lördag, juni 29, 2024

Halvårsavstämning (2024)

Jag har precis påbörjat min semester och livet känns så där alldeles utmärkt. Tänk den som ändå kunde ha semester hela tiden va? Det hade allt varit något det. Planerna för de närmsta veckorna ligger nu löst utplacerade likt trall på däcket innan skruvdragaren varit där och gjort sitt jobb. Jag är någorlunda säker men osvuret är bäst. En kortare storstadsvistelse med hela familjen kommer genomföras. Båtliv blir det naturligtvis också om vädret tillåter det. I övrigt så kommer det bli korttidsäventyr i vårt avlånga land med oklart antal deltagare. Pepprat mellan alla dessa aktiviteter blir det förstås mycket löpning och läsning med fika.

Jag har en rätt trevlig fikahörna på framsidan av huset precis vid en stor buskros. Det är alltid trevligt att sitta vid den i solskenet med kaffe, en bok och en hel skvadron humlor som surrande arbetar på i bakgrunden. 

Det är faktiskt så att rosen trivs så bra att jag blev tvungen att beskära den en smula så att jag fick plats att sitta vid den. Vad passar då inte bättre än att skapa en fin bukett till rosen i mitt liv. En person som Sarons alla rosor ej kan överglänsa. Fattar ni den referensen till Åsa-Nisse så har ni officiellt inträtt gubb- eller tantfasen i ert liv.

När man söker stundens sorger glömma

Visst, humlorna hade vissa separationsproblem och hängde med hustrun runt i trädgården ett tag men till slut kunde de likt vår konung vända blad och leta vidare efter nya sötsaker.

Utveckling
Första halvåret av 2024 är nu avklarat och det är dags att sammanställa och beskåda resultatet. 

Tittar vi på den senaste månaden så tar portföljen på Avanza hem en solklar delseger. Starkast bidragande orsak till vinsten verkar vara mina innehav i Microsoft och ASML. Kanske inte en superdjup segeranalys men även SEB som trots allt slutade på minus klarade sig bättre än index (OMXS30GI). 

SEB - JuniAvanza - Juni


Det sägs ju ofta att man som investerare skall zooma ut lite för att få ett bättre perspektiv. Sagt och gjort, nu tittar vi på utvecklingen YTD.

Även med detta perspektiv åker SEB-portföljen på stryk jämfört med portföljen på Avanza. Åter igen är det ASML och Microsoft som agerat draglok, endast slagen av fantastiska Investor. Båda portföljerna ligger med god marginal före index och då vore det synd och skam att klaga.

SEB - YTD

En så här fin procentuell ökning ger en hel del klirr i kassan på en relativt stor portfölj. Alltid trevligt att se pengarna rulla in. Nåja de stannar ju fortfarande bara där inne i portföljen men en vacker dag kanske de omvandlas till något annat. Frihet, ännu fler resor, båtar eller varför inte en stor samling hattar och lösmustascher.

Utdelningar
Utdelningsmässigt så har juni varit en besvikelse. Det ramlade endast in 29.751,09 kronor netto (32,603,37 brutto). Jämfört med samma månad 2023 så blir det en minskning med -26,9%. Blickar jag bakåt så ser jag förklaringen i och med en del försäljningar av högutdelare. Tråkigt med en minskning men jag ångrar verkligen inte att jag sålde 3M och Arbor Realty för att nämna några. 

YTD ligger jag nu också efter fjolåret. Sammanlagt har jag lyckats skrap ihop 335.543,40 kronor netto (405.476,95 brutto) vilket är en minskning med -3,2% mot 2023. 

Transaktioner
Under månaden som gick har jag faktiskt lyckats vara relativt återhållsam med transaktionerna. Endast nio transaktioner blev det, tre sälj och sex köp. Jag har skalat av lite i Telia och Johnson & Johnson medan jag ökat i exempelvis Vår Energi, Duni, några etf:er och naturligtvis ökat lite i Evolution precis som alla andra. I fallet med Evolution så köpte jag tillbaka dem jag sålt av strax norr om 1.300 kronor styck. Ett jäkla velande kan tyckas. 

Ligusterhäcken är trimmad, gräset är klippt, tomatplantorna är tjuvade och det av plikttrogenhet skrivna inlägget publicerat. Nu tar jag sommar!  

Trevlig helg!

8 kommentarer:

 1. Ja nu är det dags för sommar! Brukar bli hyfsad utzoomning under sommaren, dock inte totalt. Ny utdelning dök upp väldigt sent i morse, 08:52 ca, så den får bokföras. Trevlig sommar ZS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även sena utdelningar är välkomna in i värmen. Trevlig sommar Kalkyl!

   Radera
 2. Dessvärre (-bättre?) flög Åsa-Nisse referensen över mitt huvud, och eftersom jag aldrig läst Åsa-Nisse kanske jag faktiskt aldrig blir tant...

  Fin bukett och skönt med en ros som trivs så bra!
  Vi har en ros med en fantastisk blomning, men den har fått ohyra vilket vi upptäckte försent. Så en större del av de gröna bladen ser mer ut som skelettblad. Tråkigt, men vi får skylla oss själva som inte höll bättre uppsikt.

  Trevlig sommar och ha en go tur i storstan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa-Nisse var en klassisk regnmatiné som gick på TV under sommarloven på tidigt 80-tal. Jag har sett fler sådana än vad jag vill erkänna.

   Trist med ohyran. Vi har ibland en del bladlöss men det går att få bukt med dem om man sprejar på en blandning av vatten, lite såpa och några matskedar T-Röd.

   Trevlig sommar Fumlan!

   Radera
 3. Arbor skall man aldrig sälja. Ett fantastiskt bolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inte längre bekväm med den höga risken och sålde av. Tittar man på nuvarande DA så verkar marknaden också tycka att man skall ha rejält betalt för risken.

   Radera
 4. Ja nu är det sommar och även lite sol. Idag blev det en sväng till Kalmar, då regnet öste ner och åskan mullrade. Jasså du säljer Arbor? Jag har köpt in mig lite sakta men säkert i bolaget. Tycker att siffrorna ser bra ut, ingen risk i närtid för utdelningssänkning. Grämer mig att jag inte handlade stort när fejkrapporterna från blankarna kom in (Ninghi och viceroy). Vi får väl se hbur det ter sig, jag är inte speciellt orolig där i alla fall. Finns sämre REITs...
  Glad sommar och grattis till finfin portföljutveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sålde av Arbor i slutet av december på $16 och inget jag ångrar ännu. Klättrar DA upp över 12% börjar jag skruva på mig lite nervöst a la Lex Intrum.

   Det finns helt klart bättre kvalitét att köpa, såsom Prologis. Där har du dessutom en riktigt fin megatrend i ryggen.

   Här är det blandat väder men det skiter jag i för jag lämnar strax landet.

   Radera