måndag, december 28, 2020

Vojne vojne Nordea!

Det har väl knappast gått någon förbi med en något sånär internationell portfölj att Finland beslutat att höja källskatten på utdelningar. Den kollektiva sucken från alla utdelningsinvesterare på finanstwitter var minst sagt talande. Flera verkar ha slängt sig på säljknappen medan andra, likt jag, krävt lite extra betänketid. 

Jag har i dagsläget tre innehav med säte i just Finland. De tre olycksfåglarna är Fortum, Nordea och Sampo. Jag har tidigare inte brytt mig så mycket om det där med källskatten då jag äger de flesta utländska aktierna i en KF och då brukar Avanza kräva tillbaka skatten å mina vägnar. Ja jag har hört klagosången om att det tar 3 år innan Avanza har hittat rätt skattemyndighet för att kräva tillbaka pengarna. Ja jag har också hört veropen om att inte 100% av skatten återbördas till sina ägare. Detta till trots så har jag tänkt att när bollen väl är i rullning och det hela blir lite av ett självspelande piano så gör det inte så mycket att jag ligger några takter efter och att en och annan ton faller bort.

Så, varför sitta här och skriva om dessa finska pinnar då? Jo den uppmärksamme noterade kanske att jag skrev att jag äger de flesta utländska aktier i en KF. Den här farbrorn är så gammal att han ägde Nordea innan dess säte flyttade till Finland. Sagda farbror är så gammal att han ägde Nordea till och med innan ISK fanns! För eventuella ungdomar som inte riktigt hänger med nu så skall jag summera det hela. Jag äger alltså 2000 stycken Nordea på en vanlig aktiedepå. 


Detta faktum särställer mitt innehav i Nordea lite. Fortum och Sampo tänker jag behålla av ovan angivna orsak. Nordea däremot...

Jag är ingen renodlad utdelningsinvesterare men jag är inte helt dum i huvudet heller. Att betala 50% skatt på sina utdelningar för att sedan själv behöva administrera återbäringen av de överskjutande 15% känns inte lockande. Det blir alltså att sälja av samtliga 2000 aktierna i Nordea. Från att ha ägt tre av de fyra storbankerna så äger jag nu endast en och det är SEB. Jag skulle ju kunna plöja ner Nordea-likviderna i exempelvis Handelsbanken, den enda storbank jag ej direktägt någon gång. Dock att investera i en storbank vars enda edge VAR att äga många kontor känns ungefär lika lockande som att ta ett honungslavemang och gå och sätta sig på en myrstack.

Kanske kommer det en sättning efter nyår som jag kan utnyttja. I annat fall får jag väl köpa något dyrt gaming-bolag som alla andra verkar göra.

God fortsättning!

10 kommentarer:

  1. Om jag förstår rätt, om du säljer Nordea i en vanlig depå, varför ej flytta över pengarna till en KF och köpa Nordea där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett alternativ naturligtvis, men storbank blev än mer osexigt efter att ECB förtydligade vad de ansåg om utdelningar och återköp under 2021. Troligtis tar jag in ett par nya innehav för likviden.

      Radera
  2. Hej ZeroStrategi.

    Intressant att höra ditt resonemang gällande Nordea. Jag funderar själv på om det inte är köpläge i Nordea nu när aktien är så pass opopulär. Gällande Handelsbanken har du rätt i att bankens kontorsnät kommer bli betydligt mindre i framtiden. Samtidigt säger VD:n att de flesta kontor som försvinner inte bidrar särskilt mycket till det totala resultatet. Fördelen jag ser med Handelsbanken i jämförelse med våra andra storbanker är många. För att nämna några saker jag ser positivt med Handelsbanken är att de framförallt har nöjda kunder. De har lägst andel problemlån av alla banker i Europa. På senaste tiden har banken lyckats få ner kostnaderna och detta tror jag kommer fortsätta i rätt riktning. Både under denna kris och historiska kriser har Handelsbanken lyckats hålla nere kreditförlusterna. Men framförallt är inte Handelsbanken involverade i penningtvätt i samma utsträckning som våra andra svenska storbanker. Tids nog kan vi säkert se en arbitrage möjlighet i bolaget om A aktien en dag blir dyrare än B aktien igen. Just nu är banken fortsatt historiskt lågt värderad och det är ju i lågkonjunktur det har vart bäst läge att köpa bank historiskt.

    Men som läget är idag ska man ju inte äga bank. Annat var det för några år sedan när bankerna sågs som pålitliga utdelningsmaskiner :-)

    Lycka till hur du än gör med Nordea.

    Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Slimis.
      Ja historiskt har ju Handelsbanken varit det tryggaste alternativet med en god affärsmoral. Jag försökte mest göra mig lustig gällande mitt ställningstagande till mer innehav i storbank. Jag är trött både på återkommande skandaler, klåfingriga politiker och nu också ECB. Vi får helt enkelt se.

      Radera
  3. Köp någon av mina growth fonder i FIRE Year One. Dom stretar på bra uppåt...

    Jag kör rubbet i KF numera. Har kvar några olika ISK oxå, men där finns bara lite rester från förr i tiden. SJR, Nilörngruppen, NOTE etc som ägdes före min nuvarande strategi började utformas. En utformning som fortfarande pågår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte på mig den där nya småbolagsfonden som drivs av Avanza/Skoglund för ett tag sedan och den har gått riktigt bra. Det är bara lite tråkigt med fonder tycker jag. Samtidigt så har jag över 2,5 miljoner i fonder så jag verkar ju inse fördelarna också. Rörigt i huvudet som vanligt...

      Radera
  4. Hallå ZS! Jag tänker ungefär som dig med källskatten, visst lång tid med både fortum och sampo vill jag fortsätta ha en del i så de stannar. Nordea ligger i KF hos mig så den ligger också kvar tillsvidare. Banker har inte varit nån hit alls och de inställda utdelningarna har gjort mig förbannad och uppgiven, förhoppningsvis reder väl skiten ut sig efter FBI-lavemanget?!...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade jag haft mina Nordea i en KF hade jag nog behållt. Jag verkar föredra att göra ingenting framför någonting, men 50% skatt där går gränsen. Politiker skall definitivt hålla sin klåfingriga fingrar borta från rena affärsbeslut.

      Radera
    2. Ja det borde de göra, allt annat blir väldigt konstigt. Förvisso en konstig situation med en pandemi men...

      Radera