lördag, september 10, 2022

Veckan som gick - Valet

Valet står för dörren. Många har åsikter men väldigt få verkar ha egna lösningar på alla dessa utmaningar vi tycks stå inför. Mycket bestämda åsikter finns dock om att andra sidans lösningsförslag inte kommer leverera önskat resultat. Ibland leker jag med tanken att vi (folket) skulle lämna över styret till en teknokrati. Inga känslosvallande politiker som låter tro, känslor eller ideologi styra istället för förnuft och vetenskap. Att beprövad vetenskap och experter inom respektive område skall staka ut vägen framåt där eventuellt folkomröstningar kan få en avgörande roll om vetenskapen är tvetydig.

Jag vet, det är en hägring som absolut inte skulle fungera i längden. Även vetenskapsmän, forskare och experter är människor med känslor och tro som förr eller senare kommer ställa till det. Likväl är det ibland nyttigt att ifrågasätta något så självklart som hur vi väljer representativa makt.

Texten från Mikael Wiehe och Björn Afzelius låt Valet passar rätt bra in på hur nu sittande regering ser på samhällsutvecklingen i Sverige. Nej jag vet att det nog inte var det herrarna Wiehe/Afzelius ville belysa men likväl passar texten bra ihop med Stefan Löfvens bevingade ord "Vi såg det inte komma".

"Fröna växer sakta under ytan
De trivs där det är fuktigt, mörkt och kallt
Först när bladen börjar synas
Kan man se att det är ogräs överallt
Men om man tittar bort
Inget hör, inget ser
Hur vet man då
För ser man inget, finns väl ingenting
Och det man inte hör, finns säkert inte till"

Hela sex stycken papper har jag handlat med under veckan. 

Prosus
Teknisk analys som jag inte kan något om antydde i måndags att Prosus är på väg in i en svacka igen och eftersom jag letat ursäkter till att få sälja så slog jag till. Hela kvarvarande innehav på 70 aktier såldes av och avskedet var osentimentalt och korrekt. Någon dag efter försäljningen meddelades att Prosus sålt ytterligare andelar i Tencent och aktien började klättra. Det visade sig vid veckans slut att jag nästan träffade veckobotten vilket INTE ÄR SÅ ROLIGT NÄR MAN ÄR SÄLJARE!

En stilstudie av en idiots handlingar


Vanguard FTSE All-Wld High Div Yield UCITS ETF USD
Prosus-likviden åkte utan förbehåll in i VGWD. Ett riktigt fegis-play som synes men bekvämt. Sammanlagt äger jag nu 272 andelar i denna ETF. 



XACT Norden Högutdelande
Ytterligare 200 andelar inhandlades i onsdags och sammanlagt äger jag nu 2500 andelar. Snart är det dags för utdelningstillfälle nummer 3 av 4 för i år.



Peab
Jag och bland annat ordförande Anders Runevad rev av oss arbetsbyxorna och klev i spenderarbyxorna för lite fina aktieinköp. Jag nöjde mig med 100 aktier till men Anders skulle naturligtvis vara värst och drämde till med 15000 aktier till. 



Intrum
I mitten av veckan så köpte jag lite trevande 50 Intrum till bara för att nästa dag få se innehavet åka kana utför efter att ECB drämde till med en rekordhöjning på hela 75 punkter. Med en svettglänsande överläpp och påtagligt darr på manschetten så köpte jag på mig 50(!) aktier till. Sammanlagt äger jag nu 600 aktier i Intrum.  



Tele2
Tele2 fick lite sänkta rekommendationer och aktien stack iväg nedåt naturligtvis. Jag misstänker att mina kurslarm är lite för känsligt satta då jag hann in och köpa på mig 100 aktier innan rörelsen var klar och fick således komplementköpa 100 till när kursen droppat ytterligare. Nåväl tålamod skall jag nog lära mig om inte förr så när jag ligger i graven.


Veckan slutar lite oväntat på plus för mig och min portfölj. Det var den fina fredagsavslutningen som knuffade mig upp i blått territorium. Det sammanlagda portföljvärdet landar på 16.792.944 kronor med 440.000 kronor i kassan. En ökning från föregående vecka med 113.580 kronor eller +0,7%.

Glöm nu inte att rösta imorgon om ni inte redan förtidsröstat.

Trevlig helg!

10 kommentarer:

  1. Mikael Aslan2022-09-10 09:45

    Köpte Telia och Lundin Mining. Köpte Tele2 veckan innan och tänkte att det får räcka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du kör också trygga defensiva köp ser jag.

      Radera
  2. HaHA - äntligen får jag klå dig på något sätt, med mitt totala Intruminnehav à 615 aktier..! :-D

    (Sedan är det inte lika roligt att nämna att jag ligger -27,63% på innehavet…)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra där! Kanske vågar jag öka med 16 aktier nästa vecka då. Jag ligger också lite back men lever på hoppet ännu.

      Radera
  3. Teknokrati alltså, nu fick jag lära mig ett nytt ord. Älskar ord! Måste analysera och göra en riskanalys av begreppet in action. Älskar ju vetenskap också. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Under en kort tid under/efter finanskrisen har jag för mig att Grekland var ganska nära att vara en teknokrati, vilket är lite komiskt med tanke på ursprunget för demokrati.

      Radera
  4. Trevliga högutdelande inköp i Sverige. Jag är med dig på det Tåget. Å nu delar vi tydligen politisk åskådning oxå. Vi får ta en bira nere på Avenyn nästa gång jag är i Gbg....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tar gärna en bira med dig NLI! Att hälsa på dig där uppe i norr och skåda norrskenet lockar verkligen.

      Radera
    2. Jahaja, bara så ni vet att ska ni ses härnerikring så kommer ja å!

      Radera