lördag, juli 23, 2022

Veckorna som gick

Min semester lunkar på i sakta mak och trots att jag har mer fritid nu under semestern så tycks jag ändå inte få tid över till att skriva mina vanliga veckosammanställningar. Därav blir det nu två veckors börsförehavanden i ett inlägg. Det är troligtvis ett gott tecken att jag prioriterar familj och nöjen under semestern istället för att sitta vid datorn och sammanställa inköp, försäljningar och värdeutveckling.

Efter en hel dag ute på en kobbe i Göteborgs södra skärgård badandes, grillandes och krabbfiskandes så är man rätt välgräddad när man på kvällen slår sig ner på altanen med ett glas rosé. Att skriva ett blogginlägg efter det är närmast en omöjlighet. Som att bestiga Mount Everest efter en genomförd Iron Man.

Sydväst om Känsö
 
Att handla lite aktier har däremot inte varit några som helst problem. Det sköts numera väldigt lätt via mobilen och kan med fördel göras ute i skärgården (om mobiltäckning finns). Jag fick en snilleblixt och tänkte; 

"jag åker dit pengar bor och gör lite affärer därifrån."

Sagt och gjort, packade in hustrun i bilen och styrde kosan mot Marstrand. Vi parkerade en bra bit ifrån färjan så att ingen skulle se att vi inte riktigt hörde hemma där. 

I love the smell of money in the morning

Vi äntrade Marstrands Wärdshus och beställde världsvant in två räkmackor och varsin Ramlösa. 
I halvhög ton proklamerar jag för hustrun;

- "Nu är det dags att genomföra lite aktieaffärer!" 

100 Öresund till fick det bli tänkte jag. Köpet gick igenom och stolt som en tupp blickade jag ut över de övriga restauranggästerna. En halv minut senare såg jag i min närsynthet att jag köpt in aktierna på fel konto. 

"Nu är det dags att sälja lite aktier" tänkte jag tyst för mig själv...

Ovan debacle till trots så har jag genomför hela 21 stycken transaktioner fördelade på åtta olika papper. Det är lätt hänt att aktiviteten drar iväg uppåt om börsen drar iväg nedåt och man för en gångs skull är stadd vid kassa. 

XACT Norden Högutdelande
Ökade upp innehavet till 2300 andelar och kan mycket väl tänka mig att öka ytterligare. Det är ett bekvämt innehav med låg risk.

Peab
Jag fortsätter att bygga position i Peab och är nu uppe i 2500 aktier. Även VD Jesper Göransson verkar tycka att det är ett attraktivt pris just nu och köpte in 30500 aktier.

Öresund
Ja jag vet, jag är inne i Öresund igen. Jag har egentligen inget att klaga på då jag gjorde en kalasvinst förra gången jag var ägare men skilsmässan innehöll en viss bitterhet. Substansen handlas till rabatt igen och när jag köpte så var rabatten högre än genomsnittet för alla tidsperioder enligt Ibindex.se. Köper du Öresund så skall du nog även gilla Bilia då detta innehav utgör nästan 30% av substansen. Att Scandi Standard med alla dess skandaler utgör 7,6% känns värre tycker jag. Än så länge har jag bara en lite position om 600 aktier.

T Row Price Group Inc
Vilken idiot köper amerikanska aktier med nuvarande dollarkurs? Jag är den idioten. Jag började bygga en position för några veckor sedan och hade nog tänkt att bygga på den lite till. Mitt GAV är cirka 114 dollar men nu drog aktien iväg upp till 121 dollar. Det är lite märkligt det där att man blir besviken när en aktie stiger. Jag var inte klar! Kanske stannar innehavet på 110 stycken.

PepsiCo Inc
En amerikan till!? Ja PepsiCo kom med en riktigt trevlig rapport och jag fick lite feeling och köpte på mig tio till. Totala innehavet är nu 80 stycken.

Samhällsbyggnadsbo. i Norden B
Hur skall det här sluta? Jag är försiktigt optimistisk inför SBB:s framtid. Kanske är det för att jag inget förstår som gör att jag kan ha den hållningen? Ignorance is a bliss sägs det. Det finns många på #finanstwitter, från båda sidor, som är tvärsäkra på hur det här kommer sluta. Vi alla kan nog se fram emot att få läsa många "vad var det jag saaaaa"-kommentarer oavsett utfall. Innehavet utökades med 200 aktier till jämna fina 5000 och nu är det färdighandlat i den aktien.

Bure Equity
Bure handlas fortfarande till premie men lite lägre än det treåriga genomsnittet. 100 nya aktier välkomnades in i portföljen och det totala innehavet är nu 1300 stycken.Vanguard FTSE All-Wld High Div Yield UCITS ETF USD
Precis som brukligt efter att ha köpt fler SBB så behöver man lugna nerverna och det gör man bäst genom att köpa lite andelar i en riktigt bred ETF. 40 nya andelar och sammanlagt äger jag nu 150 andelar totalt.

Det har varit lite blandad värdeutveckling de senaste veckorna med en liten dal förra veckoslutet, men vad gör väl det då denna vecka drog iväg värdet norrut. Det sammanlagda portföljvärdet är nu 17.196.596 kronor varav 630.000 ligger i kassan. Det ger en ökning på +3,4% från föregående vecka men endast +1,7% i värdeökning från min senaste uppdatering för två veckor sedan. Värdet böljar alltså fram så där lite sävligt med runda toppar och mjuka dalar men över tid så har min portfölj alltid stigit.

Trevlig helg!

15 kommentarer:

 1. M****l A***n2022-07-23 11:16

  Köpte endast 200st Softronic. Ja SBB vet man ej hur det skall gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Softronic vet jag inte mycket mer än att det är ett tech-bolag. Ser ut att ha klarat sig bättre än index i år.

   Radera
 2. Du prioriterar rätt. Mina inköp har varit nästan obefintliga under juni/juli. Så kassan växer. Får se vad jag hittar på framöver....

  Kul med en twitterinblick i ditt liv och alla öl/drinkar/vinglas som du sveper :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland får man påminnelser från google (tror jag) i stil med; "titta på det här collaget och minns". Det var oroväckande många bilder med mig och en öl/ett glas vin. Efter sommaren börjar åter en vit period vilket både lever och midjemått kommer må bra av.

   Jag tycker det har funnits fina köplägen nu under sommaren och har passat på att handla upp delar av SWMA-likviden. Nu skall jag försöka bromsa inköpen inför ett eventuellt nedställ i höst.

   Radera
 3. Haha...det är sommar och semester. Man ska passa på, gudarna vet att den här Dödsvärmen inte vara för evigt. Det såg väldigt trivsamt ut där vid den där kobben.

  Tagit det väldigt lugnt med alkoholhaltiga drycker en längre tid nu. Det är över 2 månader sedan sist. Innan dess var det över 4 månader. Helgen innan jag blev inlagd körde vi grill och bastukväll. Det kunde ju vara sista gången i livet...:)

  Ska försöka skärpa mig och trappa upp drickandet !!

  Köplägen absolut. Men jag kände mig plötsligt nästan fullinvesterad och fick en "känsla" när livet tog ny riktning att det kanske kommer att behövas en del kontanter för att göra något annat ett tag. Resa långt bort en lång tid måhända....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du fick ju lite annat att tänka på och då kanske inte köpläge för framtida avkastning är prio 1. Ta det lubnt med ölen så kaggen inte sticker längre ut än bysten.

   Radera
 4. Ja här har vi varit på resande fot i princip två veckor nu, från den ena destinationen till den andra. Kom hem för nån timme sen, nu har jag stängt in mig i kontoret och behöver lite egentid. Har blivit några få aktieaffärer, lite mer SBB, lite mer amerikanare, samt ett italienskt innehav, Enel. I övrigt låter jag innehaven sjuda sakta, prognos säger 315000 kr/år i utdelningar, förhoppningsvis inga större sänkningar under nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för lat för att göra en ordentlig prognos men ett blött finger upp i luften säger norr om 350.000 kronor netto. Skulle jag procentuellt öka lika mycker H2 som H1 så närmar jag mig 400.000 men H1 var lite dopat av tele2 och annat.

   Radera
 5. Kul att du köpt Bure, jag funderade på att sälja mina men då kanske jag ska behålla dom ett litet tag till :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktien handlas ju till premie så sälja är kanske inte fel. Treårssnittet säger köp men femårssnittet säger avvakta. Jag valde ett litet köp ;-)

   Radera
 6. Hallå ZS! Har du sålt alla Swedish match nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag kapitulerade till slut och sålde av allt. Nu höjs väl budet men jag hoppas det faller helt så att jag kan köpa tillbaka en del.

   Radera
  2. Svår fråga, har vacklat o vacklar fortfarande. Har inte sålt än, hade som vanligt varit enklare med en kristallkula...

   Radera
 7. Märkligt fenomen det där. Ju mer ledig tid, desto mindre tid att chilla. Fast nej, chillar kanske vi gör. Men det känns som schemalagt chill och därför inte lika chill...

  Hur mottogs informationen om att du skulle köpa lite aktier när du satt på Wärdshuset då? Idel imponerade ansikten, utgår jag ifrån? ;-)

  Och:e... det var inte första gången du köpte på fel konto, va? Snart läge att göra en liten checklista inför varje köp? :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte första och säkert inte sista ;-)
   Marstrandsmänniskor låter sig inte imponeras så lätt tyvärr. Jag får klura ut något bättre till nästa års besök.

   Radera