lördag, september 02, 2023

Utdelningar och utveckling i augusti

Augusti sista dag sammanfattade sommaren i Göteborg ganska bra. När jag cyklade hem från jobbet så spöregnade det och blixtarna sprakade mellan åskknallarna. Vid ett parti av cyklingen så blev det till att växelbada fötterna då vattendjupet var ett par decimeter djupt och sluta trampa hade inte löst situationen. Jag får erkänna att jag har svårt att dölja min besvikelse på sommarens väder. Jag intalar mig själv att det är extra svårt att svälja då vår sommar är så kort och att jag dessutom bara är ledig en tredjedel av den. Kanske om jag utlöste F.I.R.E så skulle...

Tyvärr var det inte mycket bättre på börsfronten under augusti. Mina portföljer har tappat i värde och utdelningsskörden var skral. Minst dålig utveckling under augusti hade Avanza och vinner därmed portföljkampen denna månad.  

Avanza


SEB


Under månaden har 25 köp gjorts i 17 olika värdepapper. Bland annat köpte jag tillbaka lite Nederman som jag förra månaden sålt på 215 kronor. Även en startposition i Byggmästare A J Ahlström för 235 kronor styck gjordes. Inga sälj denna gång.

August är en svag utdelningsmånad för mig men det verkar gå åt rätt håll i alla fall. I år blev utfallet 11.036,25 kronor netto (12.091,18 brutto) vilket är en förbättring mot augusti föregående år med 121%. YTD har jag nu mottagit drygt 378.000 kronor netto i utdelning vilket ger mig en månadspeng på cirka 31.500 kronor. 

I övrigt så fortsätter jag amortera ned bolånet. Jag startade den regelbundna amorteringen när vår bolåneränta nådde 3%. Nu ligger den och sniffar strax under 4% och motivationen att amortera mer har ökat. Belåning är uppenbart inte sexigt längre och jag funderar på att använda en del av mina utdelningar för att påskynda amorteringen lite. Problemet är att jag helat tiden hittar någon trevlig aktie att köpa. Jag har inte tänkt klart här ännu.

Jag hoppas ni får en trevlig september! 

4 kommentarer:

 1. Ja augusti är helt klart en av vår sämsta utdelningsmånad. Kul att få den i fejset med direkt när man kliver på FIRE_tåget :D

  Har ni rörlig ränta på 4%? Vilken bank då? Vi har 4,8% rörligt där 1% ränterabatt är avdragen. Kör med LF bank.

  Har själv letat efter den där "instruktionsboken" kring när man ska amortera kontra spara, men har inte hittat den. Jag tänker, allt annat än bolån och CSN går före sparande, sen får man hitta en balans kring bosparandet men absolut under 60% belåningsgrad, gärna 50% så man kan bestämma själv kring amortering. Skit i CSN-lånet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har vårt bolån hos Avanza Bank. Det så kallade superbolånet för PB-kunder. Avanza har varit väldigt generösa i ränteuppgången och inte omedelbart fört vidare riksbankens höjningar på oss kunder. Vi ligger nu på cirka 24% i belåningsgrad på huset men jag är sugen på att pressa ned den ytterligare. Inga andra lån kvar tack och lov.

   Radera
 2. Hallå ZS!

  Växelbada fötterna orsakade förstås minst en delvis eller kanske hel tvättning av din cykel?! Jag inser att jag både utmanat sommarvädret och nog dragit fler vinstlotter än nitlotter i sommar. Har badat mycket och njutit av vädret denna sommar också men hör mest överallt att det varit kasst väder... Jaja, badar i och för sig på vintern också så är väl inte så känslig.

  Jaså, portföljen utökas och nu alltså med Byggmästaren. Jag borde kopiera den tror jag men huvudstrategin går i linje med din, amortera ner lånen. Amortingsfrågorna (ja amortering är nog fel ord då det handlar om att nolla lånen eller amortera månadsvis) har jag brottats med länge. Vet inte riktigt men har landat i at #1 fokus är ISK till lägsta AVA ränta och sen bolånen efter det. När jag fått ner skuldsättningen har superundret börjat krypa och räntorna ligger väl åter runt 2% eller nåt?...

  Men om du går i FIRE ZS så kanske solen lyser starkare och båten klyver vågorna bättre?!

  Mot FIRE ZS, vi kör vidare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena! Ja hela cykeln och jag själv blev grundligt genomblöta men det var på väg hem och då känns allt lite lättare.

   Just det där med att härda ut tills räntorna sänks igen är det jag grubblar på en del men landar i att då får jag väl låna upp pengarna igen.

   Vår- och sommar-FIRE lockar mig en hel del. Då riskerar man inte att jobba den där enda regnfria sommardagen och kan ge sig ut i båten och bara lägga sig vid någon kobbe och kolla på havet.

   Snart där nu!

   Radera