lördag, maj 14, 2022

Veckan som gick

 "Den går hit, den går dit, den går runt en liten bit. Den startar på ett kick, det är en makalös manick."

Ja börsen svänger värre än tonåringens humör men båda företeelserna går att hantera på ett liknande sätt enligt mig. Försök att hålla dig undan när det svänger som mest och närma dig bara om du har en liten peng att räcka över. 

Det mest spännande för mig denna börsvecka var nog budet på Swedish Match och att veckan slutade på plus. Det positiva veckoresultatet beror till stor del på just budet på Swedish Match. 

Några transaktioner har det blivit av i turbulensen.

Samhällsbyggnadsbo. i Norden B
Jämnade till innehavet till släta fina 3000 genom att köpa på mig 500 aktier till. 25 kronor styck tycker jag är ett hyfsat bra pris och med en DA på >5% dessutom. I senaste avsnittet av Börspodden så lyftes ett varningens finger rörande SBB där tvingande optioner och 26 kronor verkar spela någon slags roll. Det gnager lite men eftersom jag inte riktigt förstod innebörd och konsekvens så får jag nog försöka luska lite.

Axfood TR
I och med nyemissionen i Axfood så blev jag tilldelad lite teckningsrätter. Mitt innehav var 100 aktier och således fick jag 100 teckningsrätter. 90 stycken kommer användas för att få möjligheten att köpa hela 3(!) stycken nya aktier i nyemissionen. De resterande 10 teckningsrätterna såldes av för 2,39 kronor styck. Dryga 22 spänn in på kontot. Katching!!

Swedish Match
I början på veckan så ploppade ett budrykte upp till börsytan. Budet gällde Swedish Match och spenderarbyxorna bar Philip Morris. Aktien åkte upp 25% och efter en dags velande så skalade jag av mitt innehav med 1000 aktier för dryga 95 kronor styck. Det visade sig kanske vara lite premature som man säger. Vanligt bland yngre män men ibland råkar även vi gubbar ut för det. Budet från PM visade sig ligga 40%  över dåvarande kurs och aktien rusade upp till 103,5. Just nu sitter jag kvar med mina resterande 10000 aktier och velar igen. Kanske kanske kommer ett högre bud eller så faller det helt och kursen rasar ner igen. Den som lever får se.

Veckan slutade på plus som jag tidigare nämnt. Det sammanlagda portföljvärdet är i skrivande stund 16.979.255 kronor. En ökning med 473.290 kronor eller +2,9%. För tillfället har jag 110.000 kronor i kassan men skulle jag bestämma mig för att sälja av hela innehavet i SWMA på nuvarande kursnivå så skulle jag helt plötsligt ha över miljonen i kassan. Dessa beslut, dessa tvivel.

Trevlig helg!

4 kommentarer:

 1. "Det visade sig kanske vara lite premature som man säger. Vanligt bland yngre män men ibland råkar även vi gubbar ut för det"

  Haha, tack för morgonens första skratt..! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite. Det är trevligt att locka fram skratt hos andra :-)

   Radera
 2. När sådana bud ramlar in brukar jag sälja direkt och inte tänka mer på saken, speciellt i sömniga aktier som inte rör sig nämnvärt uppåt. Hände senast med HiQ-aktien. Ja gällande SBB är jag inte heller på det klara med exakt varför marknaden avskyr denna aktie för tillfället. -50% YTD, 5% DA, månatliga utdelningar och en d-aktie med nästan 9% DA. Dock gäller det att inte förköpa sig, en sund diversifiering är A och O för en utdelningsportfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis är det bäst att bara riva av plåstret och sälja SWMA och lägga det bakom sig men det är ett stort innehav och ligger i en vanlig depå vilket kommer medföra avsevärda skatteeffekter.

   Jag är osäker på om jag vågar öka mer i SBB då marknaden verkar se något som jag uppenbarligen inte ser.

   Radera