tror jag absolut att du kommer vara glad att du höll ut i denna svackan. Jag har varit med om ett antal svackor nu och det är aldrig roligt men det brukar reda ut sig om man har en bra riskhantering.

   Radera
  2. Så där brukar jag oxå tänka ibland...att det förlorade börsvärdet hade jag kunnat leva på i flera år eller köpt en ny bil. Det märkliga är att jag inte tänker på samma sätt i uppgångar....

   Radera
 3. Jag roade mig med att läsa mina blogginlägg från mars 2020 och då var det tydligen lika oroligt som det är nu bland investerare. Misstaget jag då gjorde var att köpa för mycket för tidigt. När man inte tror att en aktie kan sjunka mer, jojomensan, då sjunker den 10-20% till.
  Vi hade otroliga slagningar upp och ner i portföljen. En dag -241 212 kr och sen några dagar senare +122 564 kr. Det var mer ner än upp och det tog några år att jobba ikapp. Jag tror inte att bottnen är nådd, kanske kommer det ett lättnadsrally mot årets slut, men under sommaren och tidig höst kommer det att vara fortsatt skakigt. Man vet väl inte hur bolagen kommer att reagera på höga räntor, vi har t.x. en hel del REITs och de sjönk som en sten senaste dagarna även om deras intjäning och kassaflöde ser solida ut... marknaden är helt enkelt osäker och reagerar neurotiskt. Det *kan* vara fina möjligheter till köp nu, men det kan också falla ytterligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje gång efter en kris så frågar man sig själv; Varför köpte jag inte mer? Tydligen har man förträngt den där olustkänslan man känner mitt i krisen. Jag fortsätter köpa men jag måste erkänna att det inte alltid känns bra.

   Radera