söndag, oktober 01, 2023

Utdelningar och utveckling i september

September månad är slut och med den allt hopp om sommaren som flytt. Båten har lyfts upp från dess naturliga element och placerats på land. En nedslående syn att se henne ligga där berövad sin elegans utan vare sig rörelse eller solkatterna som dansar över hennes skrov. Nåväl hennes tid kommer åter när mörkret har pressats tillbaka ännu en gång. 

En sista tur

Börsen har surat en del under september, i alla fall den del av börsen som ligger i mina portföljer. Minst negativ utveckling under månaden har portföljen på SEB haft och "vinner" således portföljkampen denna gång. En del av nedgången i portföljen på Avanza kan stavas valutaeffekt men inte allt naturligtvis. 

SEB


Avanza


Under månaden så har jag tryckt på köpknappen hela tjugotre gånger men endast fyra gånger på sälj. Bland annat har jag skalat betydligt i mitt innehav i Arbor Realty Trust och även avyttrat mitt innehav i Northwest Healthcare helt. När det gäller $NWH så ser det inte alls ljust ut och utdelningssänkningen är nu ett faktum. Hög skuldsättning och en payout på en bra bit över 100% (innan sänkningen) gjorde valet att sälja av helt lite enklare. Likviderna har jag spridit ut på sexton olika innehav i varierande storlek. Jag är till exempel tillbaka som aktieägare i Creades igen. Senast det begav sig så klev jag av när substanspremien var uppe i 100%. 

Nu börjar utdelningsregnet ta i lite igen efter sommarens duggregn. I år blev utfallet för september månad 32.551,69 kronor netto (37.265,89 brutto). Jämfört mot samma månad föregående år så blir det en ökning med +9,4% vilket får anses vara en fullgod löneökning. Hittills i år har jag mottagit drygt 406.000 kronor netto (474.000 brutto). Jämfört med de 308.000 jag mottagit samma tid förra året så får jag nog vara nöjd med ökningen. Min månadspeng börjar närma sig 34.000 kronor och när året summeras så hoppas jag på snitta runt 40.000 kronor i månaden. 

Lycka till i oktober!

6 kommentarer:

 1. Ja senaste veckan har bjudit på den ena bomben efter den andra. Runt 100.000 kr i värde har trollats bort från Snålgrisarnas portfölj. Man får se det som möjlighet till inköp istället. Svenska kronan har fått ett glädjeskutt och sänkt dollarinnehaven som står för typ 60% av vår totala portfölj. Orkar inte försöka parera detta genom att sälja amerikanska innehav som gått bra, ty det inte finns några svenska som är lockande för samma DA. Då tar jag hellre valutaförsämringarna.

  Varför sålde du Arbor Realty? Det tycker jag är en av de starkaste REITsen i våran portfölj, och den sektor har gåtr som skit senaste året, och jag väntar på att räntebanan ska börja peka neråt, vilket jag hoppas ger ett litet rally i denna nu utbombade sektor. Arbor har ju gått ganska bra på senare tid, men de stora uppgångarna tror jag ligger framåt i tiden. Själv försöker jag sälja så lite som möjligt för det blir alltid fel :D Vinnarna vill man ju behålla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är själv dålig på att väga in valutan i mina inköp. Bättre då att lägga energin på att hitta rätt bolag/aktie istället.

   När det gäller Arbor så har jag skalat av cirka 40% av mitt innehav. Det är lite som en säkerhetsåtgärd nu när Arbor kommit upp i kurs igen. När jag tittar på bolaget så ser jag en mycket hög skuldsättning och en hög payout-ratio vilket gör att jag vill dra ner exponeringen en aning. Likviden har jag spridit på andra REIT:s.

   Radera
 2. Du tillsammans med Krösus Sork och Chansar Mest är moroten och alltid kul att läsa om vad som pågår och skett.

  Bra jobbat att ha höjt upp årspengen på detta sätt. $NWH är ytterligare ett Kanada bolag som inte presterat väl. De är tyvärr rätt många, hög DA men kass utveckling... Inte sålt av NWH men kanske följer dig, ingen bra utveckling alls...

  Kollade in din portfölj och ser hur värdet minskat... Det är minst sagt tuffa tider. Gäller att, som jag skrev i ett inlägg sätta bitringen i käften och bita ihop.

  Jaja vi får kämpa vidare, du har i alla fall både båten och skärgården där kring Göteborg! De saknar jag men talar inte Göteborgska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lite tråkigt är att när man väl lämnat $NWH så är det för alltid då mäklarna tagit bort köpknappen. Värdet går upp och ner men i år kan jag nog sammanfatta det med sidledesförflyttning. Vi kommer igen när sentimentet vänder tror jag.

   Skärgården är nog ett måste för mig då mina rötter är förankrade där ute men göteboskan är nog inte så bred som man kanske kan tro :-)

   Radera
 3. Är din portfölj uppdaterad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej tyvärr inte på ett bra tag nu. Det har försvunnit en del innehav och en del har tillkommit sedan april. Jag skall ta tag i det vilken dag som helst.

   Radera