söndag, november 12, 2023

Bygga företagskultur

Ännu en tidig morgon trampar jag in till kontoret för att jobba, teambuilda och utveckla företagskulturen hos min arbetsgivare. 

Man måste sitta i kontorslandskap för att göra detta förstår ni. 

Varför trampa in så tidigt, då är väl ingen där? Jo det är för att jag skall hinna få klart de mest tidspressande arbetsuppgifterna innan själva kulturarbetet påbörjas.

Strax efter åtta på morgonen droppar de flesta andra kollegorna in på kontoret. Nu är det dags att teambuilda! Det brukar gå till på så sätt att man samlas lite i grupper och pratar om exempelvis helgen som varit, eller hur gårdagens match gick för favoritlaget. Om möjligt så skall helst sådana här kluster försöka bildas runt eller åtminstone nära någon eller några som försöker vara så där gammaldags produktiva med mer handfasta arbetsuppgifter.

Nu är klockan nästan nio på förmiddagen och de sista kollegorna dyker upp, ni vet de där som ändå alltid verkar stressade och vanligtvis måste gå från kontoret lite tidigare. De jobbar säkert ikapp det på kvällarna. 

Efter en halvtimmes teambuilding så brukar cirka 80% av oss ta på sig någon form av brusreducerande hörlurar och påbörja arbetsdagen med att hugga in på backloggen. De övriga 20% brukar dra vidare och sprida ut sig på fler avdelningar och bygga på företagskulturen genom att diskutera vilken serie på Netflix som just nu är mest sevärd. 

Under dagen går man några vändor till det berömda vattentornet/kaffemaskinen och vad ser man där? Teambuilding och företagskultursuppbyggnad så klart! Visst det verkar alltid vara samma människor som står där och bygger företagskultur med hjälp av ränte- och elprisdiskussioner.

Klockan har nu börjat närma sig 17:00 och det är åter dags att trampa hem. Lite trött är man och det brusar lite inne i huvudet efter all teambuilding men lite snett regn i kraftig motvind brukar pigga upp.

Dagen efter är det en sådan där dag då jag jobbar hemifrån. Det gör det lite svårare att delta i både teambuilding och att bygga företagskultur. Det brukar innebära att hela dagen ägnas åt att utföra mina arbetsuppgifter istället. Visst den ökade produktiviteten går ut över både teambuilding och företagskulturen men snart så trampar in till kontoret igen och fortsätter bygga.

OBS! Inlägget kan innehålla spår av ironi och en del raljerande. Jag är faktiskt riktigt nöjd med den hybridlösning som min arbetsgivare erbjuder mig.

Trevlig söndag!

11 kommentarer:

  1. Jag har alltid kommit till kontoret vid 06:30-07:00 och sen kunnat sticka hem vid 15-tiden. Underbart skönt. Ja nån sorts hybridlösning där man fritt kan styra sin arbetstid är det som hade funkat bäst för mig, kommer nog aldrig mer att acceptera att *tvingas* sitta av en arbetsdag på något kontor, speciellt inte i ett brusande kontorslandskap.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog alltid varit "tidig" av mig och dels beror nog det på att jag uppskattar att kunna sitta koncentrerat de första timmarna åtminstone. Just att få ta del av både jobba hemifrån och traditionsenligt kontorsarbete tycker jag har funkat väldigt väl för mig. Det blir trots allt ganska många skratt när man träffar kollegorna IRL.

      Radera
  2. Haha ZS, underbart kåseri! En redan fin söndag blev ännu bättre och än fler skratt. Som jag kommenterade till Krösus Sorks inlägg på ungefär samma tema så är jag övertygad om att arbetsgivaren är vinnaren och att arbetstagaren är förloraren med alltmer hemarbete. En del likt dig och mig själv och många andra är 100% produktiva hemmavid och får mycket mycket mer gjort medans en del mest gör som på kontoret: inte något alls av vikt eller större betydelse.

    Nej, dags att för mig fortsätta att bygga företagskultur i företaget Kalkyls Pengamaskin samt att försöka att socialisera med den mycket krävande och styrande chefen i jobb#2 samt med den andre kollegan Mästerexcelarken. Söndagkväll nu så konsulten Avanza kanske helt kan undvaras denna kväll?

    Trevlig söndag ZS!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror du har rätt. I mitt fall så tappar absolut inte arbetsgivaren någon produktivitet, tvärtom. Igår ryckte jag exempelvis in och jobba några timmar för det dök upp lite akuta grejer. Viljan och möjligheten att ställa upp finns ju där för att arbetsgivaren och arbetstagaren har lagt en bra grund för samarbetet. En bra grund byggs ju på givande och tagande och inte av att den ena sidan ensidigt deklarerar villkoren även om den har rätt till det.

      Radera
  3. Kontorslandskap låter som en mardröm, men man kanske vänjer sig. Skulle nog aldrig klara av det utan skygglappar och hörselskydd dock. Möjligtvis teambuildandet, men inte arbetsuppgifterna. Bra att ni kan jobba hemifrån också!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan lätt bli en mardröm om inte alla som sitter i det respekterar att det är just ett landskap med många andra människor.

      Det där med att vänja sig stämmer nog också för efter pandemin när man vant sig vid en mycket lugnare arbetsmiljö hemmavid så blev det väldigt påtagligt vilka nedsidor som finns i ett kontorslandskap.

      Dock, för mig är en blandning bäst!

      Radera
  4. Vad jag känner igen mig!

    Var högproduktiv i min minimala lilla holk till kontor där man knappt kunde gå in o vända, men trivdes utmärkt. Min dörr av alltid öppen utom vid crunchtime.

    Vid omläggningen till idiotiskt kontorslandskap, även fast jag sprattlade o kved o fick så avsides som möjligt i ett hörn längst bort så tappade jag större delen av prestationsförmåga. Arbetssökande nu.

    Men hey, företaget är moderniserat nu, enligt USAs 70-talsmodell! 👍
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk då att det kan bli ännu värre. Arbetsgivaren kan få för sig att införa ett så kallat aktivitetsbaserat kontor där man måste jaga platser varje dag. Alternativt välja plats efter arbetsuppgift för dagen.

      Det hade varit en showstopper för mig och jag hade antingen blivit arbetssökande eller ramlat in i #FIRE.

      Radera
    2. Det var precis det som låg som steg 2 och som var skäl till att jag inte såg det som möjligt att fortsätta.

      Varför finns viljan från chefer och arbetsgivare att försvåra och omöjligöra för deras anställda att utföra arbete?

      Som det sades i ”Sånger Från Andra Våningen” av Roy Andersson, då är jag ändå mörkblå: Vi måste tillsätta en utredning om varför vi inte har råd att arbeta!
      /JB

      Radera
  5. Vilken fulländad beskrivning!

    Det är verkligen tragiskt att "företagskulturen" tycks vara allt för gängse...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag är själv rätt nöjd med mitt kåseri :-)

      Radera