lördag, augusti 13, 2022

Veckan som gick

Första arbetsveckan är avklarad efter semestern och jag har börjat komma in i invanda rutiner igen. Skönt förvisso men jag har lite svårt att släppa den där semesterkänslan. Kommer på mig själv med att sitta och prognostisera över framtida utdelningsskördar. Nickar gillande när en rejäl ökning kan konstateras. Mumlar lite för mig själv; 

- "Kan vi leva på den summan?"

Efter en stunds kontemplation så vinner som vanligt tvivlet;

- "Nej det där räcker inte. Tänk om sossarna återinför förmögenhetsskatten."

Det är bara till att knyta på sig slipsen allt hårdare. Känna pulsen dunka i huvudet och fortsätta producera för arbetsgivarens räkning. Jag raljerar naturligtvis, inte skulle väl jag ha slips på mig till jobbet.

Hela fem aktieaffärer har jag hunnit med under (jobb)veckan vilket känns lite mycket. Jag måste försöka lägga band på mig så att inte transaktionskostnaderna äter upp all eventuell avkastning.

STORE Capital Corp
Planen var att inte köpa fler aktier som prissätts i USD men att byta en amerikan mot en annan måste väl vara ok? Mitt bet låg i att de amerikanska inflationssiffrorna skulle komma in bättre än förväntat och då måste jag göra ett lite bakvänt byte. Köpa först och sälja sedan. Hade mitt bet gått fel så hade det blivit en dubbelsmäll. Sagt och gjort i tisdags köpte jag på mig 100 stycken STORE till. Sammanlagt äger jag nu 850 stycken. I nedan stycke kan ni se vad jag sålde av för att väga upp mitt inköp.Amazon.com Inc
Min första Amazon-aktie köpte jag i december 2020 och efter lite fler inköp och någon split senare lät jag alla 80 aktier åka ur portföljen i onsdags. Inflationssiffran kom in "bättre" än förväntat och aktien tog ett skutt uppåt och då passade jag på. Totalt blev det en vinst på hela 3,2%(!) så behöver ni hjälp med att göra lite snabba pengar på långsamma affärer så är jag nog inte rätt gubbe. Det var dessutom inte en kursvinst utan mer en valutavinst. 

Peab
Ytterligare 100 aktier köptes in och nu saknar jag endast ytterligare 100 aktier för att nå baslägret på 3000 aktier totalt. Aktien tog ett glädjeskutt när inflationssiffrorna släpptes vilket är glädjande men som också psykologisk försvårar vidare inköp. Men det skall inte vara för lätt att nå ens ett basläger vid en bestigning.
 


Vanguard FTSE All-Wld High Div Yield UCITS ETF USD
Det fick bli 25 nya andelar av VGWD. Sammanlagt äger jag nu 175 andelar.

Prosus NV
Prosus har varit ett sorgebarn i stort sett från början till nu i min portfölj. De senaste månaderna har vi fått se en viss återhämtning och kanske fortsätter den men jag valde ändå att skala av 50 aktier for 63,50 EURO styck. Resterande 70 behåller jag åtminstone ett litet tag till för att se hur kursen går. Jag har en för mig väldigt stor kassa för närvarande. Trots första halvårets börsmisär så känns det just nu som att det har gått för lätt. Jag brukar försöka hålla en positiv syn på börsframtiden men det gnager lite i mig inför vad som komma skall till hösten. Det kan vara bra med en stor påse pengar vid sidan av för att handla för vid ett nedställ. Men har vi redan träffat botten så missar jag möjlig avkastning. Den som lever får se.

Veckan slutar på ett övertygande plus. Det sammanlagda portföljvärdet är nu 17.743.007 med 660.000 kronor i kassan. Det ger än ökning på 454.597 kronor eller +2,6%.

Trevlig helg!

13 kommentarer:

 1. Har kliat i köpfingret för transatlanter även för mig en tid nu. Det enda jag dock gjort är att skala ner i MCY och flytta till Sverige istället. Det motsatta alltså :) Men generellt fortsätter min låga inköpsnivå de senaste 3 månaderna. Mest bara återinvesterade utdelningar och inte samma breda inköpsförfarande som tidigare.

  Min kassa är naturligtvis inte historiskt stor då jag gått från 95% kassa till i dagsläget 11%. Har minskat en del relativt sett eftersom börsutvecklingen varit spikrak senaste 5 veckorna. Fortsätter detta några dagar till så är jag +/- 0 för året. Med min låga ambitionsnivå är det ett OK resultat givet året hittills.

  Känns som att du omfördelar mot större passiv inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så jäkla svårt att inte fortsätta köpa amerikaner och kanadensare precis som vanligt men nu måste jag skärpa mig. Jag försöker så smått växla över till högre DA då jag nog känner att jag vill kunna ha ännu större valmöjligheter när det gäller själva RE-delen i FIRE. Den här semesterövergången har varit en av de tuffare får jag medge.

   Radera
  2. Kan definitivt instämma i att detta årets återgång till jobb#1 tog emot och det tar fortfarande emot kraftigt. Möjligt att det på något vis har med Pengamaskinens framfart att göra eller så är det bara åldern som pratar?! Ju bättre ens semester varit desto värre är återgången tycker jag. 3000 Peab är ingen liten stek det.

   Ps: fortsätter också med transatlantiska köp.

   Radera
  3. NLI: Jag har i vuxen ålder aldrig haft så här lång semester men ändå kände jag mig inte klar med den när den tog slut. Som Kalkyl säger så kan det också bero på ålder eller att bara utdelningarna numera börjar likna något som jag kan överleva på.

   Kalkyl: Dilemmat man ställs inför är att det finns trevliga köplägen kursmässigt i USA/Kanada men valutan kommer troligtvis bita en i arslet. Jag fortsätter ändå att strököpa lite :-)

   Radera
 2. Vad har du för utgifter egentligen om du inte kan leva på 18 miljoner?? Jag skulle kunna leva lyx för hälften!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min tanke (ej färdigutvecklad) är att leva på utdelningar och köra 4%-regeln på fonderna och då närmar vi oss nog möjligheten att leva på det. Det är många olika faktorer som spelar , det är inte bara jag utan fru och barn skall försörjas ett hus underhållas och sedan har vi faktiskt den politiska risken. Läser man skatteförslagen på vänstersidan så lär det bli lean-FIRE om allt för många går igenom.

   Radera
  2. Finns ju mycket du kan göra i portföljen för att få upp utdelningen. Tex sälj balder och köp Castellum. Sälj Essity och SCA byt till något med högre DA.

   Radera
  3. Ja det är lite det jag håller på med men jag skyndar långsamt. I veckan som gick sålde jag av Amazon.com som inte har någon utdelning och köpte på mig litd STORE.

   Radera
 3. Mikael Aslan2022-08-13 17:50

  Ökade i Skanska och sålde ut Loomis och Hexpol.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig ägt någon av dem men jag har sneglat mot Skanska många gånger. Än så länge har valet fallit på NCC förr och nu Peab.

   Radera
 4. Skulle vara superintressant att höra hur du resonerar kring FIRE! Vid dina siffror skulle jag vara i mål för länge sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har touchat ämnet i ett antal inlägg men kanske inte ett renodlat FIRE-inlägg.

   Här är jag tveksam till om FIRE är för mig;
   https://zerostrategy.blogspot.com/2019/12/ledighet-med-funderingar.html

   Mindre än ett år senare har jag börjat vackla igen;
   https://zerostrategy.blogspot.com/2020/08/standigt-dessa-tvivel.html

   Vi får se efter valet då kanske nya orosmoln dyker upp på himmelen och jag får ännu något att oroa mig för.

   Radera