måndag, januari 01, 2024

Årssammanställning för 2023

Så var 2023 slut. Det känns på något sätt som bara en transportsträcka. Ni vet som andra delen i en trilogi, delen där inget händer som för historien framåt och inget avslutas. Jag har ingen aning om 2024 kommer att kännas annorlunda när det är dags att summera det. Kanske kommer alla år framöver kännas som just transportsträckor? Jag vet inte om jag har några triggers i närtid. Fler barn? Knappast! Barnbarn på gång? Nej det tror jag icke! #FIRE då? Ne.... troligtvis inte detta år heller.  

Självförtroendet är fortfarande lite stukat efter 2022 och delvis även påhejat av 2023 vilket har fört med sig att jag investerat ännu mer pengar i olika utdelande etf:er. Ta bort den största riskfaktorn, mig själv, på så sätt. En etf är verkligen ingen silver bullet som eliminerar en tråkig portföljutveckling, se bara på XACT Norden Högutdelande och hur den har presterat mot index. Det är dock svårt att bli mer eller mindre utraderad med en sådan inbyggd riskspridning i portföljen.  

Portföljutveckling
Portföljen hos SEB har åter visat att gammal är äldst och vuxit till klar etta igen. Detta till trots att jag flyttar alla mottagna utdelningar till portföljen på Avanza. Där ser man hur en positiv procentutveckling kan göra underverk även i en uttagsfas. 


AvanzaSEB

Procentuellt har de största sänkena varit SBB och Intrum. Det sistnämnda är tyvärr även det största sänket i kronor. De bästa dragloken har varit Microsoft och Balder. 

Värdemässigt har helheten växt med cirka +11,3% men det har under året varit ett nettoutflöde från portföljen orsakat av bland andra skattmasen. 350.000 kronor plockades ut i början av januari för att mota fogden  i grind. Hade jag fått behålla mina pengar och placerat dem på ett nollräntekonto så hade värdeökningen varit cirka +13,4%. En del utdelningar har i ren fantasilöshet använts till att amortera ner bolånet vilket också blir ett nettouttag. Det sammanlagda portföljvärdet stannar alltså på 18.763.928 kronor med 165.000 kronor i kassan. 

Kanske har det varit en aning för många transaktioner under året men så är det ju kul att handla med aktier också. Hela 188 köptransaktioner samt 38 transaktioner där jag befann mig på säljsidan.

Utdelningar
Utdelningsåret har varit bra. Ännu ett år med utdelningsrekord kan läggas till handlingarna i och med att Ares Capital med andan i halsen stapplade in över mållinjen precis innan ridån gick ned för 2023. Sammanlagt skrapade jag ihop 208 stycken utdelningar under året. Volvo, Investor och Intrum var största bidragsgivare till årets skörd men jag kan redan nu säga att det knappast blir samma tättrio nästa år. Den totala skörden landar för 2023 på 509.248 kronor netto (591.742 kronor brutto). Utslaget per månad ger det mig således 42.437 kronor i månaden netto. Jämför jag med föregående år så blir det en löneökning på hela +26.6% vilket verkligen inte är fy skam, ens ett inflationsår som detta.
 


Nytt år och med det nya postningar på X riktade mot Avanza där datum för återbetald källskatt efterfrågas. Lite kul, många av oss är som barn på julafton som inte kan hålla sig ifrån att stup i kvarten fråga när tomten kommer. Själv har jag cirka 30.000 kronor i väntande återbetalning av källskatt och har redan börjat formulera min fråga till Avanza.

Mål
Jag har som mål under 2024 att städa lite i portföljen när tillfälle ges. Jag har en del impulsinköp där intresset svalnade så fort jag gjort min lilla erövring och något intresse att bygga en långvarig relation med innehavet finns inte. 

Jag skall försöka att med näbbar och klor bibehålla årets fina utdelningsnivå in i 2024. Det kan bli ett svårt mål att nå i och med att några högutdelare troligtvis ställer in utdelningen helt och vissa andra sänker sin. Vi får se vad som händer med dem efter att min portföljstädning är avklarad.

Ett pågående arbete är att få ned skuldsättningen på huset men jag har egentligen inget mätbart slutmål där. Möjligtvis skulle någon skrika 

- "Ner till 0 dummer!"

Jag är inte helt övertygad om att ned till 0 är det bästa ekonomiska beslutet även om det skulle vara väldigt tillfredsställande att inte behöva ha banken med i sängen när man går och lägger sig. Nåväl idag ligger skuldsättningen på cirka 25%. Jag kan ju försöka pressa ned den till 20% innan 2024 är slut. Här kan jag ju få hjälp av att bostadsmarknaden tar fart igen så kanske skall jag räkna på den värdering som råder just nu vid årsskiftet. Ja så får det bli.

I övrig har jag ett stående mål och det är att få och ge så många skratt som möjligt. Lev väl och lycka till under 2024 och framåt!

16 kommentarer:

 1. Tack för intressant läsning Zero. Fler skratt hoppas även jag på. Sköt om dig så hörs vi under året !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack NLI! Om inte annat så ses vi på twitter/x 👍

   Radera
 2. Ja det där med källskatt behöver man ju inte fundera mer på längre, då Avanza enligt egen utsaga betalar tillbaka den i slutet av februari varje år. Det är trevliga pengar att få "tillbaka". Är det detta du räknar med när du skriver brutto och netto? Jag räknar alltid med bruttoutdelningarna, då källskatten returneras i princip utan några undantag. Skillnad med skatt på t.ex. inkomst där man inte får tillbaka den mer än i form av samhällsnytta.

  Ja om man ser till totalavkastning var det ett trist år för utdelningsinvesterare. Speciellt om man gick hårt in på SBB... Jag har försökt grunna mycket på varför det är så, och jag gissar bara att merparten av de svenska bolag som erhåller en lite högre utdelning inte var speciellt gynnade. Fastighetsbolagen störtdök, finansbolag som intrum, resurs med flera gjorde katastrofresultat, bankerna gick upp där i slutet av sommaren, men föll snabbt tillbaka igen. Telekom... ja vad ska man säga. Det syns i alla fall tydligt på xact högutdelande precis som du skriver. FÖrdelen är ju att man har kunnat köpa på sig utdelande bolag till förhållandevis hög DA. Banker brukar ju dela ut 5-6%, inte 8-9%. Likaså med telekom... fastighetspreffar ska vi inte bara tala om. Jag ser i princip ingen risk att corem, K2A med flera ställer in sin utdelning på preffen, Speciellt inte nu när alla nosar efter räntesänkningar under 2024. Riskviljan lär komma tillbaka, preffarna lär gå upp i värde, om än inte lika snabbt som de föll. På det stora hela tror jag på ett mycket bättre år för utdelande aktier i sin helhet, men givetvis på bekostnad av att kronan stärks och alla dollarutdelningar och innehav lär ju backa lite mer.

  Varför amortera mer än vad du behöver? Ner till under 50% så kan du styra amorteringarna själv, det är nog det viktigaste målet. Att få bestämma själv. Vil man bara betala "hyra" i form av ränta, eller vill man bli skuldfri. Tvångsamorteringar gillar jag inte, speciellt inte nu när utdelarna har varit och är lågt värderade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hålla tummarna för att Avanza verkligen lyckas få ut källskatten till oss kunder innan februari är slut. Deras track record är inte jättebra.

   Med netto menar jag de kronor jag får och kan förfoga över med en gång. Det är så att säga nettot jag kan köpa saker med om jag så önskar. Jag har dessutom hållit på med det här så länge att mitt brutto inte enbart innehåller utländsk källskatt utan även gammal hederlig 30%-ig avkastningsskatt. Du vet den där man möjligtvis får tillbaka via samhällskontraktet.

   När min rörliga ränta klättrade över 4% så blev jag mer sugen på att amortera igen. Jag ser det som en inverterad DA på 4% av kassaflödet jag skapar via mitt jobb.

   Radera
 3. Det var skönt att äntligen stänga 2023! Grattis till rejäl och återigen ökande utdelningsskörd. SBB och Intrum ja, i samma båt... Alltid lätt att vara efterklok men vem kunde ana MC kortets 180 graders uppkörningsmoment (läses som mycket tvär 180 graders sväng där mc:n precis går runt med fullt styrutslag åt höger och åt vänster, ett moment där en hel del ramlat under uppkörningen...) ifrån superundret. Jag pressar ISK belåningen och går förhoppningsvis i mål där runt valborg och njuter sen av lägsta räntan. Därefter fortsätter den roande uppgiften att pressa tillbaka bolånet precis som du ska göra. Lär få dela säng med banken ett bra tag till och otrevligt är det.

  Då kör vi 2024 ZS!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kalkyl! Jag hoppas och tror att 2024 blir ett bättre år än 2023. Jag upphörde med ren portföljbelåning när Avanza tog bort 0% på de första 50.000 kronorna men det är antagligen överdrivet defensivt. Bra att arbeta ner till lägsta räntan dock 👌

   Radera
 4. Gott nytt år! Det där stående målet du nämner på slutet låter som en mycket bra och sund målsättning!

  (Jag har på något sätt lyckats missa din blogg, men ska genast lägga till din blogg bland de jag refererar till på min egen.)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år Egon! Ingen fara, jag är mer intresserad av att läsa vad ni andra hittar på än att bli läst själv 😉

   Radera
 5. Mikael Aslan2024-01-01 11:53

  Ja SBB har varit kaos för mig med. Alleima och Volvo blev bäst här. Avrundat blev utdelningarna 64000kr för mig. Målet är 80.000 kronor 2024. Portföljen skall nå andra millen och transaktionerna skall minska från genomsnitt 9 per månad till 5. Då kör vi vidare på 2024. God fortsättning

  SvaraRadera
  Svar
  1. God fortsättning Mikael!
   Hoppas du når dina mål. Volvo hjälper troligtvis till med utdelningsmålet i och med den stora kassan som ligger där.

   Radera
 6. God fortsättning! Bra mål, skratt gillar vi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det är det som är meningen med livet 👍

   Radera
 7. Bra jobbat som vanligt Zero strategi! Önskar dig en god fortsättning på 2024 :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 8. Ligger efter i läsandet av bloggar, så sent omsider får även jag önska ett gott nytt år. :-)

  SvaraRadera