lördag, oktober 10, 2020

Familjeförmögenhetens utveckling

Det har åter blivit dags att granska finanserna som utgör grunden i Zero strategys korthus borg. Det är knappt ett år sedan jag gjorde min senaste sammanställning och däremellan har det minst sagt varit ett händelserikt år. Är det inte pandemier så är det handelskrig eller presidentval som påverkar börserna. Den här gången passade vi dessutom på att knô in allt detta under samma år. Det här kan väl inte vara bra för den totala utvecklingen i min familjs ekonomi? Förra årets sammanställning slutade med ett överskott på +19.870.000 kronor. 

Tillgångar/skulder Värde
Gubbportföljen+14.310.356 kr
Kärringens Fruns+1.534.101 kr
Hus+8.000.000 kr
Del i fritidshus+1.000.000 kr
Bolån-2.415.000 kr
Överskott/underskott+22.429.457 kr

Ett par uppskattningar har gjorts vid denna beräkning. Huset har jag tagit upp till köpeskillingen som erlades av oss för ett antal år sedan och fritidshusets värde är troligtvis i underkant. Det ligger ju också en del dolda skatter och lurar här om man skulle få för sig att sälja av allt.

Inte hade jag trott på en så stark totalutveckling ett sådant här skitår. En putsning med dryg 2,5 miljoner kronor på mindre än ett år. Nu låter jag inte detta stiga mig åt huvudet. Det är knappast min enastående investerartalang som skapat denna fina utveckling. Nej det är nog mer diverse centralbankers förtjänst i kombination med en väldigt offensiv penningpolitik.

Det jag kan ta åt mig äran för är mitt tålamod, disciplin och inte minst erfarenhet. Även om jag aldrig upplevt en pandemipåverkad börs tidigare så har jag nu sett ett antal krascher genom åren och man börjar känna igen handlingen. Den lilla kassa jag hade åkte in på börsen när det var som värst, kanske lite för tidigt men ändå. När kassan var slut så utnyttjade jag även lite av min kredit. Det visade sig fungera även denna krasch. Det som skaver en aning den här gången är att en stor del av utdelningarna ställdes in. Jag tyckte annars att kraschen var vältajmad, precis innan utdelningsregnet skulle starta och man skulle kunna köpa massa aktier på rea. Men icke sa Nicke.

Det skall bli spännande att se var vi står om ett år. Trevlig helg!


4 kommentarer:

 1. Hallå ZS! Det är en utomordentligt god utveckling du haft! 22 mkr är verkligen ingen lek inte. Stort grattis till en sådan fantastisk summa. Helt klart har de som sitter på en fastighet åkt en bra bit gratis i år liksom ett antal andra år. Fastigheter har gått starkt och kommer så att fortsätta göra i 0-ränte tillståndet vi befinner oss i.

  mvh Kalkyl

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Aktiemarknaden i stort kommer nog gå bra i en 0-räntemiljö. Jag är beviset på att tid, tålamod och sunt förnuft räcker rätt långt.

   Radera
 2. Fantastisk utveckling!

  Lägger till din blogg på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag såg din månadsrapport och den var verkligen inte fy skam.

   Jag har lagt till din blogg i min lista.

   Radera