fredag, januari 15, 2021

Kanske svär jag i sparbloggskyrkan

Då och då ploppar det upp listor över böcker som vi spar- och börsorienterade bör läsa minst en gång per liv. En av böckerna som ofta hamnar på dessa listor är "Rich Dad, Poor Dad" skriven av Robert T. Kiyosaki. Författarens ambition med boken verkar vara att visa vilsna själar utan ekonomiska läs- och skrivkunskaper vägen till ekonomisk framgång (frihet?). För att hjälpa pedagogiken på traven så använder han sin fars levnadsöde i jämförelse med en eventuellt påhittad framgångsrik barndomskamrats far. 


Du har kanske redan börjat ana vad jag tycker om den här boken? Att som författaren gör och förespråka entreprenörskap tycker jag är bra och egentligen en av få vettiga förslag han lyckas krama fram på de knappt 200 sidorna. Tyvärr verkar han tro att vägförgreningen till ekonomisk framgång är så binär att om man inte väljer entreprenörskap så är man dömd till ekonomisk otrygghet och att på äldre dar bli bitter. Detta antagande är felaktigt vilket jag och många med mig är ett bevis på.  

Författaren hänvisar ständigt till sina egna lysande affärer som han gjort tack vare lärdomarna han fick när han jobbade gratis i rike fars affär. Överlag är det specifika fastighetsaffärer som avhandlas under mycket specifika förutsättningar vilket drar ner lärdomsnivån till som bäst halvsömniga anekdoter. Jag måste också säga att som nybörjare läsa denna bok för att sedan ge sig på spekulativa fastighetsaffärer inhandlade på kredit låter helt galet. 

Författaren ger också intryck av att ha en väldigt ambivalent inställning till utbildning. Han kan inte nog så ofta rekommendera att gå olika säljkurser för att lära sig att marknadsföra sin produkt. Men så fort det blir tal om högre utbildning såsom college/universitet så kan man med lätthet ana ett visst förakt från författaren. Även Fattiga far, som verkar vara mycket välutbildad, hängs ut för läsaren som ett varnande exempel. 

Slutligen vänder jag mig emot det lite charlatanliknande sätt författaren försöker sälja in sin "väg till ekonomisk framgång". Att läsa om författarens högriskaffär som gjorde att inköpet av Porschen kunde tidigareläggas hissar både en och två varningsflaggor för mig.

Som ni säkert har förstått så kan jag inte med gott samvete rekommendera någon att läsa denna bok.

 

16 kommentarer:

  1. Kan villigt erkänna att det inte finns mycket till Entreprenör i mig, inte heller ADHD. Träffar många självutnämnda entreprenörer i tjänsten, snackar mycket, lovar mycket, drömmer mycket. Inte många tidplaner som håller där kan jag lova.

    Själv är jag bara en jävla bekväm oambitiös slacker som är förbannat duktig på att välja sparsamma lösningar i ALLT och sparar mellanskillnaden. Men det jag gör och företar mig blir verkligen realiserat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä någon entreprenör är inte jag heller tyvärr. Tack och lov finns det andra som drar det strået till stacken.

      Radera
  2. Har sett några YouTube-klipp med honom och ej heller tyckt det varit någon rimlighet i det hela, i alla fall inte för den stora massan. Mycket tillfällighet, dumdristighet och tur verkar ha präglat hans resa. Känns lite orimligt att rekommendera det för andra.

    Ett av huvudbudskapen vad jag förstått ifrån YouTube-klippen (jag har inte läst boken, så rätta mig här) är också att typ endast äga "riktiga" tillgångar som genererar pengaflöde, inte t.ex. bilar som tappar värde. Jag håller med om att det är klokt men sättet det föreslås förutsätter nästan att det är hur enkelt som helst för alla att skaffa fastigheter att hyra ut. Känns lite orealistiskt över det hela. Kanske är jag bara pessimist dock ;-)

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan finnas en rimlighet att poängtera att bil, båt och hus påverkar ditt kassaflöde negativt men att mellan raderna säga att som anställd kommer du aldrig nå ekonomisk framgång stör mig.

      Radera
  3. Han hade ett event här i Stockholm där han skulle tala för 3-4 år sedan. Och dagen innan meddelade han att han inte skulle komma själv. Läste oxo boken och kan bara hålla med väldigt amerikanskt och mycket bs även om det finns några bra delar i den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja några poänger lyckas han faktiskt krama fram men det drunknaf i allt det usla enligt mig.

      Radera
  4. Måste erkänna att boken provocerade mig en hel del, men lämnade mig ändå med tanken att leta efter möjligheter som inte är uppenbara vid första anblicken. Författarens personlighet lämnar en del att önska, fast det kan jag ju inte låta komma emellan mig och en god idé. Det är hans problem! ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja då förde den ju något gott med sig.

      Radera
  5. Läste sammanfattningen av boken och trodde att jag missat något eftersom alla lovordar den boken och jag tyckte att den var s-t🙈... i stil med köp billigt sälj fyrt så blir du rik...no s-t columbo👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte den för att andra hade rekommenderat den, läste inte ens sammanfattningen. Nåja nu är den läst i alla fall.

      Radera
  6. Jag läste den för ett tag sedan men ingen speciell behållning. Som du skriver, mest en massa anekdoter om hur förträfflig rike far var samt hur bra han själv är. Lärdomar? Inga. Han berättar liksom väldigt eller inget om "hur". Men, han tjänar gott med pengar på böckerna, videos och spelet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja ungefär min känsla också. Jag såg att det finns vissa som ifrågasätter om han ens gjort några pengar innan boken.

      Radera
  7. Håller inte alls med dig...
    Gillar boken.
    Bro komplement till andra investeringsböcker & ska nog mer tjäna som inspiration.
    Och mig inspirerade den.
    Den lyfter viktiga frågor om sparande: ränta-på-ränta-effekten, "smart sparande" dvs korkade investeringar såsom nya bilar osv som gärna "högutbildade" köper dvs de konsumerar ist för att investera när de får högre lön. Modern version av spara & slösa där man istället för att spara (som banken vill...) investerar.
    Hälsar
    Lars D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att den gav dig inspiration. Mig gav den ingen i stort sätt. Kanske läste jag den för sent i livet, då jag redan förstod ränta-på-ränta och negativa kassaflöden.

      Radera
    2. Yes. Tror det är så man bör se boken. Som inspiration. Sällan jag sätter på mig mina vuxna recencentglasögon för att recensera bilderböcker för barn 2-4 år heller...

      Radera
    3. Jag kanske kommer recensera någon mer bok här på bloggen i framtiden. Jag tvivlar på att det blir en bilderbok men man vet aldrig ;-)

      Radera