söndag, februari 16, 2020

Genomsnittlig effektiv årsavkastning

Jag vet inte riktigt vad jag vill ha sagt med den här bilden. Vi får väl helt enkelt se vart det här spåret leder.

Sharp-kvot exempelvis är ett nyckeltal jag aldrig brytt mig om. Jag är inte helt säker på att jag förstår vad den skall ge mig. Visst, det är bra att ha att högt värde här. Då har jag fått bra avkastning gentemot den risk jag har utsatt mina pengar för. Men än sen då?


Då är det mer intressant att titta på den genomsnittliga effektiva årsavkastningen tycker jag. Med den siffran kan man fantisera och prognostisera framtiden. En prognos som kanske inte slår in förvisso, men då kan vi kalla det fantasi istället.

Som ni kan se på bilden så ligger min GEÅ på knappt 19%. Det känns som en ganska hög avkastningsprocent faktiskt. I ärlighetens namn så bygger denna siffra bara på portföljdata mellan 2012 och fram tills idag. Det är också bara den del av mitt investerade kapital som ligger på Avanza som är med i denna siffra.  Detta till trots, en nästan tjugoprocentig genomsnittsavkastning är ju helt klart något jag får vara nöjd med. Lyckas jag skrämma upp hela portföljen i den hastigheten så kommer femtioårsdagen firas med över 30 miljoner i investerat kapital. Se där! Nu börjar jag progn... ehh fantisera igen.

Nu är det ingen stor risk att jag drabbas av hybris och börjar tro att jag är den nya Warren Buffet eller börjar kränga aktiekurser. Nej då, jag tror (tyvärr) att en del av min finfina utveckling beror på svenska kronans inte fullt så fina utveckling. Jag har en del innehav i både USD, CAD och Euro på just Avanza och de har hjälpt till att dra upp min GEÅ.

Ja nu vet vi vart detta spåret ledde. Hoppas det var lika spännande för er som det var för mig.

3 kommentarer:

 1. Tror faktiskt på att alla har tjänat pengar under 2019+2020 :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Säkert, undantaget skulle väl kanske vara Öresund då :-)

   Radera
 2. Håller med ZS, sharpekvot säger betydligt mindre än GEÅ. Med 20% så lill-Buffet kanske?! Grymt bra procenttal i alla fall!

  SvaraRadera