söndag, december 22, 2019

Pensionssvammel

Det händer då och då att debatten om vårat pensionssystem bubblar upp. En säger att det är ett korthus nära kollaps. En annan säger att det är ett av världens mest robusta. Vad vet jag? Pensionen verkar i vart fall vara överraskande låg för många svenskar. Jag tycker behovet borde vara hyfsat förutsägbart. Att vi blir äldre och lever allt längre är ju ingen ny företeelse,  det har vi gjort långt innan vårt senaste pensionssystem kom på plats.

Min fundering, som absolut inte baseras på särskilt mycket fakta eller logiskt tänkande, är denna; Som jag förstår det så har Staten via Riksgälden möjlighet att låna upp kapital gratis eller nära gratis. Varför inte låna upp en ganska rejäl slant och placera dessa, likt Norge, i en fond? Avkastningen skall användas för att amortera ner skulden och bättra på pensionerna. Jag förstår att risknivån rörande rikets finanser åker upp ett par pinnhål på skalan, men no risk no reward.

Personer som aldrig skulle drömma om att belåna sin egen portfölj tycker nog det här är en riktigt dålig idé, även ni andra också kanske? Även jag?

4 kommentarer:

 1. Intressant fråga, jag vet inte om en "Norge" fond är lösningen, kanske.
  Men vår regering måste ju på något sätt se till att pensionerna både är säkrade och på hyfsad nivå.
  Men det att regeringen ska satsa mer pengar, på pensionen, infrastruktur, vården mm, håller jag helt med dig, lite lån kan inte skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag är inte själv övertygad om att en belånad fond är den rätta vägen. Lite lån kan ju i alla fall "smörja hjulen" när det börjar gå lite hackigt.

   Radera
 2. Eller varför inte starta företag från grunden? Kanske för att det där med statliga företag testats och befunnits måttligt framgångsrikt. Inte alla och alltid, men många och ofta. Staten har sin roll att spela, men det blir inte bra när den spelar alla rollerna.
  Det man skulle kunna satsa pengarna på är sådant som ger avkastning generellt, som utbildning, infrastruktur, eller andra nyttigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja utbildning och infrastruktur är riktiga klassiker. Jag tänkte mig en statlig pengamaskin som var öronmärkt för våra pensioner men jag är själv tveksam till att det skulle fungera.

   Radera