måndag, december 28, 2020

Vojne vojne Nordea!

Det har väl knappast gått någon förbi med en något sånär internationell portfölj att Finland beslutat att höja källskatten på utdelningar. Den kollektiva sucken från alla utdelningsinvesterare på finanstwitter var minst sagt talande. Flera verkar ha slängt sig på säljknappen medan andra, likt jag, krävt lite extra betänketid. 

Jag har i dagsläget tre innehav med säte i just Finland. De tre olycksfåglarna är Fortum, Nordea och Sampo. Jag har tidigare inte brytt mig så mycket om det där med källskatten då jag äger de flesta utländska aktierna i en KF och då brukar Avanza kräva tillbaka skatten å mina vägnar. Ja jag har hört klagosången om att det tar 3 år innan Avanza har hittat rätt skattemyndighet för att kräva tillbaka pengarna. Ja jag har också hört veropen om att inte 100% av skatten återbördas till sina ägare. Detta till trots så har jag tänkt att när bollen väl är i rullning och det hela blir lite av ett självspelande piano så gör det inte så mycket att jag ligger några takter efter och att en och annan ton faller bort.

Så, varför sitta här och skriva om dessa finska pinnar då? Jo den uppmärksamme noterade kanske att jag skrev att jag äger de flesta utländska aktier i en KF. Den här farbrorn är så gammal att han ägde Nordea innan dess säte flyttade till Finland. Sagda farbror är så gammal att han ägde Nordea till och med innan ISK fanns! För eventuella ungdomar som inte riktigt hänger med nu så skall jag summera det hela. Jag äger alltså 2000 stycken Nordea på en vanlig aktiedepå. 


Detta faktum särställer mitt innehav i Nordea lite. Fortum och Sampo tänker jag behålla av ovan angivna orsak. Nordea däremot...

Jag är ingen renodlad utdelningsinvesterare men jag är inte helt dum i huvudet heller. Att betala 50% skatt på sina utdelningar för att sedan själv behöva administrera återbäringen av de överskjutande 15% känns inte lockande. Det blir alltså att sälja av samtliga 2000 aktierna i Nordea. Från att ha ägt tre av de fyra storbankerna så äger jag nu endast en och det är SEB. Jag skulle ju kunna plöja ner Nordea-likviderna i exempelvis Handelsbanken, den enda storbank jag ej direktägt någon gång. Dock att investera i en storbank vars enda edge VAR att äga många kontor känns ungefär lika lockande som att ta ett honungslavemang och gå och sätta sig på en myrstack.

Kanske kommer det en sättning efter nyår som jag kan utnyttja. I annat fall får jag väl köpa något dyrt gaming-bolag som alla andra verkar göra.

God fortsättning!

måndag, december 21, 2020

Utdelningar i december

Utdelningsåret verkar vara slut för den här gången. Avanza hävdar sin vana trogen att jag skall motta lite pengar från de olika Brookfield-innehaven på självaste nyårsafton men som brukligt lär de trilla ner på mitt konto en bit in i januari. 

Nu tar vi och tittar på december månads utdelningar.

3M - 1.227 kr
American Water Works - 93 kr
Enbridge - 2.128 kr
Estea3 - 354 kr
Invesco Nasdaq 100 - 28 kr
Invesco S&P  500 High div low vol - 520 kr
Johanson & Johnson - 1.024 kr
Microsoft - 71 kr
Northwest Healthcare - 484 kr
Pfizer - 1.034 kr
Securitas B - 9.600 kr
Telia - 650 kr

Sammanlagd utdelning för december blev 17.213 kronor brutto. Precis som i november är det ett enskilt innehav som verkligen hjälper till att putsa till siffrorna. I november var det Essity och i december är det Securitas. Ett riktigt kasst utdelningsår som avslutas  med näsan precis över 200.000-kronorssträcket. Totalt blev det 203.132,49 kronor brutto för helåret 2020. 

En hel del aktieaffärer har det blivit under månaden som gått. Några nya innehav har välkomnats in i portföljen och ett var bara inne och vände en kort stund. 

Amazon - En (1) aktie har köpts in under månaden. Till mitt försvar kan jag åberopa ett ganska högt pris per aktie på knappt 30.000 SEK.

Atvexa - Jag visar än en gång en oerhörd fingertoppskänsla  när jag valde att delta i denna IPO. Ner endast 13,28% än så länge. Jag radar upp succéer 

Klövern - Ett försök att vara kortsiktig. Jag tyckte aktien såg väl nedtryckt ut vid inköp och tanken är att släppa den när kursen har klättrat ytterligare. +5,79%.

Kindred - Ytterligare att försök att vara kortsiktig. Samma som ovan egentligen. +3,56%.

Prosus - Ett litet spel för att få vara med på resan i nya ekonomin utan att egentligen förstå hur det funkar.

Sinch - Ett riktigt korttidscase. Jag höll aktien i ett dygn och gjorde drygt 8%.

Telia - Det var ett tag sedan jag var inne i Telia och fick några fina örfilar. Minnena och ärren bleknar och jag är villig att ge den en chans till. Jag vet... patetiskt....

Idag dyker börsen. Antagligen bara för att ta bort all glädje i att göra en årssammanställning om en dryg vecka. Jag önskar er alla en god jul!

söndag, december 06, 2020

Vikten av diversifiering

Jag anser mig ha en rätt bra diversifiering i min portfölj, många olika bolag, många olika brancher och i viss mån geografiskt spridda innehav. Visst har jag låtit vissa innehav dra iväg viktmässigt i portföljen. Det känns ju alltid lite jobbigt att ta upp någons vikt, det kan lätt uppfattas som ett personpåhopp. Vilket det naturligtvis inte är då jag bara har portföljen bästa för mina ögon. 

Hursomhelst så har jag noterat att vissa bolag har lagt ut lite. Jag har valt att se mellan fingrarna då flera av dem är investmentbolag och på så sätt är de så att säga miniportföljer i portföljen. Den senaste månaden har med all önskvärd tydlighet visat att detta upplägg inte är någon garanti för en lyckad utveckling. Men det började med ett uppsagt avtal...

En kväll i november dök nyheten upp att Volvo Cars sagt upp nybilsavtalet med Bilia. Äger man drygt 3000 aktier i Bilia så kan man med nedan bild förstå hur det kändes. 


Tyvärr var det inte bara jag som hade en alldeles för stor vikt i Bilia. Även Öresund satt på väldigt många Bilia. Det gjorde inte direkt min dag bättre med mitt innehav på 3000 aktier i Öresund.


Anledningen till att jag hade så många Bilia för övrigt beror främst på att Öresund då envisades med att dela ut aktier till oss ägare. Ett otyg att lura in oss intet ont anande investerare 😉.

Du kan med all rätt ifrågasätta mitt tidigare uttalande om väldiversifierad portfölj när jag samtidigt dubbeläger ett bolag som på så sätt får så stor vikt i portföljen.

Så har vi då en av privatinvesterarnas favoriter, Latour. Denna pärla som så ofta höjs till skyarna för dess fina utveckling. Här har jag högst medvetet låtit vikten springa iväg. Vem vill inte ha en liten Latour-tjockis i sin portfölj? Tydligen tyckte familjen Douglas att det var dags att sätta Latour-innehavet på diet och skickade iväg 11 miljoner aktier med en 12%-ig rabatt. Resultatet ser du nedan.


På mindre än en månad så tappar jag alltså drygt 500.000 SEK under en period när de flesta index pekar uppåt. Vad vill jag då ha sagt med den här solskenshistorian? Jag har hyfsad god koll på min portfölj men trots det hade jag viftat bort risken i BIlia. Varför? Jag hade en vikt på över 3% i Bilia och i Öresund utgör Bilia 17%! Det här borde jag ha sett. Åtgärder har tagits och planen är klar för att minska risken betydligt i denna del av portföljen. Latour tycker jag är av en annan karaktär. Visst jag kunde ha skalat av innehavet när premien låg på 60% men jag tycker ledningen gör ett bra jobb och vill behålla. Jag köper inte fler aktier med en sådan premie men så länge bolaget gör det mesta rätt behåller jag.

Gå igenom era portföljer regelbundet. Gör inte bara antagande att vikterna är rätt. Undvik dubbelägande om ni inte kan motivera varför det är en bra idé. 

Och viktigast av allt, glöm inte att lyfta blicken lite. Av samtliga innehav jag räknat upp ovan så har jag gjort flera 100% i vinst, så ha det i åtanke när du läser den här snyfthistorian.

Trevlig helg!










onsdag, december 02, 2020

Du kan kalla mig swinger

Eller vänta lite nu, swing trader menar jag naturligtvis. 

I måndags fick jag för mig att jag skulle prova lite korttidshandel. Intrycket man får när man läser tweets med bifogade skärmdumpar är att det är så kul. Inte lätt, men kul. Sagt och gjort, ett nytt ISK beställdes enkom i detta syfte. Puttade in min lekpeng på 100.000 riksdaler och sedan var det dags att leta offer.

Efter ett visst letande, velande och tvekande hittade jag Sinch som såg ut att ligga i en väldigt trevlig uppåtgående trend. Den inre rösten var naturligtvis där med en gång och petade på girigbuken. 

- "Lägg in hela lekpengen annars blir det nästan ingen avkastning."

Jag lyssnade naturligtvis inte på honom utan köpte på mig 18 stycken á 1.068 kronor styck. Synd, jag borde kanske ha lyssnat denna gång. 


Efter att haft dem i ett dygn beslutade jag mig för att kliva av när den kortsiktiga trenden verkade vika ner. Samtliga 18 aktier avyttrades för 1.158 kronor styck. På ett dygn gjorde jag ungefär 8,4% på den affären, men kul det tycker jag inte att det var. Det blev ganska mycket blängande i orderboken och tittandes på grafen och glidande medelvärde och sånt tjafs som som jag inte uppskattar.

Nu sitter jag på sammanlagt tre innehav i den lite mer kortsiktiga portföljen varav Millicom är ett av dem. Tanken är att den skall få respass ut ur portföljen någonstans norr om 400 kronor.. Mitt GAV är 295,35 kronor. De andra två är av lite mer trögflytande karaktär som jag anser vara lite undervärderade och som jag till skillnad mot Sinch inte behöver ta tre blängpiller för att hänga med i svängarna. Vilka de andra är håller jag lite för mig själv än så länge.

Till sist lämnar jag er med ett citat jag kom att tänka på när jag blängde som bäst på Sinch.

"Girigbukar är otrevliga att vara samtida med men trevliga att ha som förfäder"
                                                                              - Victor de Kowa


tisdag, december 01, 2020

Utdelningar i november

Så var då november äntligen över för den här gången. November är för mitt humör vad blybältet är för en dykare, Jag dras allt längre ner om jag inte aktivt kämpar emot. December däremot, det är månaden då det vänder.  Måndagen den 21:e december har vi vintersolståndet som markerar vändningen mot ljusare tider. Förvisso olidligt långsamt till en början men sedan tar det ordentlig fart.

Nu tar vi och tittar på november månads utdelningar.

ASML Holding - 244 kr
Essity - 9.375 kr
Northwest Healthcare - 484 kr
Svolder 4.543 kr
AT&T - 2.760 kr

Sammanlagd utdelning för november månad blev 17.406 kronor brutto. YTD har jag nu mottagit 177.344 kronor brutto i utdelningar. Nu håller vi tummarna för att december levererar drygt 105.000 kronor i utdelningar så att jag åtminstone tangerar 2019 års nivå.

Några aktieaffärer har det blivit i november. 

Jag köpte på mig ytterligare några fler Millicom vilket än så länge har varit en god affär. Jag ligger 15% upp i skrivande stund. Tanken är att jag kliver av när jag anser att aktien är fullvärderad igen. En dubbling av innehavet i Microsoft skedde också under november. På novembers sista dag ökade jag även lite i W.P. Carey. 

Under november skedde också något så ovanligt som en nyinvestering i en fond. Jag lassade in en liten lekpost på 30.000 kronor i Avanza Småbolag by Skoglund. Jag tycker det är lite roligare att köpa enskilda aktier men för en gångs skull tänkte jag att en fond kunde vara kul. Vi får se hur länge jag orkar äga den.

Jag har också några pågående korttidsaffärer just nu men jag vågar nog inte lyfta dem här. Då börjar det mullra så förskräckligt där uppe i norra Sverige ;-)

Håll ut så ses vi på andra sidan mörkret!

tisdag, november 24, 2020

Sålde av Bilia

Igår kväll kom nyheten att Volvo Cars säger upp återförsäljaravtalet med Bilia. En inte alltför rolig nyhet om man råkar vara aktieägare i Bilia och/eller Öresund. Jag är naturligtvis ägare av båda. I diverse media kan man läsa att Bilias VD Per Avander är lite förvånad och att storägare Mats Qviberg är överraskad. Jag måste motvilligt erkänna att även jag blev lite tagen på sängen.

Annat är det på twitter! Där kan man idag läsa mängder av tweets där det förklaras hur oinsatt man är som ägare av Bilia och att det borde man väl för tusan förstått? Så är det naturligtvis. 

Idag sålde jag av knappt 70% av mitt innehav i Bilia med en vinst på 250%. 

- Vafalls! Varför inte hela innehavet? Är du fortfarande oinsatt? 

Nej jag spelar lite med resterande innehav. Jag tror att det som vanligt är en överreaktion och att jag kan sälja resterande på en uppstuds. Vi får se. Går det vägen så får ni höra det av mig via twitter, går det inte vägen så kommer andra att vara behjälpliga med att förklara mitt felbeslut på just twitter.
 

lördag, november 21, 2020

Detta annus horribilis

Ännu en vecka har passerat på detta annus horribilis. Jag börjar känna mig mer och mer nedstämd. Det spelar nästan ingen roll åt vilket håll jag fokuserar, är det inte nattsvart så är det åtminstone gråmulet. Då är det alltså inte bara vädret jag pratar om. Vädret i Göteborg verkar för övrigt aspirera till att bli den tionde kretsen i helvetet som Dante målar upp i den gudomliga komedin. Det rister och skakar i huset när vindbyarna tar tag om vindskivorna för att försöka lyfta av taket för att se vad som döljer sig därinne. Ett stenkast eller två väster om huset ligger Vinga fyr där det i skrivande stund blåser 18 sekundmeter i medel och 22 sekundmeter i byarna. För att man ändå inte skall få för sig att gå ut så regnar det också. Är det Anders Tegnell som beställt det här vädret?

Nej det är nog mer än vädret som trycker ner mig. Coronapandemin bär såklart en stor del av skulden. Nära och kära man inte får träffa för att de befinner sig i riskgruppen. Människor som dör mitt i livet och många av våra gamla som får ligga helt ensamma när de lämnar jordelivet. Det känns lite futtigt då att gnälla över uteblivna utdelningar, men faktum är att det blir ytterligare sten på bördan. 

Arbetssituationen den här hösten har inte heller varit optimal. Vi pressas nu allt närmre gränsen mot utbrändhet tror jag. I början av pandemin så uppstod som jag förstår det ett akut likviditetsproblem och både anställda och konsulter fick lämna tämligen abrupt. Resterande anställda blev permiterade i varierande grad. Att säga att det kom olägligt är väl egentligen en underdrift. Min arbetsgivare har ett mycket stort utbyte med Storbritannien och Brexit verkar vara det enda som inte påverkas av Corona. Det står nu klart att en hård brexit troligtvis är på väg och då gäller det att vara förberedd. I vår tid när företagsledningen säger att vi måste vara förberedda så menar de i själva verket att det måste finnas IT-stöd till de nya processerna som växer fram. Nu är det alltså mycket mer bråttom och vi är väsentligt färre utvecklare som är kvar. All skit rinner nedåt...

En av få saker som faktiskt har muntrat upp mig är den fina portföjutvecklingen. Jag noterade ett nytt ATH igår när börserna hade stängt. Det sammanlagda portföljvärdet är nu 14.846.083 kronor. Lägger jag på hustruns portfölj ovanpå min så är vi norr om 16,5 miljoner. Snart kanske vi når dubbel dollarmiljonär. Nej det har aldrig varit ett mål, bara en reflektion.

Jag hoppas ni får en härlig lördag detta inlägg till trots.


måndag, november 09, 2020

The revenge of gubbportföljen!

Jag har ibland funderat de senaste månaderna vad som kommer hända på börsen när en riktig vaccinnyhet rörande Covid19 kablas ut över världen. Dessa funderingar kan jag nu lägga åt sidan och åter börja fundera på vad jag vill äta härnäst. Idag fick vi svaret, börsen stack iväg upp i en rasande fart. Visst lämnades några aktier kvar på startplattan, främst aktier som tidigare i år vunnit på att vi människor bara sitter hemma och ugglar. Det har synts lite bittra kommentarer från främst tillväxtfrälsta investerare på Twitter som fått se sina portföljer rasa idag, vilket jag finner lite löjligt. Tillväxtaktier kommer säkerligen fortsätta sin resa efter detta mindre fartgupp.

Jag slog mitt ATH från i fredags med 309.000 kronor idag och det sammanlagda portföljvärdet är i skrivande stund 14.729.923 kronor. Imorse läste jag i morgonrapporten från IG att börsen var överköpt. Om den var överköpt i morse, vad är den då nu? Det kan ju också vara en sån där famös sektorsrotation som man hör om ibland. Vad vet jag?

Imorgon är det en ny dag och då serveras det grönkålssoppa till middag. Sedär! Jag har redan klarat av den funderingen också.

Trevlig kväll på er.

söndag, november 08, 2020

Amerikanska presidentval är dåliga för börsen

Så har det låtit ett tag nu, men den här veckan har verkligen gjort susen för min portföljs hälsa. Jag är åter på ATH med ett sammanlagt portföljvärde på 14.420.852 kronor. Skall man tro Trump så är valet inte över ännu vilket kan medföra en lite stökig period. Så länge min portfölj går upp kan politiker och dokusåpa-programledare bråka bäst dom vill.

Under veckan köpte jag på mig 100 stycken Millicom till. Den aktien har verkligen inte återhämtat sig från corona-smällen. Jag är dock övertygad om att den får ett rejält uppsving när pandemin släpper sitt grepp om central- och sydamerikas hals.

Glöm inte bort er far idag, om han är värd att minnas då vill säga...


lördag, oktober 31, 2020

Utdelningar i oktober

Du tyckte kanske att oktober var en skitmånad? Vänta bara, nu kommer november...

Bor du i Göteborg, tycker om mörker och snett regn ja då är november månaden för dig. Nu gillar ju inte jag regn och mörker men jag verkar älska min stad så jag blir nog kvar trors allt. Det som kan lysa upp mörkret är ju att gå igenom månadens utdelningar. Förra året rafsade jag ihop 11.154 kronor i oktober, tror ni att jag slagit denna summa detta Corona-år?

Nu tar vi och tittar på oktobers utdelningar:

Brookfield Infrastructure Partners - 1.079 kr
Brookfield Infrastructure Corp - 118 kr
Brookfield Renewable Corp - 307 kr
Brookfield Renewable Partners - 1.229 kr
Kungsleden - 2.340 kr
Northwest Healthcare - 450 kr
PepsiCo - 366 kr
W.P. Carey Inc - 2.238 kr
Öresund - 9.000 kr

Sammanlagd utdelning för oktober månad blev 17.127 kronor brutto. YTD har jag nu mottagit 159.938 kronor brutto i utdelningar. Det börjar gå upp även för mig att det blir svårt att nå förra årets utdelningsnivå på 282.416 kronor. November och december behöver krysta fram drygt 122.000 kronor bara för att jag skall lyckas tangera fjolåret. Jag är optimist men inte dum i huvudet. Det kommer inte att gå!

Det har varit en transaktionstät månad för att vara mig. Jag har bedrivit handel i elva olika papper och två etf:er. Bara en sälj dock. Till slut gick det inte att blunda för Creades höga premie längre och den fick respass ut ur portföljen. Den ligger dock på bevakningslistan då jag vill äga den, men till mindre sinnessjuk värdering. I övrigt har jag handlat Enbridge, W.P. Carey, Kinnevik, Northwest Healthcare, Millicom (vem har inte det?), Pepsico, AT&T, Fortum, ASML och det splirrans nya innehavet Microsoft Corp.

Det sammanlagda portföljvärdet är i skrivande stund 13.502.102. En minskning med 693.533 kronor sedan senaste månadsrapporten. Min månadsinsättning kommer nog inte kunna kompensera det tappet tyvärr.

Som sagt nu kommer november. Trevlig helg!


lördag, oktober 24, 2020

Köper upp Creades-pengen

Finns det något roligare än att ha för mycket likvider som man känner att man måste handla upp på börsen? Ja troligen, men se roligt det är det.

Efter att jag sålde av hela mitt innehav i Creades så har jag suttit på en kassa i storleksordningen 260.000 kronor. Det ger en vikt på cirka 1,8% av den totala portföljen. Det har historiskt varit väldigt svårt för mig att sitta på en stor kassa, så även denna gång. Jag har nu framgångsrikt arbetat ner kassan till 140.000 kronor och den kommer troligtvis sjunka ytterligare på måndag när Avanza bjuder på courtaget vid köp av amerikanska aktier. Jag ser inte fram emot gnälldiskussionen på twitter när någon för femtioelfte gången påpekar att det inte är "gratis" då växlingsavgiften tillkommer.

I veckan som gått har jag som sagt handlat lite aktier.

Enbridge

Jag köpte på mig 4 stycken för att jämna till innehavet till jämna och fina 400 stycken. Det är verkligen inte trendigt att äga pipeline-bolag just nu och det lär inte vända heller. De kommer dock behövas ett bra tag till oavsett vad vi tycker om det. Yielden är i skrivande stund 8,21%. Riktigt så bra ser det inte ut för mig då jag ligger 20% back i aktien...

W.P. Carey

Här fick det bli ett lite större inköp för att komma upp till ett jämnt hundratal. Jag drog till med 40 stycken för att komma upp i 300 stycken sammanlagt. W.P. Carey var mitt första amerikanska innehav och känslan är att jag kommer fortsätta äga dem ett bra tag till.

Northwest Healthcare Properties

100 stycken blev det av denna Kanadensiska REIT. NWH är ju obegripligt tråkig och skall nog mer ses som en obligation. Kursmässigt ligger jag +/- 0 men NWH köper man ju inte för den roliga kursresan utan för att få det där trevliga ka-chingljudet varje månad till kollegornas förtret.

Vi får se vad det blir på måndag. Kanske lite Pepsico, AT&T eller något helt nytt innehav. Jag har just nu också en köporder liggandes på fler Millicom. Om vi bara blir av med den här pandemin någon gång så bör Millicom kunna lyfta till forna kursnivåer igen. Gör den det så kliver jag eventuellt av igen,

Trevlig helg på er!

måndag, oktober 12, 2020

Sålde av Creades

Så gick det då inte längre att blunda för den extrema premien i Creades. Idag nådde premien 100(!)% och jag började på allvar grubbla över sundheten att ändå köra buy & hold. Efter en massa tvivlande och tittandes på innehavslistan så beslutade jag mig för att sälja av hela mitt innehav i Creades. Det känns så där för jag vill verkligen äga dem, men inte till vilken värdering som helst. Växer den in i värderingskostymen (eller störtdyker ner till substansen) så hamnar jag gärna i ägarlistan igen.

Det blev en försäljning av 200 stycken aktier för 1.004 kronor styck. En nätt liten vinst på drygt 146.000 kronor på cirka 2 års innehav.

Frågan är nu vad jag skall handla för mina 200 lax?

lördag, oktober 10, 2020

Familjeförmögenhetens utveckling

Det har åter blivit dags att granska finanserna som utgör grunden i Zero strategys korthus borg. Det är knappt ett år sedan jag gjorde min senaste sammanställning och däremellan har det minst sagt varit ett händelserikt år. Är det inte pandemier så är det handelskrig eller presidentval som påverkar börserna. Den här gången passade vi dessutom på att knô in allt detta under samma år. Det här kan väl inte vara bra för den totala utvecklingen i min familjs ekonomi? Förra årets sammanställning slutade med ett överskott på +19.870.000 kronor. 

Tillgångar/skulder Värde
Gubbportföljen+14.310.356 kr
Kärringens Fruns+1.534.101 kr
Hus+8.000.000 kr
Del i fritidshus+1.000.000 kr
Bolån-2.415.000 kr
Överskott/underskott+22.429.457 kr

Ett par uppskattningar har gjorts vid denna beräkning. Huset har jag tagit upp till köpeskillingen som erlades av oss för ett antal år sedan och fritidshusets värde är troligtvis i underkant. Det ligger ju också en del dolda skatter och lurar här om man skulle få för sig att sälja av allt.

Inte hade jag trott på en så stark totalutveckling ett sådant här skitår. En putsning med dryg 2,5 miljoner kronor på mindre än ett år. Nu låter jag inte detta stiga mig åt huvudet. Det är knappast min enastående investerartalang som skapat denna fina utveckling. Nej det är nog mer diverse centralbankers förtjänst i kombination med en väldigt offensiv penningpolitik.

Det jag kan ta åt mig äran för är mitt tålamod, disciplin och inte minst erfarenhet. Även om jag aldrig upplevt en pandemipåverkad börs tidigare så har jag nu sett ett antal krascher genom åren och man börjar känna igen handlingen. Den lilla kassa jag hade åkte in på börsen när det var som värst, kanske lite för tidigt men ändå. När kassan var slut så utnyttjade jag även lite av min kredit. Det visade sig fungera även denna krasch. Det som skaver en aning den här gången är att en stor del av utdelningarna ställdes in. Jag tyckte annars att kraschen var vältajmad, precis innan utdelningsregnet skulle starta och man skulle kunna köpa massa aktier på rea. Men icke sa Nicke.

Det skall bli spännande att se var vi står om ett år. Trevlig helg!


lördag, oktober 03, 2020

Utdelningar i september

Det är dags att lägga september månad till handlingarna. En månad som har präglats av jobb, jobb och jobb. Nu skall all den där "ledigheten" som många av oss "fick" i spåren av corona arbetas igen och det med råge. Långa dagar blir det som man sitter böjd över tangentbordet. 

Häromdagen lyftes båten upp på land inför sin långa vintervila och i samma ögonblick det händer så dör jag en smula inombords. Förhoppningsvis går vintern fort och vips är det maj igen och tid för sjösättning. Yeah right!

Nu tar vi och tittar på september månads utdelningar.

3M - 1.195 kr
America Water Works - 96 kr
AstraZeneca - 1.582 kr
Enbridge Inc - 1.725 kr
ICA-gruppen - 1.440 kr
Invesco EQQQ NASDAQ-100 - 19 kr
Invesco S&P 500 High Div Low Vol - 530 kr
Johnson & Johnson - 1.062 kr
Kinnevik inlösen - 2.275 kr
Northwest Healthcare - 440 kr
Pfizer - 1.079 kr

Sammanlagd utdelning för september månad blev 11.443 kronor brutto.

Riktigt kul att ICA beslutade att dela ut en slant så här i början på hösten. En anna positiv nyhet är att Kungsleden återupptar sina kvartalsutdelningar. Lite ljus i tunnel i alla fall. Några köp har det blivit under månaden. Jag smällde till med 100 stycken AT&T. Den amerikanska börsens mest överanalyserade bolag. Det fick också bli 17 stycken W.P. Carey.

I september noterades också ett nytt All Time High i portföljvärde, 14.314.172 kronor. Värdet har sedan dess gått ner lite. Veckan slutade dessutom med att börserna åkte på en liten lätt yxspark när det kablades ut att Donald Trump drabbats av Covid19. Det sammanlagda portföljvärdet är i skrivande stund 14.195.635 kronor.

Trevlig helg på er!


lördag, september 19, 2020

We're back!

Som Randolph och Mortimer Duke konstaterar i "Coming to America". We're back!

Ja igår tog det sammanlagda portföljvärdet åter ett kliv upp och satte ett nytt ATH. Det var sju månader sedan detta senast hände, så nog får man säga att Corona örfilade upp portföljerna ganska ordentligt. Värdet är nu 14.172.363 kronor. En putsning med 15.792 kronor. Ingen jättehöjning men det senaste halvåret har lärt mig att glädjas när tillfälle ges.

Transaktionskostnaderna har hittills varit låga i september. Inte ett endaste köp har gjorts. Senaste köpet var en handfull 3M i augusti bara för att jämna till innehavet. Jag har ju lite kassa men köplusten är sådär just nu. När till och med jag och gubbportföljen klättrar upp på ATH, då är det kanske dags att iakta en viss försiktighet.

Nästa vecka skall båten lyftas upp och läggas på bockar inför sin långa vinterdvala. Det känns aldrig roligt men skall ändå bli skönt att få det gjort. Att förneka hösten är meningslöst och stört omöjligt i Göteborg.

Trevlig helg!

onsdag, september 16, 2020

Där kom fjorton, igen

Idag var jag då äntligen tillbaka norr om fjorton miljoner i sammanlagt portföljvärde igen. Senaste gången jag klöste mig över fjorton miljoner var 12/2 - 2020. 

Sammanlagt värde är i skrivande stund 14.080.473 kronor. Det kanske till och med blir lite pålägg på knäckebrödet ikväll.


Trevlig kväll!

fredag, september 11, 2020

Gubbportföljen

Vanligtvis brukar jag beräkna ett innehavs vikt enbart på aktieportföljen, det vill säga exklusive fonderna. Jag vet inte vad som är rätt eller fel om nu något sådant ens finns. Personligen tycker jag det är mer intressant att beräkna vikten exklusive fonderna eftersom man då ser lättare om ett innehav drar iväg lite väl mycket i vikt. Detta förhållningssätt har ju endast någon slags relevans om fonderna utgör en betydande del av din portfölj. 


Innehav    Andel
Fonder19,58%
Investor B10,62%
Latour8,05%
Swedish Match5,63%
Industrivärden4,72%
Lundbergsföretagen3,93%
Essity3,32%
Catena2,90%
Bure Equity2,81%
Öresund2,81%
Volvo2,53%
Bilia2,36%
Trelleborg2,35%
Svolder2,19%
Securitas1,93%
Fast. Balder1,55%
AstraZeneca1,40%
SCA1,28%
SEB1,23%
Johnson&Johnson1,14%
Sampo1,08%
Creades1,06%
Kungsleden1,06%
WP Carey1,06%
3M1,05%
Nordea1,01%
AT&T0,93%
Brookfield Renewable Partners0,92%
Hufvudstaden0,92%
ICA Gruppen0,78%
Kinnevik0,75%
Brookfield Infrastructure Partners0,74%
Pfizer0,74%
Fortum0,68%
Enbridge Inc0,64%
Northwest Healtcare Properties0,55%
Traction0,51%
Arjo0,47%
Nederman Holding0,42%
ASML Holding NV0,35%
PepsiCo Inc0,35%
Invesco S&P 500 High Dividend0,33%
Momentum Group0,32%
Brookfield Renewable Corp0,26%
Millicom0,21%
American Water Works Company0,18%
Invesco EQQQ NASDAQ-1000,14%
Brookfield Infrastructure Corp0,09%
100%

Med risk för att avslöja hur dålig koll jag har på mina egna portföljer så måste jag nog tillstå att jag blev en smula överraskad när det framkom att nästan 20% av mina portföljers sammanlagda värde utgörs av fonder. Hur kan detta komma sig att jag inte visste exakt hur stor vikt de har i mina portföljer? Ett försvar, om än dåligt, är att de ligger utspridda på två olika banker, tidigare tre(!). Ett annat halmstrå jag kan sträcka mig efter är att fonderna sköter sig så bra själva, jag tappar intresset att följa dem helt enkelt. Jag vet, jag förtjänar en örfil bara av att tänka så. 

Hur som helst så känner jag mig väldigt trygg med topptrion på listan. En näve fonder tätt följt av två investmentbolag. Det blir inte så mycket bättre riskspridning än så. Fyran på listan känns lite mer spännande i och med den politiska risk man får leva med. Att Swedish Match har blivit så tunga i min portfölj är inte mitt fel, de går bara så bra. Jag kan inte minnas att jag köpt en enda ny aktie de senaste 10 åren och jag har i skrivande stund en utveckling på 4.070,14%. 

Sedan kommer ytterligare två investmentbolag med hyfsade vikter. Var det någon som sa gubbportfölj? På plats tio finner vi Öresund. En aktie som tappat några placeringar tack vare dess usla utveckling under året och att jag skalat av lite. 

Först på 20:e plats hittar vi det första utländska bolaget på listan i form av Johnson & Johnson. Det är definitivt ett bolag som platsar i en gubbportfölj. På plats 24 har vi W.P. Carey, mitt första amerikanska bolag som jag köpte. Vilken nostalgi.

Listan verkar ju aldrig ta slut! Känns som om jag diversifierar ihjäl mig. Några är förvisso dubbletter i och med att Brookfield skickade iväg lite Corp till oss utöver de Partner vi redan ägde men ändå...

Jaha det här var i alla fall lärorikt för mig. Jag behöver ha lite bättre koll och kanske börja rensa lite i den nedre vegitationen.

Trevlig helg!

 


fredag, september 04, 2020

På andra sidan tunneln

Första veckan med åttatimmarsdagar sedan slutet av mars är nu avklarad. Den gav inte mersmak. 

Troligtvis beror det på att det inte direkt är sig likt på kontoret längre. Vi varvar att jobba hemifrån med att vara på kontoret för att inte skapa trängsel. Det innebär att en hel del kollegor inte är där när man själv är där. En del kollegor har dessutom fått gå från företaget. Även en klar majoritet av alla konsulter fick också lämna, vissa av dem har varit där längre än jag. Det känns lite tungt helt enkelt. 

Det var naturligtvis nödvändigt för arbetsgivaren att dramatiskt skära i kostnadsbasen då likviditeten försämrades oerhört snabbt. Det är fullt förståeligt. Problemet vi står inför nu är att flera hundra års erfarenhet gick ut genom dörren på en och samma gång. Jag har fortfarande kontakt med en del av dem som fick gå och samtliga har fått nya jobb eller uppdrag. Chansen att få tillbaka denna specifika expertis och erfarenhet är alltså ganska liten.

Börsen har börjat röra sig allt häftigare de senaste dagarna. Igår strax innan lunch var jag uppe och sniffade på 14 miljoner igen bara för att vid dagens slut åter harva runt i 13,5 miljonersträsket. Allt verkar ha snurrat på bra fram till USA-börserna öppnade. Då verkar många tech-lovers blivit tech-haters helt plötsligt. Jag vet, jag raljerar, det var nog lite vinsthemtagningar. En del minns kanske också slutet på 2018 och vill inte ta en till sväng i den nedförsbacken.

Själv köpte jag lite fler 3M för min månadspeng. Byggde på innehavet från 93 stycken till 100 jämnt. Frågan är om man nu skall försöka bygga ännu lite mer kassa som förberedelse för den eventuella dippen?

Trevlig helg!

måndag, augusti 31, 2020

Utdelningar i augusti

Herregud vilken skitutdelningsmånad!



AT&T - 2.270 kr


Northwest Healthcare - 440 kr

Sammanlagd utdelning för augusti månad blev alltså *trumvirvel* 2.710 kronor brutto.

Imorgon går jag åter upp på 100% arbetstid. Korttidspermiteringen är alltså över för den här gången. Tur är väl det med en så torftig utdelningsström som sipprar ner i kassan.

Dessutom verkar sommaren definitivt vara över. Var är den där säcken som jag brukar dra över huvudet...*suck*....

onsdag, augusti 19, 2020

Ständigt dessa tvivel

Semestern är slut sedan mer än två veckor tillbaka men jag är fortsatt korttidspermiterad och jobbar således endast 80%. Arbetsgivaren har nu börjat propagera för att vi skall återvända tillbaka till kontoret, om än något uppdelat så att inte alla är där samtidigt.  Inte mig emot egentligen, jag cykelpendlar till och från min arbetsplats och jag kan ärligt säga att jag saknat mina kollegor en smula. Samtidigt har det varit ganska skönt med så mycket fritid som min korttidspermitering har gett mig, speciellt i början av den när jag endast jobbade 40%. Man kanske kan kalla den tiden för sockerfri FIRE, jag fick fortfarande nästan full lön men behövde jobba lite för den. Denna tid har åter fått mig att fundera på om FIRE är något för mig. Jag uppskattar uppenbarligen min fritid, men tänk om jag bara uppskattar den så mycket för att jag har så lite av den? Ständigt dessa tvivel.

Det jag kom att tänka på när min chef framförde detta önskemål från arbetsgivaren, var att kanske kontorsfastigheternas dödsruna publicerats en smula för tidigt? Jag vet, många äro dem som skrika; Retail är död! Retail är död! Men även en del utsträckta pekfingrar har varnat för alltför hög andel kontor i beståndet också. Det var inte så länge sedan det var ett inslag i Rapport som handlade om att konvertera kontorsfastigheter till bostäder(!). Kan det vara så att allehanda spågummor och sparekonomer överreagerar när de ombeds titta djupt i tebladen för att avslöja vår närmsta framtid? Kanske har de alldeles rätt? Ständigt dessa tvivel.

Idag sålde jag av den lilla chanspost jag införskaffade i Atlantic Sapphire i början på juni. Självklart med rejäl förlust! En förlust jag helt klart förtjänat. Jag köpte posten med väldigt svaga argument och egentligen ingen underbyggd analys från min sida. Endast känslor fick styra. Då skall man ha i åtanke att jag precis innan läst ut boken Börspsykologi. Jag har nu tagit till mig av lärdomarna och tittat närmare på bolaget och kommit fram till att det inte är ett bolag jag vill investera i. Men kanske är det detta företag som skall revolutionera laxindustrin, alldeles oavsett vad räkenskaperna säger just nu? Ständigt dessa tvivel.

Det råder inga tvivel om att portföljerna har återhämtat sig bra utifrån var de befann sig värdemässigt i mitten av mars i år. I skrivande stund är det sammanlagda portföljvärdet 13.432.859 kronor, vilket är nästan 300.000 kronor mer än 2019-12-31. Kanske slutar året på plus trots allt. Kanske får vi lite höstutdelningar som vi inte räknat med. Kanske inte. Ständigt dessa tvivel...


fredag, augusti 07, 2020

Näsan över YTD

Jag upprepar gårdagens succé och räknar ihop det sammanlagda portföljvärdet precis innan börsens öppning. Det är alltid roligt att deklarera en framgång precis innan den framgången kan raseras på några minuter. Nåja nu är framgången inte större än att portföljvärdet är 4.000 kronor över värdet 2019-12-31. Värdet är nu 13.146.753 kronor. Då skall man ha i åtanke att jag har fått en del utdelningar och satt in lite mer pengar från lönekontot. 

När jag tänker efter lite så är det här ju inte en framgång utan snarare en medioker utveckling. Skit också! 

Trevlig fredag!

torsdag, augusti 06, 2020

Lite till bara

Lika bra att skynda ut med det här uttalandet innan börsen öppnar. 

Jag ligger i skrivande stund endast 10.000 kronor back YTD. 10.000 kronor är mycket pengar säger ni, jo förvisso men med ett totalvärde på 13.132.022 kronor så är det ganska marginellt. Nu får jag hålla tummarna att terminerna pekar uppåt så att jag kan få näsan över 13.142.000 kronor igen. 

Ett kort och ganska meningslöst blogginlägg som troligtvis kommer följas upp med ett ännu sämre efter att börsen öppnat brant nedåt.

Trevlig torsdag!

söndag, augusti 02, 2020

Utdelningar i juli

Ännu en av livets alla månader skall nu sammanfattas i form av lite utdelningsstatistik. Nåväl, lika bra att titta på utfallet direkt.

Arjo Ak - 817,05 kr
Brookfield Infrastructure Corp - 127,96 kr
Brookfield Infrastructure Partners - 1.165,35 kr
Brookfield Renewable Partners - 1.660,75 kr
Creades - 700 kr
Northwest Healthcare - 440 kr
PepsiCo  - 381,20 kr
W.P. Carey - 2.291,49 kr

Sammanlagd utdelning för juli månad landade på 7.583,80 kronor brutto. Jämför jag med juli 2019 så blev det en ökning med 1.540,80 kronor.

Juli har nu gått över i augusti och imorgon börjar jag åter jobba. Förvisso fortfarande hemifrån och fortfarande korttidspermiterad, men ändå in i en mer strikt vardagsrutin. Den här semestern har gått ungefär lika fort förbi som de brukar göra och det måste betyda att jag har njutit av den. Jag har varit ute en hel del med båten och badat, solat och fiskat och att båtbranchen går bra det har jag fått uppleva indirekt på sjön. Vid relativt trånga passager som exempelvis Korshamn så har det vid flera tillfällen blivit köbildning och man har fått väva sig in och igenom. En del mer eller mindre lustiga trailersituationer har jag också fått bevittna 😁.

Under den gångna månaden har jag genomfört några mindre aktieaffärer. Jag sålde hela mitt innehav i BASF då de bara kom med fler och fler besvikelser. För säljlikviden som kom in fortsatte jag bygga på den lilla position jag har i ASML Holding. Den utgör nu 0,46% av min aktieportfölj,  ca 0,3% av den sammanlagda portföljen ink fonder. Kanske knuffar jag upp vikten till 1% under hösten, vi får helt enkelt se hur det utvecklar sig. I övrigt har jag köpt lite fler Svolder och en handfull Millicom. Jag har ju naturligtvis också köpt lite fler andelar i etf:en Invesco S&P 500 High Dividend Low Vol, man försöker ju hänga med i etf-trenden.

Det sammanlagda värdet på mina portföljer är i skrivande stund 12.865.683 kronor varav cirka 87.000 kronor i kassan.

Nej nu är det dags att bli produktiv! Va? Är tvätten redo för hängning? Suck...


lördag, juli 18, 2020

13 igen

Igår klättrade portföljerna åter upp och över 13 miljoner i värde igen. Nu ligger jag endast 100.000 kronor back sedan årsskiftet. Något jag inte hade trott om du frågat mig i mitten av mars. Det fattas dock 1,1 miljoner för att åter nå ATH, men det är ingen idé att hänga läpp över det.

Var och varannan investerare som tidigare proklamerat sin trohet till den enda sanna strategin, utdelningsstrategin, har nu bytt strategi helt eller delvis. Nu är det tillväxt och aktieraketer som gäller. Jag har ju positionerat mig någonstans mitt emellan dessa strategier och vet nu i vanlig ordning inte vad jag skall ta mig till.

Det blir nog så att jag stannar kvar i min relativt breda fil, jag vill ogärna köra i diket och skada mina portföljer allt för mycket. I veckan som gick tog jag ändå in ett nytt bolag i portföljen. En mycket liten bevakningspost i ASML Holding NV. Efter att ha kollat upp företaget på Börsdata och skummat senaste rapporten slog jag till på hela 5(!) aktier. Nu har tillväxtresan påbörjats. Jag ligger redan 38 spänn plus! To the moon!

Nu är 60% av semestern avklarad och ett väldigt behagligt lugn har infunnit sig. En del havsbad har det blivit och även en del fiske. Än så länge har endast makrill och några enstaka näbbgäddor nappat.

Trevlig helg!

lördag, juli 04, 2020

Utdelningar i juni

Juni är nu avklarad och min semester har börjat. Efterlängtad har den varit men inget är sig likt denna gång. Dels har jag jobbat hemifrån i tre månader redan, dels har jag varit korttidspermiterad med väldigt mycket fritid redan innan semestern. Som lök på laxen blev resan ner till medelhavet inställd och det blir till att hemestra. Nu hade vi nog inte åkt ändå eftersom vi inte ens vet om vi har haft det däringa viruset som alla pratar om. Tanken på att bli sjuk på resmålet och inte kunna ta sig hem igen lockar inte.

Vad gäller inköp så har jag köpt lite Svolder och en näve Atlantic Sapphire. Att försöka hålla jämna steg med Northernlightinvestment när han går bärsäkargång genom ETF-djungeln känns ganska tröstlöst, men jag har i alla fall utökat min position i Invesco S&P 500 High Div ETF till 200 stycken andelar.

Nu tar vi och tittar på juni månads utdelningsutfall.

Pfizer - 1.204,50 kr
Investor - 23.040 kr
Bure Equity - 1.400 kr
Enbridge Inc - 1.788.80 kr
American Water Works Co - 153 kr
Johnson & Johnson - 1.116 kr
Sampo Oyi - 6.284 kr
3M - 1.275 kr
NorthWest Healthcare - 460 kr
BASF SE - 1.732,50 kr
Invesco S&P 500 High Div ETF - 317 kr

Sammanlagd utdelning för juni månad blev 38.770,80 kronor brutto. Juni 2019 gav mig 2.757,70 kronor och om jag nu minns grundskolematten korrekt så är 38.770,80 större än 2.757,70. Närmare bestämt 36.013,10 kronor större.

Under det första halvåret så har jag tagit emot 121.126,42 kronor brutto i utdelningar. Det sammanlagda portföljvärdet är nu 12.686.442 kronor varav 102.000 kronor i kassa. Vi får se hur länge till jag klarar att sitta på så stor kassa.

Jag önskar er en härlig fortsättning på sommaren!

måndag, juni 29, 2020

Sparkvot! - What is it good for?

Läsar man många sparbloggar och hänger på finanstwitter så får man återkommande se inlägg som avhandlar begreppet sparkvot. Vanligtvis kommer dessa inlägg runt månadsskiften. Själv har jag tidigare aldrig tänkt på mitt sparande som en kvot av min inkomst. Den är ju där naturligtvis men det var först för några år sedan, när jag upptäckte alla sparbloggar och finanstwitter, som jag blev varse att det var ett väl använt begrepp.

För egen del så har jag tidigare aldrig räknat ut eller registrerat min sparkvot. Kanske beror det på att min sparresa började på ett sätt som verkar skilja sig en del från många andra här i bloggvärlden? Jag var inte så målmedveten i mitt sparande som många i den här världen verkar vara nu. Det var helt enkelt så att i min ungdom så levde jag inte över mina tillgångar, snarare tvärtom. En kassaflödesanalys baserad på min ekonomi skulle ge en mycket positiv bild. Detta i kombination med en nedärvd skräck för inflation, ja inflation fanns när jag var ung, gjorde att jag sköt in överblivna kronor i aktier utan vidare funderingar. Det fanns aldrig en tanke på att sluta jobba långt innan pension. Jag förstod nog inte ens att det var möjligt då. Eftersom alla överflödiga kronor investerades i aktier och min ekonomi var sund så fanns det aldrig någon anledning för mig att göra budget och på förhand bestämma hur mycket som skulle sparas varje månad.

Nu knappt 30 år senare så har jag en portfölj värderad till cirka 12,5 miljoner kronor. Jag sysslar fortfarande inte med att beräkna min sparkvot, även om jag någon gång har tittat tillbaka på en passerad månad för att räkna ut den i smyg. Jag har fått upp ögonen för FIRE men ännu inte kommit fram till var jag står i frågan om min egen evetuella FIRE. En del livstilsinflation har definitivt smugit sig in i mitt liv. Ett liv som så kallad knäckebrödsmiljonär är inget som lockar men jag lever inte heller något extravagant liv i sus och dus. Jag och min familj lever nog snarare definitionen av ett svenssonliv med bil, båt och villa.

I en tidig uppbyggnadsfas för en mycket målmedveten sparare så tror jag att sparkvot kan vara intressant. Man pushar sig maximalt för att spara mycket och få igång den där snöbollen. I mitt fall där snöbollen redan är ganska stor så känns det inte meningsfullt att plåga ur mig en tusenlapp extra att putta in i portföljen. En portfölj som kanske rör sig ett par hundratusen under en dag. Men det är ju kul att köpa aktier så ibland kanske jag gör det ändå 😉.

Dags att bege sig ut i solen!


söndag, juni 07, 2020

Så nära nu, igen...

Den mödosamma klättringen uppåt igen fortsätter för mig och mina portföljer. Det sammanlagda värdet är i skrivande stund 12.997.379 kronor. Senaste gången jag nådde 13 miljoner, på väg upp då vill säga, var 17:e december 2019. Jag träffade naturligtvis på 13 en gång till, men då i februari och på väg ner i en svindlande hastighet. Däremellan hann jag träffa 14 miljoner den 12:e februari.  Då på toppen av min egna förträfflighet och självgodhet skrev jag följande i ett blogginlägg;

"Idag nådde mina portföljer ett sammanlagt värde av 14.064.800 kronor. Nu har den nordamerikanska marknaden inte stängt ännu, så det kan gå ner lite eller upp lite innan dagen är helt över. Jag klättrade över tretton 17/12 - 2019(!). Alltså 57 dagar sedan. Har man bara en bred och väldiversifierad portfölj så går det nästan inte att misslyckas i det här börsklimatet (insert massive portfolio collapse here)."

Jag förutspådde åtminstone en portföljkollaps om än inte namngiven. Hursomhelst så är jag bara back drygt 145.000 sedan årskiftet och det känns inte så farligt efter det här stålbadet.


måndag, juni 01, 2020

Utdelningar i maj

Så var då maj månad avklarad för den här gången. Vanligtvis är maj en av mina favoritmånader. What's not to like?

  • Utdelningarna strömmar vanligtvis in.
  • Försommaren drar igång.
  • Allt grönskas.
  • Båten sjösätts.
Nu blev det ju inte riktigt så denna gång. Utdelningarna från mina svenska innehav lyser med sin frånvaro. Försommaren har förvisso verkligen dragit igång nu, men jag minns en mindre trevlig löptur i mitten av maj. En löptur som klarades av under ett par riktigt ordentliga hagelskurar som sved ganska gött i kinderna. Överhuvudtaget har maj varit riktigt kall fram tills nu. Tack vare det trista vädret och en del byggjobb här hemma så har jag ännu inte sjösatt båten, riktigt irriterande nu när det varit så fint väder i helgen.

Ingen idé att gråta över spilld mjölk, nu tar vi och tittar på utdelningsutfallet för maj månad.

AT&T - 2.565 kr
Catena - 6.500 kr
Fortum Oyi - 5.825 kr
Latour - 8.037,50 kr
NorthWest Healthcare - 460 kr
Traction - 1.722 kr

Sammanlagd utdelning för maj månad blev 25.109,50 kronor brutto. Maj 2019 gav mig 64.552 kronor...suck...

Årets svenska utdelningssäsong kan mest liknas vid det dopp i havet jag genomförde i lördags. Först såg jag fram emot det. Byggde upp en förväntan att det här skall nog bli lustfyllt, bara för att konstatera att det inte alls blev som jag hoppats. Alla kroppsutväxter domnade bort på ett ögonblick och andningen ställde in sig på kolibrifrekvens i någon slags meningslös försvarsstrategi. Så vips var det över och jag lämnades ensam med mina krossade förväntningar.

En positiv nyhet är att nu i juni skall jag minska korttidspermiteringen till 20%, det blir alltså 80%-iga arbetsdagar för mig nu när vädret börjar ordna upp sig 😉.

Trevlig fortsättning på veckan!

lördag, maj 30, 2020

Debuten är avklarad

Under veckan som gått så har jag gjort lite inköp. Jag började veckan lite trevande med ett inköp av min första ETF någonsin. Anledningen till att det dröjt så länge beror inte på att jag är mer konservativ än påvens sekreterare, utan det handlar nog mer om oförstånd,  trögrörlighet och i viss mån snålhet. Jag har liksom varit lite tveksam till att betala både courtage och en löpande fondavgift. För den här ETF:en tillkommer också en valutaväxlingsavgift vid inköp samt utdelning. Nåväl nu har jag i alla fall doppat tårna i ETF-dammen. Nog med svammel! Vilken ETF blev det då?

Efter lite jämnförande och velande fram och tillbaka blev det till slut 45 andelar i Invesco S&P 500 High Div Low Vol.

På tisdagen hade Avanza courtage-fritt vid handel på USA-börserna. Det är något som jag tycker är lite kul, att kurserna just den dagen steg ganska kraftigt på de aktier som jag var intresserad av gjorde inte så mycket. Courtagefria dagar skall uppmuntras tycker jag. Jag är vanligtvis väldigt långsiktig så det blir nog bra över tid. Nog med svammel! Vilka aktier köpte jag då?

Jag bestämde mig för att ta en första position i PepsiCo Inc. Kanske lite högt värderad vid tidpunkten för mitt inköp men det ordnar nog upp sig.

Det blev 40 stycken PepsiCo Inc. MED 0 KRONOR I COURTAGE!!  men så var det ju det där med växlingsavgiften då...

Jag kände mig tvingad att shoppa upp lite utdelning nu när det var courtage-fritt och köpte 2 (!) W.P. Carey också.

Även hustruns portfölj fick tillökning denna dag i form av lite fler AT&T.

Det sammanslagna portföljvärdet är nu 12.466.119 kronor (frugans portfölj är alltså inte med i detta värde). Jag är nu endast back 676.839 kronor räknat från årskiftet.  Räknar jag från ATH i mitten av februari är jag back 1.690.452 kronor. Vad sa du? Skall vi skita i att räkna tappet från ATH? Ok då gör vi inte det mer, kanske.

Nä nu är det dags att åka till tippen med lite tryckt virke. Trevlig helg på er!

onsdag, maj 20, 2020

Min arma lekamen

Min permitering tuffar vidare och jag fortsätter som (o)frivillig passagerare att sitta vid mitt kupéfönster och se världen susa förbi där utanför. Man ser en del glada poster på twitter där ett ökat sparande blivit möjligt tack vare hemmajobbandet och den sociala distanseringen. Det är glädjande att läsa andras positiva syn på en annars ganska dyster nutid. För egen del har permiteringen och hemmajobbandet inte inneburit några större sparmuskler, snarare tvärtom faktiskt.


  • Före hemmajobbandet så cyklade jag till jobbet, nu hasar jag från sängen till köksbordet för vidare transport med apostlahästarna till hemmakontoret - besparing 0 kronor
  • Före hemmajobbandet så hade jag alltid matlåda med mig till jobbet, matlådeätandet består men nu hemma i mitt eget kök - besparing 0 kronor.
  • Före hemmajobbandet så hällde jag i mig 3-4 koppar gratiskaffe på arbetsgivarens bekostnad per dag, nu måste jag SJÄLV(!) betala mitt eget sörplande - besparing 0 kronor.
Punkterna på min ToDo-lista som vi (nåja) skapade vid början av min permitering är snart alla avbockade. Nya rabatter har anlagts, vindskivorna har målats och altanen är utbytt. Nu är det bara lite småkrafs kvar. Jag övervägar att behålla några ogjorda punkter på listan utifall min hustru börjar ana att jag har alltför mycket fritid här hemma. Då har jag i alla fall något att panikrabbla som svar till varför jag absolut inte hinner med att rotera takpannor eller manuellt pollinera äppleträdets 20000 blommor.

Vad gäller mina portföljer så går det just nu lite uppåt, lite sidledes och lite nedåt. Just nu är det sammanlagda värdet 11.979.081 kronor.  Jag är fortfarande ner dryga miljonen sedan årskiftet alltså. Ännu mer om jag jämför med ATH från i mitten av februari.

Asbesthistorien fortsätter orsaka huvudvärk för Johnson & Johnson. Nu verkar bolaget ha tröttnat och beslutat att ta bort produkten från sitt sortiment för USA och Kanada. Tusentals stämningar har tydligen också lämnats in mot bolaget. Det är nog lika bra att amputera den lemmen. 

Nu är det dags att resa sig ur fotöljen och trä på sig arbetsbyxorna innan frun kommer hem.

Trevlig kristi flygare på er!