måndag, juni 29, 2020

Sparkvot! - What is it good for?

Läsar man många sparbloggar och hänger på finanstwitter så får man återkommande se inlägg som avhandlar begreppet sparkvot. Vanligtvis kommer dessa inlägg runt månadsskiften. Själv har jag tidigare aldrig tänkt på mitt sparande som en kvot av min inkomst. Den är ju där naturligtvis men det var först för några år sedan, när jag upptäckte alla sparbloggar och finanstwitter, som jag blev varse att det var ett väl använt begrepp.

För egen del så har jag tidigare aldrig räknat ut eller registrerat min sparkvot. Kanske beror det på att min sparresa började på ett sätt som verkar skilja sig en del från många andra här i bloggvärlden? Jag var inte så målmedveten i mitt sparande som många i den här världen verkar vara nu. Det var helt enkelt så att i min ungdom så levde jag inte över mina tillgångar, snarare tvärtom. En kassaflödesanalys baserad på min ekonomi skulle ge en mycket positiv bild. Detta i kombination med en nedärvd skräck för inflation, ja inflation fanns när jag var ung, gjorde att jag sköt in överblivna kronor i aktier utan vidare funderingar. Det fanns aldrig en tanke på att sluta jobba långt innan pension. Jag förstod nog inte ens att det var möjligt då. Eftersom alla överflödiga kronor investerades i aktier och min ekonomi var sund så fanns det aldrig någon anledning för mig att göra budget och på förhand bestämma hur mycket som skulle sparas varje månad.

Nu knappt 30 år senare så har jag en portfölj värderad till cirka 12,5 miljoner kronor. Jag sysslar fortfarande inte med att beräkna min sparkvot, även om jag någon gång har tittat tillbaka på en passerad månad för att räkna ut den i smyg. Jag har fått upp ögonen för FIRE men ännu inte kommit fram till var jag står i frågan om min egen evetuella FIRE. En del livstilsinflation har definitivt smugit sig in i mitt liv. Ett liv som så kallad knäckebrödsmiljonär är inget som lockar men jag lever inte heller något extravagant liv i sus och dus. Jag och min familj lever nog snarare definitionen av ett svenssonliv med bil, båt och villa.

I en tidig uppbyggnadsfas för en mycket målmedveten sparare så tror jag att sparkvot kan vara intressant. Man pushar sig maximalt för att spara mycket och få igång den där snöbollen. I mitt fall där snöbollen redan är ganska stor så känns det inte meningsfullt att plåga ur mig en tusenlapp extra att putta in i portföljen. En portfölj som kanske rör sig ett par hundratusen under en dag. Men det är ju kul att köpa aktier så ibland kanske jag gör det ändå 😉.

Dags att bege sig ut i solen!


10 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag gillar sparkvoten då den säger något om hur mycket (eller lite) jag faktiskt sparar.

    För mig är det något som motiverar mig att spara. Jag har gått från 10% till knappa 20%. Hade inte lyckats med den ökningen om jag inte räknat sparkvot.

    Så skulle inte säga att sparkvot är viktigt, men för mig har den ökat motivationen att spara lite mer.
    Det är bra.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag tror att för en målmedveten sparare kan beräkning av sparkvot hjälpa till att skala bort onödiga utgifter, eftersom man strävar efter att hela tiden bättra på sin sparkvot.

      Radera
    2. Tycker sparkvot enbart talar om hur lång tid i rådande situation och om den skulle vara konstant det tar till man kan leva på kapitalet. Det finns en gräns på hur lite man kan leva på. Dvs. Hyra, mat, förbrukningsartiklar och kläder.

      Radera
  2. Hej ZS,
    Jag tror vi till månt och mycket är av samma skrot och korn. Uppvuxen i en familj där mor & far arbetade på industri. Min far har lyckats att ARBETA sig till en hög position nu de senaste åren. Dock kom min mor, redan som 40-åring, att bli sjukpensionär.

    Lyx för mig var Liseberg, sova på luftmadrass i vardagsrummet etc. och jag ÄLSKAR mina föräldrar för den kunskap och insikt som de har gett mig om pengar och dess värde SAMT att ALDRIG leva över sina inkomster.

    Allt gott!

    /Sofokles

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många av oss har nog våra äldre släktingar att tacka för mycket. Min far lärde mig hushålla med det jag hade och min farfar lärde mig att investera det som blev över.

      Radera
  3. Samma här, jag levde alltid under min inkomst redan i ungdomen. Har faktiskt aldrig någonsin befunnit mig i en situation då jag levt över mina tillgångar. Lägg därtill en extremt trist personlighet som alltid lagar all mat från grunden. Då får man naturligt en god sparkvot. Typ 70% visade det sig vara när jag kollade siffrorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Jag tänkte faktiskt ta med att jag är i grunden väldigt tråkig och oföretagsam vilket är ett bra spartips, men jag fegade ut. Skönt att du gick före och plogade vägen för oss andra ;-)

      Radera
    2. Jag har alltid varit en föregångare. Förutom då i specialfallet ETFer.

      Radera
  4. Hej ZS! Likadant har det varit för mig i många år. På senare år har jag konsumerat en hel del FIRE bloggar och med ett intresse för att räkna blev lite mera koll i form av bokföring en naturlig utveckling. Många saker som räknas ut betyder dock inte jättemycket, det är mest en rolig sak att göra.

    De som pressar sig till att uppnå den och den kvoten etc orkar nog inte i längden. Sparande är ett hiskeligt uthållighetsmaraton eller bara ett naturligt sätt att leva som vissa klarar av och andra inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nyckeln till framgång är nog att man upplever sparandet som en naturlig del av ens ekonomi och inte som ett berg man måste bestiga för att komma över till andra sidan. Men vad vet jag? Min målmedvetenhet har som jag skrev inte varit särskilt skarp.

      Radera