fredag, september 11, 2020

Gubbportföljen

Vanligtvis brukar jag beräkna ett innehavs vikt enbart på aktieportföljen, det vill säga exklusive fonderna. Jag vet inte vad som är rätt eller fel om nu något sådant ens finns. Personligen tycker jag det är mer intressant att beräkna vikten exklusive fonderna eftersom man då ser lättare om ett innehav drar iväg lite väl mycket i vikt. Detta förhållningssätt har ju endast någon slags relevans om fonderna utgör en betydande del av din portfölj. 


Innehav    Andel
Fonder19,58%
Investor B10,62%
Latour8,05%
Swedish Match5,63%
Industrivärden4,72%
Lundbergsföretagen3,93%
Essity3,32%
Catena2,90%
Bure Equity2,81%
Öresund2,81%
Volvo2,53%
Bilia2,36%
Trelleborg2,35%
Svolder2,19%
Securitas1,93%
Fast. Balder1,55%
AstraZeneca1,40%
SCA1,28%
SEB1,23%
Johnson&Johnson1,14%
Sampo1,08%
Creades1,06%
Kungsleden1,06%
WP Carey1,06%
3M1,05%
Nordea1,01%
AT&T0,93%
Brookfield Renewable Partners0,92%
Hufvudstaden0,92%
ICA Gruppen0,78%
Kinnevik0,75%
Brookfield Infrastructure Partners0,74%
Pfizer0,74%
Fortum0,68%
Enbridge Inc0,64%
Northwest Healtcare Properties0,55%
Traction0,51%
Arjo0,47%
Nederman Holding0,42%
ASML Holding NV0,35%
PepsiCo Inc0,35%
Invesco S&P 500 High Dividend0,33%
Momentum Group0,32%
Brookfield Renewable Corp0,26%
Millicom0,21%
American Water Works Company0,18%
Invesco EQQQ NASDAQ-1000,14%
Brookfield Infrastructure Corp0,09%
100%

Med risk för att avslöja hur dålig koll jag har på mina egna portföljer så måste jag nog tillstå att jag blev en smula överraskad när det framkom att nästan 20% av mina portföljers sammanlagda värde utgörs av fonder. Hur kan detta komma sig att jag inte visste exakt hur stor vikt de har i mina portföljer? Ett försvar, om än dåligt, är att de ligger utspridda på två olika banker, tidigare tre(!). Ett annat halmstrå jag kan sträcka mig efter är att fonderna sköter sig så bra själva, jag tappar intresset att följa dem helt enkelt. Jag vet, jag förtjänar en örfil bara av att tänka så. 

Hur som helst så känner jag mig väldigt trygg med topptrion på listan. En näve fonder tätt följt av två investmentbolag. Det blir inte så mycket bättre riskspridning än så. Fyran på listan känns lite mer spännande i och med den politiska risk man får leva med. Att Swedish Match har blivit så tunga i min portfölj är inte mitt fel, de går bara så bra. Jag kan inte minnas att jag köpt en enda ny aktie de senaste 10 åren och jag har i skrivande stund en utveckling på 4.070,14%. 

Sedan kommer ytterligare två investmentbolag med hyfsade vikter. Var det någon som sa gubbportfölj? På plats tio finner vi Öresund. En aktie som tappat några placeringar tack vare dess usla utveckling under året och att jag skalat av lite. 

Först på 20:e plats hittar vi det första utländska bolaget på listan i form av Johnson & Johnson. Det är definitivt ett bolag som platsar i en gubbportfölj. På plats 24 har vi W.P. Carey, mitt första amerikanska bolag som jag köpte. Vilken nostalgi.

Listan verkar ju aldrig ta slut! Känns som om jag diversifierar ihjäl mig. Några är förvisso dubbletter i och med att Brookfield skickade iväg lite Corp till oss utöver de Partner vi redan ägde men ändå...

Jaha det här var i alla fall lärorikt för mig. Jag behöver ha lite bättre koll och kanske börja rensa lite i den nedre vegitationen.

Trevlig helg!

 


7 kommentarer:

  1. Fast jag tycker att du är ursäktad, för hur intressant är det att engagera sig i sina fonder när man väl bestämt sig för vilka som ska ingå i portföljen? För egen del ligger mina och skvalpar med sitt månadsspar och ska utgöra en stabil grund, under tiden som jag leker med mina aktier. Mycket roligt i din portfölj! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju. Jag får lite dåligt samvete bara när jag inte har riktig koll.

      Radera
  2. Fin portfölj du har! Stora delar av min portfölj kan nog också gå under namnet Gubbportfölj :) Vilka fonder har du satsat på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det är en salig röra av SEB amerikanska småbolag, spiltans investmentbolag, SEB asien, eurostox, private equity och en liten skvätt Avanza zero.

      Radera
  3. Sluta svamla, du är alldeles för koncentrerad. Betänk vad som skulle kunna inträffa om/när Investor går i kånken !!!?

    Kika in hos mig, DÄR har du ett tydligt exempel på överdiversifiering. Nytt inköp i Flowers Foods ökade på min spridning ytterligare.

    Safety First. Eller var det Stupidity First?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag brukar titta till din portfölj ibland. Där ser man med en gång om något nytt företag noterats någonstans i världen, då har du redan köpt det ;-)

      Radera
    2. Nu sparkar du in redan öppna dörrar...

      Radera