fredag, januari 01, 2021

Årssammanställning

Av någon anledning så har jag haft en väldigt ambivalent inställning till årsskiftet 2020/2021. Jag har så längtat efter att få lägga året 2020 bakom mig. Året har verkligen skickat några ordentliga skruvbollar mot mig, både privat, professionellt  som finansiellt. Samtidigt vet jag att månadsskiftet december/januari högst troligt inte kommer förändra min tillvaro mer än ett vanligt månadsskifte. Det är ingen fantastisk spray som får all skit att försvinna på ett ögonblick.
Portföljutveckling 2020 - 2021


Utvecklingen för den mindre portföljen har varit lite av en besvikelse. Kanske låter det lite underligt med tanke på att den har ökat ganska nära den procent som anses vara ett genomsnitt för Stockholmsbörsen. Nu skall den här portföljen inte jämföras med Stockholmsbörsen då den har relativt hög vikt av USD, CAD och EURO i sig, men att byta jämförelseindex gör inte saken bättre...
Lilla portföljens 2020

Bilden är tagen lite för tidigt innan börsåret var slut överallt på vår glob. Värdet stannade på 5.099.834 kronor. Några av de bidragande faktorerna för att portföljen underpresterat index är dels valutamotgångar, kronan har stärkts mot både dollarn och euron. Dels har jag suttit på en del Coronaförlorare i form av fastigheter såsom Hufvudstaden och dels en del trötta jättebolag i USA såsom 3M och AT&T. Dessa motgångar till trots så har jag inte en tanke på att sälja av allt och putta in kapitalet i diverse indexfonder.  Hobbies skall kosta lite.


Lilla portföljens historik

Lilla portföljens CAGR verkar ligga på 16,92% vilket får ses som godkänt. 


Min större portfölj har utvecklats lite bättre procentuell sett även om också denna har underpresterat index.


Jag betraktar min stora portfölj som en slags barlast. Bland aktierna är det nästan uteslutande svenska bolag och då rätt rejäla pjäser som Volvo och Investor. Det är även i den här portföljen mitt stora fondinnehav ligger. Inga nya insättningar görs i denna portfölj och i stort sett alla utdelningar plockas ut och sätts in i den lilla portföljen.

Portföljernas sammanlagda värde hamnar alltså för 2020 på 14.555.289 kronor. Det är en ökning med 1.412.331 kronor från 2019 års avslutsvärde på 13.142.958 kronor.  En värdeökning på cirka 10,7% alltså. Kanske inte en utveckling bra nog att starta kursverksamhet men det lär inte råda någon brist på knäckebröd här hemma.


Utdelningsåret 2020


Under 2020 mottog jag utdelning vid 94 tillfällen på sammanlagt 203.132 kronor. En rejäl sänkning från föregående år på 282.416 kronor. Även om jag inte är 100% inriktad på utdelningar så är det aldrig roligt med en så kraftig sänkning. Från 2013 och fram till idag har jag mottagit 1.679.316,10 kronor i sammanslagna utdelningar

Nu tar vi nya tag inför 2021! Gott nytt år!10 kommentarer:

 1. Gott nytt år och tack för 2020! Att få följa med på din resa är givande och, såklart, intressant!

  Ta hand om dig!

  /Cristofer

  SvaraRadera
 2. Hobbies ska absolut få kosta lite :)

  SvaraRadera
 3. Alltid kul att ta del av siffror. Är en rejäl ökning på 1.412 mkr eller knappt 11%! Att de faktiska utdelningarna sjunker är förstås direkt olustigt och vi får hoppas att år 2020 var väldigt speciellt och unikt i detta avseende. Att trots vad som skett ändå dra in 203 tkr är rejält tycker jag och kan och ska bara gratulera!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kalkyl! Ja att jag underpresterar index gör inte så mycket när portföljen växer med 1,4 miljoner.

   Radera
 4. Bra jobbat!

  Önskar jag också hade en "lilla portföljen" på 5 Mkr ;-)

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Arbetsplanen! Rätt som det är så har du en :-)

   Radera
  2. Tror vi är många som önskar oss det :D

   Radera
  3. Haha, du är så ödmjuk, ZS! :-)

   CS: Så är det nog!

   Radera