lördag, juni 29, 2024

Halvårsavstämning (2024)

Jag har precis påbörjat min semester och livet känns så där alldeles utmärkt. Tänk den som ändå kunde ha semester hela tiden va? Det hade allt varit något det. Planerna för de närmsta veckorna ligger nu löst utplacerade likt trall på däcket innan skruvdragaren varit där och gjort sitt jobb. Jag är någorlunda säker men osvuret är bäst. En kortare storstadsvistelse med hela familjen kommer genomföras. Båtliv blir det naturligtvis också om vädret tillåter det. I övrigt så kommer det bli korttidsäventyr i vårt avlånga land med oklart antal deltagare. Pepprat mellan alla dessa aktiviteter blir det förstås mycket löpning och läsning med fika.

Jag har en rätt trevlig fikahörna på framsidan av huset precis vid en stor buskros. Det är alltid trevligt att sitta vid den i solskenet med kaffe, en bok och en hel skvadron humlor som surrande arbetar på i bakgrunden. 

Det är faktiskt så att rosen trivs så bra att jag blev tvungen att beskära den en smula så att jag fick plats att sitta vid den. Vad passar då inte bättre än att skapa en fin bukett till rosen i mitt liv. En person som Sarons alla rosor ej kan överglänsa. Fattar ni den referensen till Åsa-Nisse så har ni officiellt inträtt gubb- eller tantfasen i ert liv.

När man söker stundens sorger glömma

Visst, humlorna hade vissa separationsproblem och hängde med hustrun runt i trädgården ett tag men till slut kunde de likt vår konung vända blad och leta vidare efter nya sötsaker.

Utveckling
Första halvåret av 2024 är nu avklarat och det är dags att sammanställa och beskåda resultatet. 

Tittar vi på den senaste månaden så tar portföljen på Avanza hem en solklar delseger. Starkast bidragande orsak till vinsten verkar vara mina innehav i Microsoft och ASML. Kanske inte en superdjup segeranalys men även SEB som trots allt slutade på minus klarade sig bättre än index (OMXS30GI). 

SEB - Juni



Avanza - Juni


Det sägs ju ofta att man som investerare skall zooma ut lite för att få ett bättre perspektiv. Sagt och gjort, nu tittar vi på utvecklingen YTD.

Även med detta perspektiv åker SEB-portföljen på stryk jämfört med portföljen på Avanza. Åter igen är det ASML och Microsoft som agerat draglok, endast slagen av fantastiska Investor. Båda portföljerna ligger med god marginal före index och då vore det synd och skam att klaga.

SEB - YTD

En så här fin procentuell ökning ger en hel del klirr i kassan på en relativt stor portfölj. Alltid trevligt att se pengarna rulla in. Nåja de stannar ju fortfarande bara där inne i portföljen men en vacker dag kanske de omvandlas till något annat. Frihet, ännu fler resor, båtar eller varför inte en stor samling hattar och lösmustascher.

Utdelningar
Utdelningsmässigt så har juni varit en besvikelse. Det ramlade endast in 29.751,09 kronor netto (32,603,37 brutto). Jämfört med samma månad 2023 så blir det en minskning med -26,9%. Blickar jag bakåt så ser jag förklaringen i och med en del försäljningar av högutdelare. Tråkigt med en minskning men jag ångrar verkligen inte att jag sålde 3M och Arbor Realty för att nämna några. 

YTD ligger jag nu också efter fjolåret. Sammanlagt har jag lyckats skrap ihop 335.543,40 kronor netto (405.476,95 brutto) vilket är en minskning med -3,2% mot 2023. 

Transaktioner
Under månaden som gick har jag faktiskt lyckats vara relativt återhållsam med transaktionerna. Endast nio transaktioner blev det, tre sälj och sex köp. Jag har skalat av lite i Telia och Johnson & Johnson medan jag ökat i exempelvis Vår Energi, Duni, några etf:er och naturligtvis ökat lite i Evolution precis som alla andra. I fallet med Evolution så köpte jag tillbaka dem jag sålt av strax norr om 1.300 kronor styck. Ett jäkla velande kan tyckas. 

Ligusterhäcken är trimmad, gräset är klippt, tomatplantorna är tjuvade och det av plikttrogenhet skrivna inlägget publicerat. Nu tar jag sommar!  

Trevlig helg!

måndag, juni 03, 2024

Utdelningar och utveckling i maj (2024)

Den stora händelsen under månaden är varken portföljutveckling eller aktieutdelningar utan att båten äntligen är sjösatt. Det är alltid lite nervöst när personalen i marinan nästan lite nonchalant skickar upp min lilla ögonsten i remmarna som hänger från den gigantiska gaffeltrucken. Allt gick tack och lov bra och under färden mot vattnet passade truckföraren på att berömma hur fint polerad båten var. Min mallighet i denna stund visste knappt några gränser kan jag medge.

Mot kattegatt!

Min oerhört sluga plan att bjuda ut hustrun på restaurang minst en gång per månad (enbart?) för att sedan kunna gå vidare till favoritpuben fortlöper fint. Hon anar ingenting!

Utveckling
Känslan som hängt kvar från slutet av maj är att det varit lite svajigt senaste tiden. Det visar sig dock när jag stänger böckerna för maj att det varit riktigt positivt. Portföljfamiljens storebror på SEB tar hem en solklar utvecklingsseger denna månad. 

Avanza




SEB



Utdelningar
Utdelningarna har trillat in precis som sig bör i maj. Sammanlagt mottog jag 89.727,01 kronor netto (109.841,01 brutto). Tyvärr blev det en rejäl minskning med -20,7% av skörden jämfört med maj 2023. Två mycket stora bidragande faktorer till minskningen är att Peab kraftigt reducerade sin utdelning och att Intrum inte längre finns i väskan (de hade ju ändå inte bidragit i år till utdelningsskörden). YTD ligger jag dock i stort sett på par med 2023 än så länge.  

Köp och sälj
Att hålla nere antal transaktioner går fortfarande bara sådär. Hela 18 köp/sälj blev det under maj vilket är ok men kanske inte något som gör att fröken plockar fram arket med guldstjärnor direkt. 

Jag fick till slut nog av 3M och skickade iväg hela innehavet. För delar av likviden köpte jag lite fler AbbVie. Ett byte som jag förhoppningsvis inte kommer ångra. AbbVie har sannolikt framtiden för sig och inte likt 3M guldtiden bakom sig med allsköns rättsprocesser framför sig. 

Mitt alibiinnehav i Cloetta är helt ute ur portföljen igen. Om jag väljer att bortse från kostnaden för allt godis jag köpt under innehavstiden så blev det en liten vinst på cirka 7% samt 1 krona i utdelning per aktie också. 

Gottegris!

I övrigt så har jag köpt in mig i Duni. Jag har ökat i Vår Energi, Betsson och Traction. Skalat av lite i Nederman har jag också gjort. Den ännu lite tråkigare delen av mig har också investerat lite mer pengar i diverse fonder och etf:er. 

Nu gör vi som Hans Majestät Konungen och vänder blad tycker jag. Vi ses kanske på någon kobbe ute i skärgården om ni har "vägarna" förbi. Lycka till i juni!